Almanya Cumhurbaskani Steinmeier Ile Çin Basbakani Li Berlin'de Bir Araya Geldi

Çin Basbakani Li Qiang, göreve gelmesinin ardindan yurt disina düzenledigi ilk ziyarette Almanya’nin baskenti Berlin’de Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi

Almanya Cumhurbaskani Steinmeier Ile Çin Basbakani Li Berlin'de Bir Araya Geldi
Çin Basbakani Li Qiang, geçtigimiz mart ayinda basbakanlik görevine geldikten sonraki ilk yurt disi ziyaretini Almanya’ya düzenledi.

Qiang, baskent Berlin’de Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Görüsmede, Ukrayna krizi basta olmak üzere uluslararasi ve bölgesel meseleler üzerinde de görüs alisverisinde bulunuldugu aktarildi.

Basbakan Li görüsmede, Çin’in Almanya ile iliskilerine büyük önem verdigine isaret ederek, “Almanya’ya ziyaretim ve Almanya Basbakani Olaf Scholz ile birlikte 7’nci Çin-Almanya Hükümetler Arasi Istisare’ye es baskanlik edecek olmam, güveni artirmayi ve süpheleri silmeyi, ikili isbirligi için yeni firsatlar kesfetmeyi, Çin-Almanya kapsamli stratejik ortakliginin içerigini zenginlestirmeyi, iki ülkenin kalkinmasina ve küresel ekonominin toparlanmasina katki saglamayi amaçliyor” dedi.

Çin ile Almanya arasinda kökten bir ihtilaf bulunmadigina dikkat çeken Li, ikili isbirliginin gelecegine tam güven beslediklerini dile getirdi. Çin’in kalkinmasinin dünyaya olumlu bir katki ve tüm ülkeler için önemli bir firsat anlamina geldigini söyleyen Li, Almanya ile birlikte baris, kalkinma ve isbirligini korumak için çalismaya hazir olduklarini kaydetti.

Cumhurbaskani Steinmeier ise görüsmede, Almanya’nin Çin ile birlikte serbest ticaretin korunmasi ve iklim degisikligi gibi meydan okumalara yanit verilmesi konularinda çalismayi arzuladigini ifade etti.

Steinmeier, Almanya’nin Çin ile iletisimi güçlendirerek dünyanin baris ve kalkinmasina katki yapmayi istedigini dile getirdi.

Li ve Scholz bir araya gelecek

Basbakan Li, ziyareti kapsaminda Alman mevkidasi Scholz ile birlikte 7’nci Çin-Almanya Hükümetler Arasi Istisare’ye es baskanlik edecek. Li ziyareti öncesinde yaptigi açiklamada, söz konusu istisarenin iki ülkenin yeni hükümetleri arasindaki ilk kapsamli temas olacagini belirtmisti.

Li’nin ziyareti kapsaminda ayrica Çin-Almanya Ekonomik ve Teknik Isbirligi Forumu’na ve iki ülkeden girisimcilerin yer alacagi yuvarlak masa toplantisina katilacagi, Alman sanayi ve is çevrelerinden temsilcilerle görüsecegi bildirildi.



Li, Almanya’nin ardindan Fransa’yi ziyaret edecek

Basbakani Li, Almanya’nin ardindan Fransa’ya resmî bir ziyaret gerçeklestirecek ve baskent Paris’te düzenlenecek Yeni Küresel Finans Pakti Zirvesi’ne de katilacak.
Kaynak: İHA