Seker Hastaligindan Hareketli Yasam Ile Korunun

Uzmanlar, yanlis beslenme ve hareketsizligin yayginlasmasiyla birlikte halk arasinda seker hastaligi olarak bilinen diyabetin görülme sikligi hizli bir sekilde artis göstermeye basladigini belirterek, hastaliktan hareketli yasam tarzi, spor ve dogru beslenme ile korunabilecegini ifade etti.

Seker Hastaligindan Hareketli Yasam Ile Korunun
Özel Hatem Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Esra Ülker,, seker hastaligi, pankreasin yeterince insülin üretemediginde veya vücut onu dogru kullanamadiginda kan dolasiminda glikozun birikmesi ile birlikte kan sekerinin yükselmesiyle sonuçlanan, kronik bir hastalik olarak tanimlandigini kaydetti.

Dr. Ülker, diyabet hastaliginin farkli tipleri oldugu ve Tip 1 diyabet durumu her yasta görülebilir ancak genellikle çocukluk ve ergenlikte basladigi gibi bu dönemde görülen diyabet durumu da tipik olarak yüksek seker belirtileri verdigini kaydederek, Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yasindan sonra ortaya çiktigini hatirlatti. Diyabet hastaliginin risklerinden bahseden degerlendiren Özel Hatem Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Esra Ülker, “Ailenizden birinde Tip 1 veya 2 diyabet varsa, bu durumu gelistirme ihtimali daha yüksektir. Fazla kilolu olmak Tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü oldugu gibi ortalama diyabet baslangiç yasi da 45’tir. Hareketsiz bir yasam tarzina öncülük etmek her hastalikta oldugu gibi seker hastaliginda da risk faktörleri arasinda yer alir. Yüksek tansiyon teshisi yüksek kolesterol veya yüksek trigliserit seviyeniz varsa, bu da Tip 2 diyabet riskini artirir. Basit sekerler açisindan zengin bir diyet yiyorsaniz, kendinizi diyabet için daha yüksek risk altina sokarsiniz” seklinde konustu.

“Seker hastaliginin belirtilerini dikkate alin”

Tüm hücrelerin ve dokularin etkilendigi diyabet hastaliginda, düzenli tibbi bakim gerekmektedir. Seker hastaliginin belirtileri; sik sik susama ve agiz kurulugu, sik idrara çikma ihtiyaci, kilo kaybi, el ve ayaklarda uyusma ve karincalanma, halsizlik, yorgunluk, ruh halinde degisiklikler, yaralarin geç iyilesmesi seklinde siralanabilir.

"Hareketli yasam ile korunun"

Seker hastaliginin birçok hastaligi da beraberinde getirdigini ve korunmak için düzenli hekim kontrolü gerektigini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Ülker, "Seker hastaliginin vücutta olusturdugu hasarlardan korunmak için kan sekerini kontrol altinda tutmak büyük önem tasiyor. Düzenli hekim kontrolü ve tedavi oldukça önemli. Hareketli yasam tarzi yani egzersiz yapmak, spor yapmak ve dogru beslenme aliskanligi kazanmak çok önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA