Sakarya'da Ormanlik Alanlara Girisler Yasaklandi

Sakarya’da orman yanginlarini önlenmesi amaciyla resmi tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarinin disindaki ormanlik alanlara girisler 1 Kasim’a kadar yasaklandi.

Sakarya Valiligi, orman yanginlarinin önlenmesi amaciyla tescilli alanlari disinda ormanlik alanlara girislerin yasaklandigini açikladi.

Yaz mevsimi ile bölgede hava sicakliklarinda görülen artis, ormanlik alanda yogunlasan insan ve araç hareketliligi ile kasten ya da kusurlu davranislar neticesinde orman yanginlarinin meydana gelebilecegi degerlendirilerek, ormanlik alanlara girislerin 24 Haziran 2023 - 1 Kasim 2023 tarihleri arasinda yasaklanmasi karari alindi.

Konuya iliskin yapilan yazili açiklamada, “Içinde bulundugumuz yaz mevsimiyle birlikte bölgemizin hava sicakliklarinda görülen artislar, ormanlik alanda yogunlasan insan ve araç hareketliligi ile kasten ya da kusurlu davranislar neticesinde orman yanginlarinin meydana gelebilecegi degerlendirilmektedir. 6831 sayili Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayili Il Idaresi Kanunu’nun 9. ve 66. Maddeleri uyarinca ormanlik alanlara girislerin 24 Haziran 2023 - 01 Kasim 2023 tarihleri arasinda yasaklanmasi karari alinmistir” denildi.

Açiklamanin devaminda ise, “Her türlü ormanlik alanlarda; mangal, semaver vb. atesli piknik yapilmasi, dilek feneri, mesale, havai fisek vb. yangin çikmasina sebep olabilecek malzemeler sokulmasi, kullanilmasi yasaktir. Ancak resmi tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarinda kontrollü piknik yapilmasi serbesttir. Ormanlik alanlarda konaklama yapilmasi yasaklanmistir. Orman içinde ATV, UTV ve bunun gibi araçlari önceden belirlenmis alanlar disinda kullanmasi yasaklanmistir. Ulusal, Uluslararasi sportif ve eko turizm amaçli kullanimlari içinde Orman Isletme Müdürlügünce belirlenen güzergahlardan izin alinmasi zorunludur. Sakarya Ili sinirlari içindeki ormana bitisik alanlarda ve ormana 4 kilometre mesafede 24 Haziran - 01 Kasim 2023 tarihleri arasinda 24 saat boyunca, tüm zamanli olarak, aniz ve bag-bahçe-findik alti temizligi vb. kontrollü ates yakmak yasaklanmistir. Yasaklamalara uymayanlar hakkinda adli islem tesis edilecek ve idari para cezasi uygulanacaktir. Güvenlik birimleri (Emniyet-Jandarma vb.) ve Orman Muhafaza memurlarindan olusturulacak olan ve gezici gözetleme isleri ile görevlendirilen ekiplerce, 24 Haziran-01 Kasim 2023 arasinda Resmi ve tescilli piknik alanlari kontrol edilecektir. Alinan kararlarin ilgili kurumlar ve güvenlik güçlerince takip edilmesi, ayrica vatandaslarimizca da konunun hassasiyetle takip edilmesi ve yanginla ilgili süpheli durumlari 112 Acil Çagri Merkezlerine iletmeleri önemle rica olunur. Yukarida alinan kararlar koordinasyonda bulunan kurumlarin yani sira ilçe kaymakamliklari, ilçe belediyeleri, muhtarliklar ve ilgili birimlerce titizlikle takip edilerek uygulanacaktir. Bu karar Sakarya Ili sinirlari içerisindeki tüm ormanlik alanlarda uygulanir. Bu karar hükümleri Sakarya Valiligi tarafindan yürütülür” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA