Yildiz Holding'in 2022 Firsat Esitligi Karnesi Basarilarla Dolu

Firsat esitligi alanindaki çalismalarini ve uygulamalarini “Kadin Platformu” çatisi altinda sürdüren Yildiz Holding, 2022 Raporu’nu açikladi. Rapora göre Yildiz Holding’de yeni istihdam edilen erkek ve kadin çalisan orani 2022 yilinda esit oranda gerçeklesti.

Yildiz Holding'in 2022 Firsat Esitligi Karnesi Basarilarla Dolu
Tüm dünyada ve ülkemizde sürdürülebilir bir gelecek için firsat esitligini destekleme amaciyla iki yil önce kadin platformunun kurulusuna imza atan Yildiz Holding, üçüncüsünü yayinladigi ‘Kadin Platformu 2022 Raporu’nu kamuoyuyla paylasti. Daha kapsayici bir is ortaminin saglanabilmesi ve kadinlarin ekonomiye daha fazla dahil olmasi hedefiyle, çalismalarini Kadin Platformu çatisi altinda yürüten Yildiz Holding, bu çerçevede firsat esitligi temelli uygulama, proje ve performans verilerini her yil raporlastirarak kamuoyunun bilgisine sunuyor. Bu yil üçüncüsü yayinlanan raporda paylasilan bilgilere göre; bir önceki yilda oldugu gibi 2022 yilinda da, Yildiz Holding ve sirketlerinde kadin çalisan orani, yeni ise alinan kadin çalisan orani ve terfi eden kadin çalisan orani gibi temel parametrelerde artis göze çarpiyor.

Mutus: "Firsat esitligini her kademede hayata geçirmeye devam ediyoruz"

Yildiz Holding Kadin Platformu Elçisi Begüm Mutus, kadinlarin is gücüne katilimini daha fazla artirabilmek adina Yildiz Holding Yönetim Kurulu Baskani Ali Ülker’in destekleriyle is dünyasina liderlik etmeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Yildiz Holding olarak daha kapsayici ve adil bir is ortami olusturmayi, kadinlarin is hayatinda karsilastigi zorluklarin farkinda olarak esit firsatlar sunmayi amaçliyoruz. Bunun için ise alim sürecimizi gözden geçiriyor, uluslararasi standartlari ve metrikleri yakindan takip ediyor, gelecege yönelik ise alim hedefleri belirliyoruz. Kadinlarin güçlenmesi alaninda attigimiz tüm adimlari Yildiz Holding ve sirketlerinde kalicilastirarak kurum kültürümüzün bir parçasi haline getirmek adina 2021 yilinda Yildiz Holding Kadin Platformu’nu kurduk. Diger yandan 2021 yilinda Yildiz Holding Kadin Platformu’nun faaliyetlerine yön veren Yildiz Holding Kadin Platformu Firsat Esitligi ve Kadinin Güçlenmesi Manifestosu’nu katilimci bir süreçle çalisanlarimizla birlikte olusturmustuk. Geçtigimiz yil ise özellikle ekonomik hayata katilimda firsat esitligini saglamak adina kadin girisimcilerin ve deger zincirinde kadinlarin desteklenmesi çalismalarina hiz kazandirdik. Manifestomuzu da bu dogrultuda “Söylem, Is Ortami, Ekosistem ve Deger Zinciri” olmak üzere deger olusturdugumuz dört alani temsil edecek sekilde güncelledik ” açiklamasini yapti.

Kadin girisimcilere 4,3 milyon dolar yatirim yapildi

2022 yilinda Birlesmis Milletler Toplumsal Cinsiyet Esitligi ve Kadinin Güçlenmesi Birimi’nin (UN Women) yürütücülügünü üstlendigi, “Women’s Entrepreneurship Accelerator” (WEA -Kadin Girisimciligini Hizlandirma Programi) girisimine dahil olduklarini anlatan Begüm Mutus, “Bu is birligi sayesinde bölgesel ve küresel alanda tedarik zincirinde kadin girisimciligini desteklemeyi ve kadin girisimcilere 3 yil içinde 4 milyon dolarin üzerinde yatirim yapmayi taahhüt etmistik. Dogrudan veya dolayli olarak kadin liderligindeki ve kadin ortakli girisimlere yapilan toplam yatirim tutari ise birinci yilinda 53 girisimle 4,3 milyon dolara ulasmis durumda” dedi.

Tarimin Kadin Yildizlari projesiyle kadin çiftçilere tam destek

Kerevitas’in SuperFresh markasiyla kadin çiftçileri desteklemek ve tedarik zincirinde firsat esitligini saglamak için Tarim ve Orman Bakanligi’nin öncülügünde “Tarimin Kadin Yildizlari” projesini baslattiklarini anlatan Begüm Mutus, bu projeyle kadin çiftçilere 2025 yilina kadar 5 bin ton meyve-sebze alim garantisi verildigini ve projede su ana dek 1.760 ton ürün alinarak 8 milyon TL’nin üzerinde deger olusturuldugunu söyledi.

Kadin girisimcilere yönelik verilen desteklerle ilgili bilgiler veren Mutus, “Lady Godiva Girisimi her yil kendi toplumlarinda firsat esitligi, kapsayicilik ve kadinlarin güçlenmesi için çalisan sivil toplum kuruluslarina hibe destegi vermeye devam ediyor. Firsat esitligine dayali bir is gücü olusturmak ve 2025’in sonuna kadar küresel olarak pladis’in liderlik ekiplerinde kadin temsilini artirmak adina olusturdugumuz Liderlikte Kadin Agi (Women in Leadership Network) üzerinden dünya genelinde kadin çalisanlarimiz arasindaki bagi destekliyoruz. Seç Market’in de kadin girisimcileri desteklemek amaciyla bu yil baslattigi “Gücünle Gülümse” projesi ile kendi magazasinin sahibi olan kadin is ortaklarimizin sayisini hizla artirmayi hedefliyoruz” diye konustu.

Son üç yilda kadin çalisan orani yüzde 41’e yükseldi

Raporun ortaya koydugu sonuçlara göre, 2019 yilinda yüzde 37 olan kadin çalisan orani, Yildiz Holding ve sirketlerinde yürütülen firsat esitligi temelli projeler sonrasi son 3 yil içerisinde yüzde 41’e yükseldi. Yildiz Holding sirketlerinde tüm seviyelerde yeni ise alinan çalisanlar arasinda kadin oranlari incelendiginde; 2019 yilinda bu oran yüzde 46 iken 2022 yilinda kadin ve erkek ise alim oraninin esit bir sekilde yüzde 50 olarak gerçeklestigi görülüyor.

Yildiz Holding Yönetim Kurulu’nda bulunan kadin sayisi geçtigimiz yil yüzde 12’den yüzde 18’e çikmis durumda. Holding’in Türkiye genelindeki halka açik sirketlerinde ise bu oran yüzde 22 iken toplamda 23 Yönetim Kurulu üyesinin 5’i kadin üyelerden olusuyor.

Söz konusu rapor ve bütüncül çalismalariyla Yildiz Holding, sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde referans aldigi Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’ndan Toplumsal Cinsiyet Esitligi (SKA 5), Insana Yakisir Is ve Büyüme (SKA 8) ve Esitsizliklerin Azaltilmasi (SKA 10) amaçlarina iliskin taahhütlerini de seffaf ve katilimci bir sekilde yerine getiriyor.

Fildisi Sahili’nden kadin girisimciligine basarili bir örnek

Kadin girisimciliginin ve yerel tedarikçilerin desteklenmesi adina tüm dünyada sürdürülebilir is modellerine imza atan Yildiz Holding’in çalismalarinin somut bir örnegi Kante Djeneba. Dünyadaki kakao üretiminin yüzde 70’ini gerçeklestiren Fildisi Sahili’nde, kakao tedariki yapan tek kadin girisimcinin kendisi oldugunu söyleyen Kante Djeneba, pladis ile 9 yildir sürdürdükleri is ortakligini su sözlerle özetledi: “Kakao, Fildisi Sahili’ndeki insanlarin temel geçim kaynagi olarak ön plana çikiyor. Ben, Fildisi Sahili’nde tamamen erkeklerin egemen oldugu bu sektördeki tek kadin girisimci olma özelligine sahibim. Sirketimde toplam 5 kisiyi istihdam ediyorum ve pladis’e yilda 14 bin ton kakao tedariki sagliyorum. Benim de büyüdügüm yer olan Fildisi’nin kuzeyinde, egitime erisim imkânlari oldukça sinirli. Her 10 kadindan 7’sinin dogum yaparken hayatini kaybettigi Fildisi’nde kadinlarin sadece yüzde 10’u egitim görme sansina sahip oluyor. Hem bir anne hem de bir girisimci olarak; firsat esitligi konusunda tüm paydaslarina cesaret veren pladis’in sorumlu tedarik zinciri yönetimi sayesinde, islerimi basariyla sürdürebiliyorum. Bu cografyada kadinlarin içinde bulundugu sartlarin ne denli zor oldugu göz önüne alindiginda, kadinlarin ekonomik yasama katilimi konusunda pladis’in üstlendigi sorumlulugun degeri çok daha iyi anlasilacaktir.”
Kaynak: İHA