Atlantik Okyanusu'nda Kaybolan Denizaltinda Ses Duyuldu

ABD Sahil Güvenligi, Atlantik Okyanusu’nda kaybolan küçük denizaltini arama çalismalari kapsaminda arama yapilan alanda vurma seklinde bir sesin duyuldugunu, ancak sesin ardindan denizaltini isaret eden herhangi bir somut isaretin bulunmadigini açikladi. Ayrica, denizaltinda 23 saatlik oksijenin kaldigi tahmin ediliyor.

Atlantik Okyanusu'nda Kaybolan Denizaltinda Ses Duyuldu
Titanik enkazina dalis yaptigi sirada geçtigimiz pazar günü Atlantik Okyanusu’nda kaybolan içinde 5 kisinin bulundugu küçük denizaltinin arama kurtarma çalismalari devam ediyor. ABD Sahil Güvenligi tarafindan yapilan açiklamada, ABD’li ve Kanadali arama-kurtarma ekiplerinin denizaltindan sesler duydugu, Kanadali arama uçaklarinin ise arama yapilan bölgede küçük denizaltindaki seslerin 30 dakikalik araliklarla çiktigi ifade edildi. Açiklamada, seslerin duyulmasi üzerine robotik deniz alti ekiplerinin yön degistirdigi ancak kayip denizaltina iliskin herhangi bir isarete rastlanmadigi kaydedildi.

Öte yandan Atlantik Okyanusu’nda kaybolan küçük denizaltinin 96 saat boyunca su altina kalabilecek sekilde tasarlandigi belirtilirken söz konusu denizaltinda 23 saatlik oksijenin kaldigi tahmin ediliyor.

ABD Sahil Güvenligi, denizalti ile iletisimin dalis basladiktan 1 saat 45 dakika sonra kesildigini açiklamis, ABD, Kanada ve Fransali ekiplerin birlikte hareket ederek çalismalara devam ettigi ve ABD’nin Connecticut eyaletinden daha büyük olan 7 bin 600 mil karelik bir alanda arama yapildigini ifade etmisti.

Denizaltida 5 kisi bulunuyor

Kaybolan denizaltida 58 yasindaki Ingiliz milyarder ve kasif Hamish Harding, 77 yasindaki Fransiz kasif Paul-Henry Nargeolet, OceanGate Expeditions’in CEO’su ve kurucusu Stockton Rush, 48 yasindaki Pakistan dogumlu Ingiliz is adami Shahzada Dawood ve 19 yasindaki oglu Suleman’in oldugu açiklanmisti. Yetkililer, denizaltinda bulunanlarin kimliklerini resmi olarak dogrulamazken, söz konusu kisilerin aileleri ve sirketleri kimliklerini yaptiklari açiklamalar ile dogrulamisti.

Titanik’in enkazi 3 bin 800 metre derinlikte

Titanik’in enkazi, Kanada’nin Newfoundland kiyilarinin yaklasik 600 kilometre açiginda Atlantik Okyanusu’nun dibinde 3 bin 800 metre derinlikte yer aliyor. Zamaninin en büyük yolcu gemisi olan Titanik, 1912’de Ingiltere’nin Southampton limanindan ABD’nin New York kentine yaptigi ilk yolculuk sirasinda bir buzdagina çarparak batmisti. Gemideki 2 bin 200 yolcu ve mürettebattan en az bin 500’ü hayatini kaybetmisti. Titanik’in enkazi 1985’te kesfedilmesinden bu yana kapsamli sekilde arastiriliyor.
Kaynak: İHA