Insani Yardima Muhtaç Kisilerin Sayisi Rekor Seviyede

Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Ekonomik ve Sosyal Konsey Insani Isler Segmenti’nin açilisinda "Dünya genelinde 360 milyon kisinin, insani yardima ihtiyaci var" dedi.

Birlesmis Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres, dün Isviçre’nin Cenevre sehrinde gerçeklestirilen Ekonomik ve Sosyal Konsey Insani Isler Segmenti’ne video mesaj ile katildi.

Guterres mesajinda, küresel insani ihtiyaçlarin bu yil bir kez daha rekor seviyelerde oldugunu belirterek, "Geçen yilin basindan bu yana yüzde 30 artisla dünya çapinda 360 milyon kisinin insani yardima ihtiyaci var. 110 milyondan fazla insan yerlerinden edildi. Bazilari kitlik riski seviyesinde 260 milyondan fazla insan akut gida riskiyle karsi karsiya kaldi" ifadelerini kullandi.

“Insanlar kabul edilemez bedeller ödüyor”

Insani yardim ihtiyacinin nedenlerinin degismedigini ifade eden Guterres, “Çözülmemis çatismalar devam ederken siviller üzerinde yikici etkiler birakan yeni savaslar basladi.

Covid-19 pandemisiyle baslayan ve Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinin dünya çapindaki ekonomik yansimalari ile agirlasan etki en savunmasiz olanlari en sert sekilde vuruyor” seklinde konustu.

Guterres, “Insanlar kabul edilemez bedeller ödüyor çünkü taraflar uluslararasi hukuku ihlal ederek hastanelere, okullara ve altyapilara saldiriyor. Kadin ve kiz çocuklarina yönelik cinsiyetçi siddet dahil olmak üzere insan haklari ihlalleri gerçeklestiriliyor” .

Insani yardim çalisanlarinin 2022 yilinda Ukrayna’da yaklasik 15,4 milyon insani destekledigini belirten Guterres, bu yilin basindan bu yana Afganistan’da 17 milyon, Nijerya’da 2,8 milyon ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2,5 milyon kisiye ulasildigini açikladi.

Finansman krizi nedeniyle kesintiler kaçinilmaz

Guterres, Birlesmis Milletler teskilatlarinin finansman krizi nedeniyle Suriye, Banglades, isgal altindaki Filistin topraklari, Afganistan ve Yemen’de gida yardiminin azaltildigini ve krize çözüm bulunamamasi durumunda kesintilerin devaminin kaçinilmaz oldugunu belirtti.

“Önemli bir firsat”

Guterres konusmasinin sonunda, “Bu hafta yapacagimiz görüsmeler, insani yardimi nasil artirabilecegimizi, nasil daha verimli ve etkili olacagini, krizlerde insanlari özellikle kadin ve kiz çocuklarini nasil daha iyi koruyacagimizi, sürdürülebilir kalkinmayla çatismanin temel nedenlerini ele alarak gida krizini nasil azaltabilecegimizi ve yatirimlarla iklim uyumuna olan dayanikliligi artirabilecegimizi görüsmek için önemli bir firsat” dedi.

Kaynak: İHA