Rusya'dan Macron'a Açiklamasi 'Macron, BRICS Zirvesinde Uygunsuz Bir Konuk Olur'

Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Ryabkov, BRICS Zirvesi öncesinde Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un zirveye katilma istegini “uygunsuz bir konuk olur” sözleriyle elestirdi.

Güney Afrika’nin Johannesburg sehrinde Agustos ayinda yapilacak BRICS Zirvesi öncesi üye ülkelerden olan Rusya’dan Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron açiklamasi geldi. Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Ryabkov, Macron’un zirveye katilma istegini elestirerek, “Açikçasi, bize karsi böylesine düsmanca ve kabul edilemez bir politika izleyen devletlerin liderleri, Rusya’nin uluslararasi sahneden izole edilmesi ve bu amacin ortak paydada paylasilmasi gerektiginin üzerinde durarak inançla tartisiyorlar. NATO’nun bize sözde stratejik bir yenilgi yasatma amaci böyle bir lideri uygunsuz bir BRICS konugu yapiyor” dedi.

Rusya’nin bu yaklasimini Güney Afrika’daki yetkililerden saklamadigini belirten Ryabkov, Macron’un talebine karsi olduklarini Güney Afrikali yetkililere bildirdiklerini dile getirerek, “Görüsümüzün kabul edilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

BRICS Zirvesi, katilimci ülkeler arasinda ticari, siyasi ve kültürel isbirligini tesvik ediyor. Bu yil zirveye ev sahipligi yapacak olan Güney Afrika, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in zirveye katilmasi durumunda Uluslararasi Ceza Mahkemesinin Ukrayna savasi nedeniyle Putin için verdigi tutuklama emrinin yasal seçeneklerini degerlendiriyor. Uluslararasi Ceza Mahkemesi üyesi olan Güney Afrika’nin, zirveye katilmasi durumunda Putin’i tutuklamasi gerekecek.

BRICS üyeleri arasinda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti yer aliyor.
Kaynak: İHA