Baskan Gürkan Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Eski Malatya Bölgesi Muhtarlari ile bir araya gelerek, Malatya’da yapilacak olan yerinde dönüsüm, kalici konut ve kalici is yerleri ile alakali açiklamalarda bulundu.

Baskan Gürkan Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Baskan Gürkan, Abdullah Öcel ev sahipliginde düzenlenen toplantida muhtarlar ile bir araya geldi. Burada Eski Malatya Bölgesi Muhtarlarina hitap eden Baskan Gürkan, Malatyali vatandaslarin yerinde dönüsüm talebinin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Içisleri Bakanligi ilettigini belirterek, ilgili bakanliklarla yerinde dönüsüm noktasinda mutabakat saglandigi söyledi.



Öte yandan Malatya’daki kalici is yerleri hakkinda da konusan Baskan Gürkan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Emlak Konut tarafindan yapilan planlar çerçevesinde ilk kazmanin Agustos ayi içerisinde vurulacaginin da altini çizdi. Malatya’da uygulanacak olan yerinde dönüsümün kriterlerini anlatan Baskan Gürkan, “Abdullah Öcel Baskanimizin ev sahipliginde Battalgazi muhtarlarimizla bir araya gelmemizden dolayi Abdullah Öcel Baskanimiza ve tüm muhtarlarimiza tesekkür ediyorum. Bizler sehrimizin ayaga kaldirilmasi noktasinda gecemizi gündüzümüze katarak, hükümetimizin bütün kurum ve kuruluslari, STK’lar ile el ele vererek sehrimizi ayaga kaldirmaya çalisiyoruz. Geçtigimiz gün Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimizi misafir ettik. Akabinde Içisleri Bakanimizi misafir ettik. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz ile Içisleri Bakanimizin, halkimizin bizden talep ettigi yerinde dönüsüm noktasinda mutabakat saglandi. Yani Malatya’mizda depremden kaynakli yikilan konut ve is yerleriyle ilgili yerinde dönüsüm gerçeklestirilecek. Yerinde dönüsüm yapilirken, bütüncül plan uygulamasi, lokal adaptasyon uygulamasi gerçeklestirilecek. Nasil ki TOKI, depremde evsiz kalanlara, evleri acil yikilacak ve agir hasarli olanlara uydu kentler marifetiyle ev veriyorsa, yerinde dönüsümde de yerinde dönüsümü yapacak müteahhitler marifetiyle, site yönetimi ile birlikte anlasmasi sonucunda yerinde plan kotlarina uymak kaydiyla ve TOKI’de oldugu gibi ayni ödeme yöntemiyle yerinde dönüsümü devletimiz ve hükümetimiz destekleyecek. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Malatya’ya geldiginde bu açiklamayi ifade ettiler. Malatya’ya halkinin da büyük ekseriyetle istedigi buydu. Örnegin, 30 daireden olusan bir site var. Bu sitedeki 30 kisi anlasacak ve 30 kisiye 500 bin hibe, 500 bin uzun vadeli kredi ile 30 kisinin adina yapilan anlasma ile o para ilgili müteahhitte verilecek, depreme dayanikli evler yapilmak kaydiyla, o evlerin yerinde dönüsümü saglanacaktir.

Sunu da ifade etmek istiyorum, deprem öncesinde yüksek mimariyle evleri insa edildi. Depremden sonraki süreçte bu yatay mimariye dönüstürülecek. Sayin Cumhurbaskanimizin dedigi zemin arti dört kat esastir. Is yerleri ile ilgili de Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Emlak Konut tarafindan yapilan planlar agustos ayinda içerisinde ilk kazma vurulacak ve sehrimizin çarsisinin tekrara canlandirilmasi gerçeklestirilecek. Tabii bu arada kalici ve geçici is yerlerinin kurulmasi noktasinda da hükümetimiz yogun bir çalisma içerisindedir. Sayin valimiz ile birlikte Dogansehir’deki kalici konutlari incelemeye gittigimizde konutlarin çatilarinin yapilmasi asamasina gelinmis. Ikizce Mahallesi’nde ve Gelinciktepe’de de çati asamasina gelen konutlarimiz var. Ben inaniyorum ki kalici konutlar ve köy tipi evlerle birlikte 20 bin civari konut güzün teslim edilecektir. Digerlerinin de ihaleleri yapiliyor. Peyderpey yer teslimi yapilarak, kalici konutlarin yapimi da yogun bir sekilde devam ediyor” dedi.

Kaynak: İHA