Afetlere Karsi Dirençlilik Zirvesi Trabzon'da Basladi

Birlesmis Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Dogu ve Bati Asya Bölge Teskilati ve Trabzon Büyüksehir Belediyesi isbirligi ile Afetlere Karsi Dirençlilik Zirvesi Trabzon’da basladi. Kentteki bir otelde baslayan zirveye Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, Girne Belediye Baskani Murat Senkul, Jonieh Belediye Baskani Juan Hobeiche, UCLG-NEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, ilçe belediye baskanlari, STK temsilcileri ve idari amirler katildi.

Afetlere Karsi Dirençlilik Zirvesi Trabzon'da Basladi
Zirvenin açilisinda konusma yapan Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, kent dirençliliginin olusturulmasinda mutlaka uluslararasi birikimden, tecrübeden ve destekten yararlanmak gerektiginin altini çizdi. Zorluoglu “Dünya nüfusunun Kasim 2022 itibariyle 8 milyara ulastigi açiklandi. Bu nüfusun yarisindan fazlasini sehirlerde yasiyor. Bu hizli sehirlesme 2050 yilinda sehirlerle toplam dünya nüfusunun yüzde 70’e yakininin yasayacaga isaret ediyor. Kentlesme oraninin bu sekilde hizli artmasi sehirlerde altyapidan üst yapiya, ulasimdan çevreye, ekonomiden sosyal hayata, barinmadan beslenmeye, kültürde sagliga kadar birçok alanda sorunlar ortaya çikartiyor. Bu sorunlar deprem, sel, taskin, orman yangini gibi dogal afetlerden kaynaklanabildigi gibi insan kaynakli faktörlerden veya küresel salgin hastaliklardan dolayi ortaya çikabiliyor. Yerel, bölgesel ulusal hatta küresel krizlere yol açabiliyor. Geçtigimiz yillarda yasadigimiz pandemi küresel krize, Subat ayinda Türkiye’de gerçeklesen deprem felaketi de bölgesel ve ulusal krize örnek olarak gösterilebilir. Sehirlerin yasayabilecekleri sorunlara, tehlikelere dogal ve insan kaynaklari afetlere risklere karsi hazirlikli olmalari ve hizli çözüm üretilme kapasiteleri dirençli kent kavramini öne çikardi. Dirençli sehirler olusturmada tabi birçok faktör var. Ama bunlarin en önemlilerinden bir tanesi dirençli kentin olusumunda planlama asamasindan uygulama asamasina kadar o sehirdeki tüm dinamiklerin bu isin içerisinde alinmasi ve ortak akil ve istisare ile bir planlama süreci yasanmasidir. Kent dirençliliginin olusturulmasinda mutlaka uluslararasi birikimden, tecrübeden ve destekten yararlanmanin bir zaruret oldugu gerçegidir” dedi.

UCLG-NEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman ise yaptigi konusmada, “Bölgemizde sahit oldugumuz dogal ve insan kaynakli afetler, çatismalar kitlesel göçler gibi problemler karsisinda yerel yönetimler arasindaki dayanismanin güçlendirmenin büyük önem arz ettigini vurgulamak isterim. Bu baglamda çalismalarimiza ara vermeden hep beraber devam etmek durumundayiz” seklinde konustu.

Girne Belediye Baskani Murat Senkul da yerel yönetimlerinin güçlendirilmesiyle daha iyi hizmet sunulacagini belirterek, “Yerellesme, yerelden yönetim iyi yönetisime giden yolu açar. Yerel liderler bizim için önemlidir. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi vatandasa daha iyi ve dogrudan hizmet sunabilmesini saglamaktadir. UCLG-NEWA gibi uluslararasi kuruluslar sayesinde belediyelerimiz bilgi ve donanim paylasimin yaninda finansal ortakliklar olusturarak yerel yönetimlerin güçlendirilmesi saglamaktadir” diye konustu.



“Bizim sadece bir gezegenimiz var; bunu muhafaza etmemiz gerekiyor”

Jonieh Belediye Baskani Juan Hobeiche ise, negatif yanlara bakmak yerine her seyin pozitif yanina bakmak gerektigini vurgulayarak, “Bir yerde bir felaket yasanirsa o felaketi, orada yasanan kötü durumun iyi seylere de sebep olacagini görmekteyiz. Küresel isinmaya baktigimizda dünyanin farkli yerlerinde yasanan felaketlere baktigimizda bu bizim özellikle insanlari göçüne baktigimizda bu bize karsimiza yeni çikacak seylere hizli bir sekilde adapte olmamiz gerektigini hatirlatiyor. Dünyada sürekli siyasi degisimler ve politik degisimler yer almaktadir. Negatif yanlara bakmak yerine her seyin pozitif yanina bakmamiz gerekiyor. Ona göre karsimiza yeni çikacak problemleri tanimamiz ve o problemleri pozitif olaylara dönüstürmemiz gerektigini tekrardan hatirlatiyor. Yerel yönetimlerin bu konuda sehirlerin dirençliliginin arttirilmasinda ciddi emekler sarf edeceklerini tekrardan burada gördüm. Dirençlilikle ilgili bugünkü formun neticesinde bir sözlesmeye imza atacagiz. Bizim sadece bir gezegenimiz var. Bunu muhafaza etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Bizler dünyanin en büyük yerel yönetimler birligi UCLG ailesi olarak çok büyük bir mirasa, tecrübeye ve etkiye sahibiz”

Konya Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ise yaptigi konusmada, 20. asrin ortalarindan itibaren küresellesmenin büyük bir hizla yayilmasinin dünya sehirlerinin de kaderini degistirdigini kaydederek, “Bu toplantilar bence farkli sehirleri tanima o sehirlerin vizyonunu kendi sehirlerimize tasima adina önemli bir firsat olusturuyor. Trabzon Büyüksehir Belediye Baskanimizin sehrine yaptigi çok önemli hizmetleri görme firsatimiz oldu. Ben kendisini sahsen belediyecilik adina bir büyük lider olarak görüyorum. Belediye baskanligindan önce yapmis oldugu isler, 4 yilda Trabzon’a yapmis oldugu isler hepimiz açisindan büyük bir farkindalik olusturdu. 20. asrin ortalarindan itibaren küresellesmenin büyük bir hizla yayilmasi dünya sehirlerinin de kaderini degistirdi. Yerel ve bölgesel yönetimler artik yerelle sinirli kalmayarak küresel bir vizyon islenmeye basladi.

Günümüzde daha fazla dünyaya açilan uluslararasi rolünü giderek güçlendiren ve dünyayi sekillendiren etkilere sahip sehirlerin varligina sahitlik ediyoruz. Bizler dünyanin en büyük yerel yönetimler birligi UCLG ailesi olarak çok büyük bir mirasa, tecrübeye ve etkiye sahibiz. Merkezine insani ve dogayi alan basarili politikalarla çalismalarini sürdüren teskilatimiz geçmisin tecrübeleriyle gelecegi insa etmeyi ve sehirlerimizi her alanda kalkinmasina katki saglamaya devam ediyor. UCLG çatisi altinda yaptigimiz her çalismalar yerel ve bölgesel yönetimlerin küresel arenada daha çok söz sahibi olmasi gerektigini de kanitlamis olduk” dedi.



“Tüm dünya sehirlerine çagrida bulunmak istiyorum; Gelin hep birlikte sehrimizi çok daha dirençli hale getirelim”

Her türlü senaryoya karsi hazirlikli olmanin yapilabilecek en önemli hamle olduguna isaret eden Altay, “Sehirlerimizi her alanda dirençli hale getirmek hepimizin ortak arzusudur. Özellikle asrin felaketi olarak nitelendirdigimiz Kahramanmaras merkezli yikici depremlerden hepimiz büyük dersler çikardik. Ayni zamanda yerel yönetimler olarak bu süreçte üstlendigimiz sorumluluklar bizler için önemli bir tecrübe kaynagi oldu. Bu iki hususu bir araya getirdigimizde kendi sehirlerimiz için yapmamiz gereken hizla harekete geçmek oluyor. Hangi afetin ya da büyük bir krizin bizlere ne zaman bulacagini önceden bilmek ne yazik ki güç bir meseledir. Bu nedenle tedbirli ve her türlü senaryoya karsi hazirlikli olmak yapilabilecek en önemli hamledir. Bizler Konya olarak sehrimizi çesitli senaryolara karsi hazirlikli halde tutmamizin deprem sürecinde faydasini gördük. Etkin ve güçlü müdahale kabiliyetimiz sayesinde süreci basarili ile yürütmeyi basardik. Fakat bunlarla beraber yapacak çok daha isimizin oldugunun da farkindayiz. Hepimiz bunun farkinda olmak zorundayiz. Tüm dünya sehirlerine çagrida bulunmak istiyorum. Gelin hep birlikte sehrimizi çok daha dirençli hale getirelim. Enerjimizi ve kaynaklarimizi öncelikle bu hususlara yogunlastiralim. Tüm bu süreçleri baska sehirlerle tecrübe paylasimina açik bir sekilde ve birbirimiz destek olarak yürütelim. Ancak bu sekilde sehrimizin daha yasanabilir ve dirençli hale gelmesini saglayabiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA