AB, Kosova Ile Sirbistan Liderlerini Acil Toplantiya Çagirdi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sicak çatisma ihtimaline karsi Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile Kosova Basbakani Albin Kurti’yi Brüksel’de “acil” toplantiya çagirdi.

AB, Kosova Ile Sirbistan Liderlerini Acil Toplantiya Çagirdi
AB’nin Kosova ile Sirbistan arasindaki gerginligin çözümüne yönelik arabuluculugu sürüyor. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “Mevcut krizden çikis yolunu bulmak için Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti’yi acil toplantilar için Brüksel’e çagirdim” ifadelerini kullandi. Borrell, “Kosovali Sirplarin katilimiyla ülkenin kuzeyinde yeni seçimlere ve derhal gerilimi azaltmaya ihtiyacimiz var. Bu bölge ve AB için çok önemlidir” dedi.



Kosova-Sirbistan arasindaki gerginlik

Ekseriyetle Arnavutlarin yasadigi Kosova’da nüfusun yaklasik yüzde 6’sini Sirplar olusturuyor. Sirplarin yogunlukta oldugu Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zvecan belediyelerinde 23 Nisan’da yapilan erken yerel seçimler Sirplar tarafindan boykot edilmis, yüzde 3 katilim oraniyla yapilan seçimi Arnavut siyasi partilerin adaylari kazanmisti. Bunun üzerine Sirplar, Arnavut asilli baskanlarin belediye binalarina girmesine izin vermemis, bölgede gerginlik artmisti. Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic tansiyonun yükselmesi üzerine orduyu Kosova sinirina göndermisti. Ayrica Zvecan Belediye binasinin önünde Sirplar ile güvenlik güçleri arasinda çikan olaylarda 30 KFOR askeri yaralanmisti.

Kosova polisi, 13 Haziran’da KFOR’a ve Kosova polisine yönelik saldirilar nedeniyle Sirp Milun Milenkovic’i, Sirbistan ise 14 Haziran’da 3 Kosovali polisi sinir bölgesinde gözaltina almisti. Kosova ise polislerin Sirbistan tarafindan kaçirildigini ifade etmisti.
Kaynak: İHA