Pazarda Sinekli Meyvenin Kilosu 40 TL'den Alici Buluyor

Sicak havalarda insanlarin yasam kalitesini olumsuz etkileyen sineklerden bir kisminin Aydin’in milli meyvesi incir için hayati önem tasidigi belirtildi. Incir meyvesinin tozlasmasi için halk arasinda ilek adi verilen erkek incir meyvelerinin içinden çikan sinekler incir meyvesinin tozlasmasinda kullaniliyor. Aydin’da incirlerin tozlasma sezonuna girmesi ile birlikte incir üretimi yapilan yerlesim birimlerinde ilek pazarlari kuruldu. Sinegi bol olan erkek incirlerin oldukça degerli oldugu ilek pazarlarinda incirleri tozlasmasini saglayacak olan sinekleri barindiran erkek incirlerin kilosu 20-40 TL’den alinip satiliyor.

Pazarda Sinekli Meyvenin Kilosu 40 TL'den Alici Buluyor
Dünyanin en kaliteli incirinin yetistigi Aydin’da sinekler incir meyvesinin olgunlasmasi için kullaniliyor. Incir üretiminin yapildigi ilçelerde sabahin erken saatlerindeki kurulan erkek sinek pazari hareketli anlara sahne oluyor. Kilosu 20 TL’den 40 TL’ye kadar satilan ve içerisinden yüzlerce erkek incir tozu tasiyan sinek bulunan ’ilek’ adli sinek deposu ürünler incir üreticileri tarafindan satin aliniyor. Incir üretiminin yogun oldugu Aydin’in Incirliova ilçesinde bulunan ilek pazari sabahin erken saatlerinde açiliyor. Incir üreticileri tarafindan çuvallarla alinip bahçelere götürülen ilek ürününden çikan erkek incir tozu tasiyan sineklerin ise incir meyvesini dölleyerek olgunlasmasini sagladigi belirtildi.

Bazi yillar kilosu 100 TL’yi bulan ilek pazarinda bu yil sezonda herhangi bir sikinti olmadigi için fiyatlarin cazip oldugu belirtildi. Dünyada insan eliyle tozlasmasi saglanan tek meyve olarak bilinen incir meyvesinin olgunlasmasi için ilekleme adi verilen (erkek incir meyvelerinin meyve veren disi meyve agaçlarina asilmasi) isleminin sart oldugunu belirten üreticiler incirden baska hiç bir üründe böyle bir islemin olmadigini belirttiler. Her Geçtigimiz yillarda disi meyve olarak adlandirilan incirin erken gelismesi tozlasmayi saglayan ilek adli erkek incirin geç olgunlasmasi nedeniyle sikinti yasandigini ancak bu yil sezonda herhangi bir sikinti görülmedigini belirten Incirliovali ilekçilerden Hakan Erol, "25 yildir ticaret, 10 yildir da ilek isi ile ugrasiyorum. Ilek fiyatlari döviz kuru gibi bir iniyor bir çikiyor. Bugün ile yarinin fiyati ayni olmayabiliyor. Ilek fiyatlari su anda çok iyi. Son zamanlarda yagan yagislarin olumsuz etkisi olsa da su anda kilosu 30-40 TL’den alici buluyor. Sonra ne olacak bilinmez" dedi.



"Ilek atilmazsa incir mahsul vermez"

Ilegin incirleri olgunlastirdigini ilek atilmazsa incirin mahsul vermeyecegini belirten Erol, "Bunun üzerindeki sinekler incirlerin içerisine girerek asiliyor ve incirler olgunlasiyor. Bir tane erkek incirin içerisinden yüzlerce sinek çikiyor. Incirlere ilek atilmazsa incirler olgunlasmayacagi için dökülür ve malsul olmaz. Bu ilekler toplandiktan sonra 1-2 gün içerisinde satilmaz ise bir ise yaramaz ve çöpe dökmek gerekiyor" diye konusarak, reçeli de yapilan ilegi zaman zaman temin etmekte sikinti yasandigini kaydetti.



"Milyonlarca sinek var"

Efeler Imamköy Mahallesi’nden Fahri Ünver ise ilegi yetistirmek kadar korunmasinin önemli oldugunu belirterek, "Gölgeye koyarsan bir hafta boyunca içerisinden sinek çikar. Ileklerin her birinin içerisinde milyonlarca sinek bulunuyor. Sabah saatlerinde günes dogunca yumurta siser ve sinek patlayan yumurtasindan çikarak incire girer. Incire giren sinek, incirin agzi kapanmaz ise tozunu birakir ve geri çikar. Orada islevini bitirir ve ölür. Agzi kapanirsa da incirin içerisinde kalir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA