Yaz Mevsiminde Ishal Vakalarinda En Önemli Tedavi Su

Zonguldak’ta yaz mevsimiyle birlikte ishal vakalarinin arttigina dikkat çeken Prof. Dr. Etem Piskin, ishalin en önemli tedavisinin su olduguna dikkat çekti.

Yaz Mevsiminde Ishal Vakalarinda En Önemli Tedavi Su
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Etem Piskin, kis aylarinda üst solunum yolu enfeksiyonlarinin yaz aylarinda ise ishal vakalarinin siklikla görüldügünü ifade etti.

Son günlerde acil servis ve yatakli servislerde ishalli vakalarin arttigini ifade eden Piskin, çocuklarda ve bebeklerde halsizlik, bitkinlik gibi belirtiler görülmesi halinde hekime basvurulmasi gerektiginin altini çizdi.

Ishalli hastalarin patates, muz, yagsiz makarna ve pilav gibi yiyeceklerle beslenebilecegini ifade eden Piskin söyle dedi:

“Bildiginiz gibi kis aylarinda üst solunum yolu enfeksiyonlari çok sik olarak gözüküyor. Yaz aylarinda ise daha çok ishal vakalarini görüyoruz. Ishal vakalari daha çok bir gastronomi olarak tani koyuyoruz bu hastalara. Gastroenterid dedigimiz durum besinlere bagli yedigimiz yiyeceklere bagli içtigimiz sulara bagli olabilir. Yaz aylarinda yiyeceklerin saklanma sartlarindaki sikintilar, sicaklik nedeniyle bu enfeksiyonlar çok sik karsimiza çikiyor. Su anda son bir haftadir acil servislerimizde yatakli servislerimizde bolca ishalli vakalar artmaya basladi.

Bu açidan ishalli vakalar çocuklarda yas küçüldükçe hastaligin ciddiyeti artiyor. En önemli tedavisi su. O yüzden sularini eksiltmemek gerekiyor. Özellikle küçük bebeklerde çok daha dikkatli olmak gerek. Çünkü küçük bebeklerde vücut tuz oranlari vücut su kayiplari çok artis gösterebiliyor. Bu açidan eger bir bebeginizde halsizlik, bitkinlik varsa mutlaka bir hekime danismak gerekiyor. Ishal dedigimiz durum günde üçten fazla diskilama olarak tanimliyoruz. O yüzden her civik diskilamayi ishal gibi kabul etmemek lazim. Özellikle ishalle beraber kusma varsa bu çocuklarda sivi kaybi olusma ihtimali artiyor. O yüzden kusmayla eslik eden durumlarda sulari verirken mutlaka yavas yavas içirmek lazim. Yani çok hizli su içirdigimizde bu çocuklara kusmalari tetikleniyor. O yüzden sivilari yavas yavas vermek gerekiyor. Çocuklarda beslenme çok önemli. Beslenmeyi yaparken mümkün oldugunca yagsiz besinlerle beslenmeyi öneriyoruz. Pilav gibi, makarna gibi yiyecekleri yagsiz olarak verebiliriz. Muz verebiliriz hastalarimiza. Bununla beraber patates verebiliriz. Bunlar ishal tedavisinde önemli. Mümkün oldugunca karpuz, kavun gibi veya yüksek seker içeren gidalardan uzak durmamiz gerekiyor. Çünkü bunlar ishal miktarinin sikligini arttirabilir. Gene en önemli mesajlarimizdan biri su olmali. Bu vakalarin ekseriyeti virüslere bagli oluyor. Bu ne demek? Ekseriyetle antibiyotik ihtiyaci yok bu hastalarin demek. O yüzden antibiyotik kullanimindan mümkün oldugunca kaçinmak lazim. Doktor önerisi olmadan ve doktor herhangi bir tetkik etmeden ishalli vakalarda antibiyotik kullanmamak lazim. Çünkü antibiyotikler ishal miktarinin sikligini arttirabiliyor. Bununla beraber çesitli probiyotikler ishal vakalarinda kullanilabilir. Antibiyotikten uzak durmak, bol sivi almak ve mümkün oldugunca el hijyenine, bu el yikamaya özen göstermek gerekiyor.”
Kaynak: İHA