Uzmani Uyardi Açiklamasi Kurban Etinde Olusan Ölüm Sertligine Dikkat

Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, Kurban Bayrami öncesi et tüketimi ve saglikli beslenme konusunda bilgiler verdi. Diyetisyen Öztürk, rigor mortis (ölüm sertligi) hakkinda uyarilarda bulundu.

Uzmani Uyardi Açiklamasi Kurban Etinde Olusan Ölüm Sertligine Dikkat
Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, Kurban Bayrami’nda et tüketimine dikkat edilmesinin yani sira ete uygulanan pisirme yönteminin de saglik açisindan önemli oldugu belirtti.

Kendisine ait özel klinigi olan Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, kurban etini dogru sekilde tüketmememizin de insan sagligini bozabilecegine deginerek, uyarilarda bulundu. Yaklasan Kurban Bayrami nedeniyle özellikle kesimden hemen sonra tüketilen etin insan sagligini bozduguna deginen Öztürk, ”Kurban Bayrami’nda kurbani kestikten sonra hemen tüketilmesi uygun degildir. Kurban Bayrami’nda kurbani kestikten sonra hemen tüketilmesi uygun degildir. Hayvan kesildikten birkaç sonra kaslarda olusan sertlesmeye ‘ölüm sertligi’ yani ‘rigor mortis’ adi verilir. Ölüm nedeniyle oksijen yardimiyla olusum enerjisi durur. Kaslarin kasilip gevsemesinin düzeni bozulur. Kaslarin gevsemesi için gerekli enerji saglanmadigi için bazi lifler kasilir, bazi lifler ise gevsek dururlar” dedi.



“Laktik asit kaslarda olgunluga ve sertlige neden olur”

Kurban etinin tüketilmeden önce dinlenmesi gerektigini söyleyen Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, ”Kasili durumda kalan lifler ette sertlik verir. Bu arada oksijensiz metabolizma kismen devam eder. Sonucunda olusan laktik asit olusumun pH seviyesini düsürür. Olusan laktik asit kaslarda olgunluga ve sertlige neden olur. Laktik asit kaslarin sertlesmesinde ve olgunlasmasinda önemli bir yere sahiptir. Kesimden yaklasik 2 gün sonra sert kaslarin lifleri yumusar ve tüketime uygun olur. Hayvan kesildikten sonra yumusamasi için uygun sartlarda yaklasik 2 gün beklemelidir. Kurban etleri uygun depolama sartlarinda saklanmalidir. Bu uygun depolama sartlari ise buzdolabi posetinde veya yagli kâgitta 0 veya 2 derece arasinda yaklasik 3-5 gün arasinda bekletilmelidir. Yeni kesilmis et sert olmasi nedeniyle hazimsizlik, sislik, ishal ya da kabizliga neden olabilir. Bu nedenle et tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Bütün bunlara ragmen etten vazgeçmek istemeyenlere ise pisirme yöntemlerine dikkat etmelerine ve az miktarda tüketmelerini tavsiye ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA