Seker Hastalarinda Erken Tani Ve Dogru Tedavi Ile Uzuv Kayiplarini Önlemek Mümkün

Ankara Bilkent Sehir Hastanesi Krinok Yara Ünitesi sorumlusu Genel Cerrah Uzmani Dr. Serap Ulusoy, “Hastanemizde yapilan tüm islemlerle beraber uzuv kayiplari kisiye ve hastaya göre degismekle beraber önlenebilir” dedi.

Seker Hastalarinda Erken Tani Ve Dogru Tedavi Ile Uzuv Kayiplarini Önlemek Mümkün
Ankara Bilkent Sehir Hastanesi Krinok Yara Ünitesi sorumlusu Genel Cerrah Uzmani Dr. Serap Ulusoy, seker (diyabet) hastalarinin dikkat edecegi konular ve tedavi süreçleri hakkinda Ihlas Haber Ajansina özel açiklamalarda bulundu. Dr. Ulusoy, erken tani, hastanin kendine iyi bakmasi ve sigarayi birakmasiyla beraber uzuv kayiplarinin bir miktar azaltilabilecegini söyledi.



“Ilk günden itibaren bütün bakimlarini üstleniyoruz”

Genel Cerrah Uzmani Dr. Serap Ulusoy, Ankara Bilkent Sehir Hastanesinde diyabetik ayak hastalari, basinç yaralanmalari ve kronik yara hastalari ile ilgilendiklerini belirterek, “Hasta grubumuzun büyük bir çogunlugunu diyabetik ayak hastalari yani seker hastaligi nedeniyle ayaginda yaralar gelismis hastalar olusturuyor. Buraya çok farkli merkezlerden çok hasta geliyor. Bize geldiklerin ilk günden itibaren bütün bakimlarini üstleniyoruz. Bütün tibbi tedavilerini burada yapabiliyoruz” dedi.



“Tedavi edilemez degil, mutlaka tedavi edilebilir”

Seker hastaliginin en önemli komplikasyonlarindan birinin hastalarin ayaklarinda yara çikmasi olduguna dikkat çeken Genel Cerrah Uzmani Dr. Ulusoy, sunlari söyledi:

“Bunun farkli sebepleri var ama en önemli sebebi seker hastaligi ile giden nöropati. Bu hastalarin bacaklarinin atar damarlarinda ciddi tikaniklar görüyoruz. Buna enfeksiyonlar ve ayaklarindaki sekil bozuklari ekleniyor. Çok ciddi yaralar görüyoruz. Bu yaralari önlemek en önemli faktör. Tedavi etmesi oldukça zor. Tedavi edilemez degil, mutlaka tedavi edilebilir. Uzun, oldukça mesakkatli bir süreç. Önleyebilirsek, erken teshis edebilirsek bu hastalar oldukça fazla vakit kazanacaklar, birçok hastaliktan da kurtulmus olacaklar. Bunun için hastalarin takiplerinin düzenli yapilmasi gerekiyor. Kontrollerine düzenli gelmesi gerekiyor. Kan sekerlerinin takip edilmesi gerekiyor.”

“Sigarayi birakabilmeleri bu hastaligin tedavisinde bize büyük bir yol kat ettiriyor”

Seker hastalarinda sigara içiciliginin önemli bir faktör oldugunu vurgulayan Dr. Ulusoy, “Hastalarin büyük çogunlugunda sigara içiciligi görüyoruz. Bu hastalarin sigarayi birakabilmeleri bu hastaligin tedavisinde bize büyük bir yol kat ettiriyor. Hastanin kendine iyi bakmasiyla, verilen ödevleri yerine getirmesiyle, sekerlerinin düsük olmasi ve sigarayi birakmasiyla uzuv kayiplarini bir miktar azaltabilecegiz” diye konustu.



Tedavi süreci ise söyle

Bütün kronik yara hastalarini biz Bilkent Sehir Hastanesinde tedavi edebildiklerini ifade eden Genel Cerrah Uzmani Dr. Ulusoy, “Burada Krinok Yara Ünitemiz ve yatakli servisimiz var. Hastalarimiz ilk önce poliklinigimize basvuruyorlar. Poliklinikte ilk tetkikleri, kan tetkikleri, idrar tetkikleri, ultrasonlari, röntgenleri yapiliyor ve tedavi süreçleri baslatiliyor. Eger hastanin yatarak tedavi olmasi gerekiyorsa da klinigimize yatiriyoruz. Burada bütün diyabetik ayak cerrahisi ile ilgili operasyonlari gerçeklestirebiliyoruz. Damar tikanikligi olan hastalarin, damarlarini girisimsel islemlerle anjiografik olarak veya açik tedavi edebiliyoruz. Hastanemizde yapilan tüm bu islemlerle beraber uzuv kayiplari kisiye ve hastaya göre degismekle beraber önlenebilir” ifadelerini kullandi.

“Ayagima iyi tedaviler sonucunda parmagimi kesilmekten kurtardilar”

Hastanede tedavi gören hastalardan Yunus Ari, seker hastaligindan dolayi ayaginda yara olusmasi sonucu buraya basvurdugu belirterek, “Burada 3 ay yattim, hocam ayagima ameliyat yapti. Diger özel hastanelerde ayaklarimin kesilecegini, parmaklarimi kaybedecegimi söylediler. Buraya geldim, hocamiz ayagima ameliyat yapti. Ameliyattan sonra çok rahatladim. Ayagima iyi tedaviler sonucunda parmagimi kesilmekten kurtardilar. Iki parmagimi kaybedebilecegimi söylemislerdi. Su anda da tedavime devam ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA