Manas'ta Mezuniyet Coskusu

Kirgizistan’da engelli olarak dünyaya gelen ve bir günlügüne de olsa üniversiteye gitmek isteyen Abdisatar, önce Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde ögrenci oldu ardindan da mezuniyet törenine davet edildi. Törende kep ve cübbe giyen Abdisatar’in hayali gerçek oldu.

Manas'ta Mezuniyet Coskusu
Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde her yil oldugu gibi bu yil da binlerce ögrenci mezun oldu. Bu yilki mezuniyet töreni Cengiz Aytmatov Kampüsü Açik Spor Sahasi’nda renkli görüntülere sahne oldu. Mezuniyet törenine Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a gösterilen ilgi damgasini vurdu. Mezun olan ögrencilerin yani sira törene katilan veliler Erzurumlu Rektör Ceylan’a karsi sevgi gösterisinde bulundu. Kardes ülke Kirgizistan ve Türkiye’nin milli marslariyla baslayan mezuniyet törenine Kirgizistan Disisleri Bakan Yardimcisi Aybek Moldogaziyev, Bakanlar, Türkiye’nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan ve esi Mariya Dogan, Türkmenistan’in Kirgizistan Büyükelçisi Sadurdi Meredov, Büyükelçilik Temsilcilikleri, Mütevelli Heyeti Üyeleri, Yüksek Ögretim Kurumlari Rektörleri, Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Rektör Vekili Dr. Baktigül Kalambekova, Rektör Yardimcilari, akademisyenler, idari personel, medya temsilcileri, ögrenciler ve veliler katildi.



Hayalini gerçeklestirdi

Kirgizistan’da engelli olarak dünyaya gelen Toktobübü Abdisatar, Manas Üniversitesi ile hayallerine kavustu. Çocuklugundan bu yana babasinin baktigi ve evinin bahçesinde kurdugu gereçlerle fizik tedavi uyguladigi Abdisatar, yillar sonra tutunarak yürüyebilse de okula gidemedi. Babanin Kirgizistan’da bulunan okullara gidip kizinin bir günlük istegini yerine getirmeleri istegini Manas Üniversitesi gerçeklestirdi. Manas Üniversitesine gelen baba durumu, Rektör Alpaslan Ceylan’a iletti. Rektör Ceylan olaya kayitsiz kalmayarak Abdisatar’i okula getirtti, siniflarda derse aldi. Bir gününü ögrenciler gibi Manas Üniversitesi siralarinda ders dinleyerek geçiren Abdisatar’i Rektör Ceylan mezuniyet törenine davet ederek Manas Üniversitesinden mezun oldugunu açikladi.

Üniversitenin özel konugu olan Toktobübü Abdisatar’a, Prof. Dr. Alpaslan Ceylan sahnede mezuniyet kiyafeti giydirdi. Rektör Prof. Dr. Ceylan, okuma askiyla yanip tutusan Abdisatar’i kayitsiz sartsiz ömür boyu Manas Üniversitesi’nin ögrencisi olarak ilan etti. Abdisatar mezuniyet belgesini alarak hayatta en çok istedigi hayalini gerçeklestirmis oldu. Onu yetistiren babasi da ‘Yilin Babasi’ olarak seçilerek Manas Madalyasi ile ödüllendirildi. Ayrica Abdisatar’a Türkiye’de 1 hafta boyunca bes yildizli bir otelde tatil imkâni saglanarak ücretsiz uçak bileti hediye edildi.

Duygulu anlarin yasandigi mezuniyet töreninde Rektör Alpaslan Ceylan’i ayakta alkisladi.

“Yeni hayatlara uçacaklar”

Törenin açilisinda konusan Rektör Vekili Dr. Baktigül Kalambekova, mezun olan ögrencilere kendilerini yepyeni bir hayatin bekledigini söyledi.

“Bir kus yuvasindan ögrendigi bilgilerle uçmayi ögrenir” diyen Kalambekova, “Sevgili mezunlar, kimi zaman eglenceli ve kimi zaman da sikici geçen dersler, sinavlar, bitirme çalismalariniz derken artik her sey geride kaldi. Sizi yepyeni bir hayat bekliyor. Bir kus yuvasindan ögrendigi bilgilerle uçmayi ögrenir. Sizler de buradan aldiginiz bilgiler ile hayatinizi kuracaksiniz. Üniversitemizden aldiginiz kaliteli bilim ve terbiye size her zaman meslek hayatinizda yol göstersin. Ne mutlu ki, siz sevgili ögrencilerimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilinda mezun oldunuz. Buradan siz degerli mezunlarimiza sesleniyorum. Siz, Manas ile Manas da sizinle gurur duysun” ifadelerini kullandi.

“Bir insan için en zor sey, her gün insan kalabilmektir”

Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise, yaptigi konusmada sevginin hayatin merkezine monte edilmesi gerektigine vurgu yapti. Manas Üniversitesi ailesine katilan ve mezun olan her bireyin çok önemli olduguna isaret eden Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan “Bugün bizim için mutlu bir gün ve mutlu bir bayram. Sevgili ögrenciler, hepiniz emek verdiniz, çok kiymetli çalimalar yürüttünüz, uykusuz günler geçirdiniz ama neticesinde bugüne ulastiniz. Bugün biz burada sadece Manas ailesi için degil, Kirgizistan için degil, Türkiye için degil, Türk Dünyasi için degil, Türk âlemi için, bütün Islam âlemi için, insanlik âlemi için çok degerli beyinleri üniversitemizden mezun ediyoruz” dedi.



Manas Üniversitesi dünyada ilk binde

Rektör Ceylan, konusmasinda Manas Üniversitesi’nin dünyada ilk binde yer aldigini ve her zaman ögrenci odakli bir üniversite oldugunu belirtti.

Mezun ögrencilere de seslenen Prof. Dr. Ceylan, “Sevgiyi hayatinizin merkezine oturtun. Çünkü sevgi olmadan hiçbir basari söz konusu olmaz. Cengiz Aytmatov’un ‘Bir insan için en zor sey, her gün insan kalabilmektir’ sözünü hiçbir zaman aklinizdan çikarmayin” dedi.

Konusmasinda sik sik basarinin, çalismanin ve egitimin önemini vurgulayan Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ailelere, ögrencilere, akademisyenlere ve üniversitenin tüm çalisanlarina tesekkür etti.

“Her sey gönlünüzce olsun”

Mezuniyet töreninde konusan Türkiye’nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan “Sevgili gençler, sizlere bugün söyleyecegim tek sey, hayatinizda ‘Keske bunu da yapsaydim’ dediginiz hiçbir sey kalmasin ve her sey gönlünüzce olsun” ifadelerine yer verdi. Açilis konusmalarinin ardindan mezunlar Türk Dünyasi Müzik Topluluklari Sanatçisi Irfan Gürdal “Sardal Kiz” adli sarkisini seslendirdi.

Kirgiz sanatçilar Ruslan Asankan ve Malika Dina’nin da sahne aldigi mezuniyet töreni coskulu bir sekilde devam etti. Ögrencilerin saatlerce eglendigi tören havai fisek gösterisi ile son buldu.
Kaynak: İHA