Bayram Tatilinde Araç Kiralayanlar Dikkat Açiklamasi Dolandiricilar Piyasada

Kurban Bayrami’na sayili günler kala 9 günlük tatil için rent a carlarda yogunluk basladi. Vatandaslarin otomobil kiralarken nelere dikkat etmesi hususunda sektör isletmecilerinden uyari geldi.

Bayram Tatilinde Araç Kiralayanlar Dikkat Açiklamasi Dolandiricilar Piyasada
9 günlük Kurban Bayrami’nin yaklasmasi ile birlikte araç kiralama firmalarinda yogunluk basladi.

Araç kiralayacak vatandaslari dolandiricilara karsi dikkatli olmasi konusunda uyaran firma sahipleri, kiralanacak olan otomobilin muhakkak kasko ve sigortasina dikkat edilmesi konusunda uyardi.

Diyarbakir’da 10 yildir rent a car isletmeciligi yapan Yakup Yolcu, vatandaslari uyararak, bos senet, depozito ve açik çek dolandiriciligina karsin kurumsal firmalarin tercih edilmesi gerektigini önerdi.

“Senet imzalandiginda muhakkak o yazi okunmalidir”

Tatilde özellikle uzun yola çikmak için araç kiralamak isteyen vatandaslari nelere dikkat etmeleri konusunda konusan Yolcu, “Kurban Bayrami tatilinin yaklasmasiyla araç kiralamak isteyenler rent a car sirketlerini ariyor. Tatilde araç kiralayip uzun yola çikacak vatandaslar sayacagim hususlara dikkat etmelidir. Vatandas öncelikle aracin kaskosuna dikkat etmelidir. Bu kesinlikle olmalidir. Rent a car firmalarindan muhakkak araçlar kiralanmalidir. Olur da yasadisi bir yerden kiralanirsa ceza niteligi olusturmaktadir. Özellikle kurumsal firmalari tavsiye etmekteyiz. Vatandas senet imzaladiginda muhakkak o yaziyi okumalidir. Neyi imzaladiklarini bilsinler. Imza attiklari nüshalarin bir kopyasini mutlaka aracinda bulundursunlar” dedi.

Yola çikmadan önce özellikle araç lastiklerinin kontrol edilmesi hususunda altini çizen Yolcu, “Araç lastik üzerinden gittigi için muhakkak otomobili almadan önce vatandas tekerlerini kontrol etmelidir. Yag ve su bakimi da kontrol edilmelidir. 10 yillik araç kiralanmamalidir. Maksimum 4-5 yillik araçlarin kiralanmasini tavsiye ediyoruz. Araç ne kadar yeni olursa o kadar sorun teskil edilmez. Eger uzun yol için araç kiralanacaksa kilometre farki olabiliyor. Bunu bazen rent a carcilar söylemiyor” ifadelerini kullandi.

“Kaza tutanagi hayat kurtarir”

Kaskolu aracin kazaya karsimasi ihtimalinde o an firmayla irtibata geçilmesi gerektigini belirten Yolcu, muhakkak kaza tutanaginin tutulmasi yönünde uyarida bulunarak, sunlari kaydetti:

“Bazi firmalar araç kiralattiginda ikinci bir nüsha olarak senet imzalatiyorlar. 10 bin lira kasko muafiyeti olarak imzalatmalari normaldir. Ama bos senet kesinlikle vatandas imzalamamali. Araç kiralandiktan sonra tüm vergi ve cezalar vatandasa ait oluyor. Rent a car araci herhangi bir kazaya karistiginda kesinlikle önce rent a cari ariyoruz, sonra emniyet güçlerini ariyoruz. Kaza yerinde tutanak tuttuktan sonra elimizdeki belgeyi sirkete veriyoruz ve muadil araci alip, yolumuza devam ediyoruz. Kazali araçla sirket ilgilenir. Ama tutanak tutulmazsa ne kaskodan ne de sigortadan yararlanilmaz. Kaza tutanagi hayat kurtarir.”
Kaynak: İHA