Merkez Bankasi Faizi Yüzde 15'E Yükseltti

Merkez Bankasi politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Parasal sikilasma sürecinin baslamasina karar verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), faiz kararini açikladi.

Para Politikasi Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranini 650 baz puan artirarak yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

Kurul, dezenflasyonun en kisa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çipalanmasi, fiyatlama davranislarindaki bozulmanin kontrol altina alinmasi için parasal sikilastirma sürecinin baslamasina karar verdi.

Küresel ekonomide enflasyon düserken, halen uzun dönem ortalamalarinin çok üzerinde seyrettigi bu nedenle, bütün dünyada merkez bankalari enflasyonu düsürmeye yönelik tedbirler aldigi hatirlatildigi karar metninde, ülkemizde, yakin döneme iliskin göstergelerin enflasyonun ana egiliminde yükselise isaret ettigi bildirildi.

Bu gelismede yurtiçi talepteki güçlü seyrin, maliyet yönlü baskilar ve hizmet enflasyonundaki katilik belirleyici oldugu belirtilerek, Kurulun bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranislarindaki bozulmanin enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacagini öngördügü ifade edildi.

Parasal sikilastirma ile para politikasinin etkinligi artacak

Metinde su ifadelere yer verildi:

“Kurul politika faizini enflasyonun ana egiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulasmasini saglayacak parasal ve finansal kosullari olusturacak sekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyilesme saglanana kadar parasal sikilastirma gerektigi zamanda ve gerektigi ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon egilimine iliskin göstergeler yakindan takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrari temel amaci dogrultusunda elindeki tüm araçlari kararlilikla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sikilastirma sürecinin baslamasi ile para politikasinin etkinligi artacaktir. Bununla birlikte, fiyat istikrarinin sürekliligini saglamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyilestirecek stratejik yatirimlari desteklemeye devam edecektir.

Sadelesme süreci, etki analizleri yapilarak kademeli olacak

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarinin islevselligini artiracak ve makro finansal istikrari güçlendirecek sekilde sadelestirecektir. Sadelesme süreci, etki analizleri yapilarak kademeli olacaktir.

Kurul, kararlarini öngörülebilir, veri odakli ve seffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”
Kaynak: İHA