Mustafa Sahin Açiklamasi 'Vatandaslarimiz Uygulama Üzerinden Kurbanin Bütün Bilgilerine Ulasabilir'

Kayseri Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Sahin, kurbanlik hayvan alacak vatandaslarin bir sorun halinde bölgede bulunan veteriner hekimlerden yardim alabileceklerini söyleyerek, “Vatandaslarimiz uygulama üzerinden kurbanin bütün bilgilerine ulasabilir” dedi.

Mustafa Sahin Açiklamasi 'Vatandaslarimiz Uygulama Üzerinden Kurbanin Bütün Bilgilerine Ulasabilir'
Görevli personeller tarafindan hem yol kontrolleri hem de küpe kontrollerinin yapildigini söyleyen Kayseri Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Sahin, “Öncelikle önümüzdeki süreçte yasayacagimiz Kurban Bayrami’ni simdiden tebrik ediyorum. Bizim için çok önemli bir dönem, ülkenin büyük bir kesiminde hayvan hareketlerinin oldugu, bu hareketlerle beraber de gerekli hayvan sagliginin sahadaki veteriner arkadaslarimizin kontrolleri yogunlasti. Su anda hem yol kontrollerini yapiyoruz. Dogudan batiya dogru giden araçlarin üzerinde mevcut bulundurmus olduklari hayvanlarla ilgili sevk raporlari, hayvan sagligi ile ilgili asilamalarin yapilip yapilmadigi konusunda arkadaslarimiz çalismalar yapiyorlar. Hayvan pazarlarina da özellikle gelen hayvanlarin yine küpe ve sevk raporlari kontrol ediliyor. Özellikle vatandaslarimizdan pazarlarda hayvan alirken hayvanin dini açidan vecibe oldugu için büyükbaslarda belli bir yas olgunluguna gelmesi lazim. Bunu da en kolay gösteren seylerden bir tanesi ön disleri. Ön disleriyle ilgili degisimlerini görmüs olmalari lazim. Bununla ilgili de kurban alacak olanlardan konuyla ilgili bilgileri yok ise bizim bütün hayvan pazarlarinda veteriner hekim arkadaslarimiz görevli bulunuyor. Onlardan gerekli yardimi alabilirler” dedi.

Sahin, vatandaslarin Tarim Cebimde uygulamasi ile kurbanin bütün bilgilerine ulasabileceklerini söyleyerek, “Son yil içerisinde Türkiye’deki kurban kesiminde olan degisim artik gözle görülebilir hale geldi. Yaklasik 2 yil önce ilimizde 35 bin civarinda küçükbas hayvan kesilirken, geçen yil 70 bine ulasti. Insallah bu sene o rakamlari da geçecegiz. Çünkü sürdürülebilir bir hayvanciligin olabilmesi için aslina bakarsaniz küçükbas her zaman için çok daha öne çikiyor. Bölge zaten küçükbasta Türkiye’deki en önemli noktalarimizdan bir tanesi ama büyükbasta da iyiyiz. Dedigimiz gibi bu sadece vatandaslarimizin aliskanliklarina bagli olarak kurbanliklarini alacaklar. Artik Tarim Cebimde dedigimiz bir uygulamamiz var. Bu uygulama içerisine girdiklerinde hayvanin kulak küpe numarasini yazip sorguladiklarinda hayvanin yapilmis olan asilari, dogum tarihi de dahil olmak üzere tamamini bunun üzerinde görebiliyorlar. Ben önümüzdeki Kurban Bayrami’nin hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum. Kesimle beraber sonrasinda etin telef olmamasi, dogru bir sekilde soguk zincire tasinmasi gerekiyor. Bununla ilgili de özellikle buradaki gibi modern ve yakin kesimhanelerde oldugunda kanin tamamen bosalmis olmasi ve sakatatlar da olmak üzere tamaminin disari atilmamasi konusunda da vatandaslarimizi uyarmak istiyorum. Bizim için öncelik hem hayvana eziyet çektirmeden kesilmesi daha sonrasinda da kesilecek olan büyükbasin 20 ayin üzerinde bu hale gelmesi için besisi var. 9 ayda annesinde bekledigini varsayarsak, 30 aylik bir emegin sonucunda biz bunlari kesiyoruz. Bunun da kiymetini bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA