Yaglilar Basma Helvasi'na Cografi Isaret

Ivrindi Belediyesi, Kelle Peyniri’nden sonra yöreye has Yagcilar Basma helvasina da cografi isaret aldi.

Yaglilar Basma Helvasi'na Cografi Isaret
Ivrindi bölgesine has, ilçeye bagli Yaglilar mahallesinde üretilen Yaglilar Basma Helvasi girisimler sonucu tescillenerek cografi isaret kazandi. 2021 yilinda Belediye Baskani Yusuf Cengiz ile ilk girisimin baslatildigi Yaglilar Basma Helvasi’na Ivrindi Belediyesi, Ivrindi Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ve Balikesir Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü ile ortak yürütülen çalismalar neticesinde itibari ile 2023 yilinda cografi isaret kazandirildi.

Ivrindi ilçesinde yapilan "Yaglilar Basma Helvasi", uzun süre dayanmasi ve essiz lezzeti ile damaklara hitap ediyor. Helva bir günde yapilirken, bir yila yakin sürede tüketilebiliyor. Yaglilar kirsal mahallesinde mahalle sakinlerinin bir araya gelerek imece usulü yaptiklari yaglilar helvasi uzun ve zorlu bir süreçten geçerek sofralara geliyor. Tarifi ise mahalle halki tarafindan biliniyor.

Mutlu ve gururluyuz

Yaklasik iki yila yakin süredir bu konu üzerinde yogunlastiklarini ifade eden Baskan Cengiz, “Balikesir Üniversitesi, Ilçe Tarim ve Ivrindi Belediyesi olarak yöremize has lezzet olan Yaglilar Basma Helvasini tescillemek için yogun çaba sarf ettik. Ilçemize has bu lezzeti bilmeyen yoktur. Bu lezzetin öncülügünü Yaglilar mahallemiz yapar. Dügünlerde, derneklerde yapilan ve damakta hos bir lezzet birakan bir üründür. 2019 yerel seçimlerinde de ilçemizin bu lezzetine cografi isaret alma yolunda girisimde bulunacagimizin sözünü vatandaslarimiza vermistik. Sükür ki çabalarimizin karsiligini aldik. Bizler bu lezzeti disa tanitmak için gerçeklesen her etkinliklere götürüyoruz ve misafirlere tadina baktiriyoruz. Artik Yaglilar Basma Helvasi tamamiyla ilçemizle özdeslesmis durumda. Isim hakkinin alinmasinda emek veren herkese cani gönülden tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA