Mardin'de Sahabe Mezarinin Da Oldugu Tarihi Yapilar Gün Yüzüne Çikmayi Bekliyor

Mardin’de 2019 yilinda asiri yagislar sonrasi çöken yigma istinat duvarinin altinda sahabe mezarinin da oldugu degerlendirilen tarihi yapilarin kalintilari görüldü. Yapilar, çalismalar sonucu gün yüzüne çikarilmayi bekliyor.

Mardin'de Sahabe Mezarinin Da Oldugu Tarihi Yapilar Gün Yüzüne Çikmayi Bekliyor
Artuklu ilçesi Gül Mahallesi’nde 2019 yilinda asiri yagislar sonrasi çöken yigma istinat duvarinin altinda bir yapi kalintisi ortaya çikti. Yapilan arastirmalar üzerine yapi kalintisinin Seyh Muhammed Farisi Zaviyesi’ne ait oldugu degerlendirildi.

Ortaya çikan kalintiin izini sürdüklerini belirten Mardin Medreseler Dernegi Baskani Ibrahim Yüksel, ortaya çikan çesme eyvaninin, Yakubiye Medresesine ait oldugunu tespit ettiklerini söyledi.

Yakubiye Medresesi’nin, Yavuz Sultan Selim döneminde Mardin’e atanan ilk vali tarafindan insa edildigini aktaran Yüksel, "Duvarin arkasinda kalan çesme eyvani Yakubiye Medresesine ait. Yakubiye Medresesi’nde çesme eyvaninin bittigi noktada Hüsamiye Külliyesi sinirlari basliyor. Artuk Bey’in ve Anadolu Fatihi Sultan Alparslan’in öz torunu Hüsamettin Timurtas tarafindan yaptirilmistir. Hüsamettin Timurtas Külliyesi, sahabe Muhammed El Faris’in türbesinin oldugu yere insa edilmistir. Bu sekilde sahabe kabrini muhafaza etti" dedi.

Yaptiklari arastirmalar sonucunda 10 tane Osmanli arsiv belgesinde Muhammed El Faris adinda bir sahabe ismine ulastiklarini ileri süren Yüksel, "Sahabe türbesinin oldugu mescidin Osmanli Dönemi Vakiflar Bakanligi’nin 10 tane belgesine rastladik. Maalesef ki, son 100 yil içerisinde yazilan hiçbir kaynakta tek satir bilgi bulamadik. Daha sonra Mardin Medreselerini Yasatma Dernegi üyesi Nihat Ayanoglu, Ezher Üniversitesi’nde pandemi döneminde iki yil boyunca binlerce kitap arasinda tarama yaptiktan sonra Muhammed El Faris’in hayatini yazdi" diye konustu.

"Nihat Ayanoglu’nun tespitlerine göre Muhammed El Faris’in Habesistan’a göç eden ilk Müslüman kafilesinde dünyaya gelen ve Muhammed ismini alan iki bebekten biridir" bilgilerini paylasan Yüksel, "Peygamber efendimize biat eden 7 çocuktan bir sahabedir. Peygamber efendimiz ile muhtesem hatiralari var. Hazreti Hasan ve Hüseyin ile birlikte yasamis ve hayatini onlara adamis bir sahabedir" dedi.



"Türbe bir an önce insanlarin ziyaretine açilmali"

Gerek Muhammed El Faris’in, gerekse de Hüsamiye Külliyesi’nin bir an önce insanlarin ziyaretine açilmasinin çok büyük önem arz ettigini dile getiren Yüksel, "Hüsamettin Timurtas Artuklu Devleti’nin kurulus sürecinde bu Külliye’de Artuklu Devleti sehitligi insa etmistir. Daha sonra sehitligin üzerine bir okul yapiliyor. Duvarin patlamasi ile okulda hasar olunca okul yikildi ve bulundugu alan su an bos duruyor. Yapilacak küçük bir kazi ile Artuklu Devleti resmi sehitligi ortaya çikarilip, Hüsamiye Külliyesi de bir an önce insanlarin ziyaretine açilmalidir" ifadelerini kullandi.

Duvarin mevcut taslarinin bir an önce sökülmesi ve duvarin arkasinda kalan türbenin ortaya çikacagini kaydeden Yüksel, "1930 yilina ait bir fotografta da devlet töreninde Muhammed El Faris’in türbesi açik bir sekilde görünüyor. Elimizdeki fotograflara göre taslar söküldügü zaman hiçbir tadilata gerek kalmadan ziyarete açik hale gelebilir" dedi.

Kaynak: İHA