Google'in Yeni Karari Kumar Bagimliliginda Artisa Neden Olabilir

Geçtigimiz günlerde kumar uygulamalilarina Türkiye’de artik izin verilecegini duyuran Google’in bu yeni kararinin kumar bagimliligini arttirabilecegini aktaran Psikiyatrist Prof. Dr. Ibrahim Balcioglu, “Bu kumar oyunlarinin elimizdeki cep telefonlarinda serbest hale gelmesi ile gençlerimiz, evlatlarimiz ve vatandaslarimiz bunun pençesine düsecektir. Kumar bagimliligi kaçinilmaz bir sekilde artar ve tedavisi diger bagimliliktan daha zordur” diyerek uyarilarda bulundu.

Google'in Yeni Karari Kumar Bagimliliginda Artisa Neden Olabilir
Geçtigimiz yillarda kumar uygulamalarinin Play Store’da yayinlanmasina izin verecegini duyuran Google, geçtigimiz günlerde de artik Türkiye’de kumar uygulamalarina izin verilecegini aktardi. ‘Bu yeni karar kumar bagimliligini artirir mi’ sorusu üzerine görüslerini bildiren Psikiyatrist Prof. Dr. Ibrahim Balcioglu, “Özellikle 18 yas alti gençlerimiz tehlike altina girer. Bu kadar kolay ulasilir ve serbest olmamasi lazim” diyerek degerlendirmelerde bulundu.

“Her türlü bagimlilik bir hastaliktir”

Her türlü bagimliligin bir hastalik olarak ele alindigini söyleyen Prof. Dr. Ibrahim Balcioglu, “Madde, kumar, yeme-içme bagimliligi gibi her türlü bagimlilik aslinda bir hastaliktir. Bu sebeple kumar bagimliligi da literatüre ‘kumar oynama bozuklugu’ adi altinda geçer. Kim derdi ki bundan önce internet de zamanla bagimlilik olacak ve hastanelerde internet bagimliligi poliklinigi açilacak. Zaten internet ve bilgisayar kontrolsüz kullanilirsa bagimliliga yol açiyor. Bir de buna kumari eklediginiz zaman artik kumar oynama bagimliligina dönüsecektir ve birçok aile de sönecektir” dedi.

“Bagimli olmak biyolojik hastaliklara ve baska bagimliliklara neden olur”

Bagimliligin beyni ipotek altina aldigini ve baska bagimliliklari da tetikledigini hatirlatan Prof. Dr. Balcioglu, “Kisi, kumar bagimliliginda zaman ve para harcar ve kazanma istegi vardir fakat bunu durduramaz. Durdurmadikça daha fazla kazanacagini düsünerek daha fazla bu ise zaman ve para ayirir. Ayrica sagligindan da oluyor ve biz buna tolerans artisi diyoruz. Diger yandan bagimlilik bir süre sonra beynimizde ve vücudumuzda bir takim biyolojik hastalik belirtilerine de yol açiyor. Uykusu, yemesi-içmesi, insan iliskileri, bozuluyor. Bunun disinda bir süre sonra baska bir baska bagimliligi da çagristirir. Mesela bagimli oldugu seye ulasma imkani olmadigi zaman gidiyor madde kullaniyor ya da bilgisayar ya da internet bagimlisi olabiliyor gibi” seklinde konustu.

“Bagimlilik intihar düsüncesini tetikler, arttirir”

Online olarak oynanabilecek kumar oyunlari ile özellikle gençlerin tehlike altinda oldugunu ve bu durumun farkli sonuçlar da dogurabilecegini aktaran Balcioglu, “intihar” konusuna da dikkat çekti. Balcioglu sözlerine söyle devam etti:

“Biz biliyoruz ki ergenlik döneminde edinilen aliskanliklar ömür boyu sürer. Ergenlik döneminde intihara tesebbüs de daha fazladir. Bu bagimlilik sonucunda vatandaslarimiz da dahil diger sosyal problemlerin yani sira intihara tesebbüs oranlarinin ve düsüncelerinin artacagi da muhakkaktir. Diger taraftan bu kumar oynama bagimliligi sebebiyle insanlar ne bulacaksa, hangi maddeyi kullanacaksa onlara da yönelecektir. Kumar oynayan kisi ben sadece vakit geçiriyorum, oyalaniyorum diye düsünebilir bu da onun bu bagimliligini daha da arttirabilir. Tabi maddi kayiplara da yol açabilecegi ve düzeni de bozulacagi için bosanma oranlari da artacaktir. Bu parçalanmis aile çocuklari da ülkemizin gelecegi için bir dert olacagini, en hafif ifadeyle düsünürsek, genel toplumsal bir salgin haline dönüsebilir.”

“Tedavisi diger bagimliliklardan daha zordur”

Kumar bagimliliginin digerlerinden daha zor oldugunu çünkü kisinin bu bagimliligi kabul etmedigini de aktaran Balcioglu, “Bir de kumar oynama bagimliliginin tedavisi var fakat çok zor. Çünkü kisi genellikle bu durumu hastalik olarak kabul etmiyor. Bu yüzden de diger bagimli kisiler gibi bizlere gelmezler” dedi.

“Kolay ulasilabilir ve serbest olmamasi lazim”

Son olarak “Bu oyunlarin serbest olmamasi lazim” diyerek özlerini sürdüren Balcioglu, “Yukaridaki ve daha fazla sorunlar, bu oyunlarin elimizdeki cep telefonlarinda serbest hale gelmesi ile bir süre sonra gençlerimiz, evlatlarimiz, vatandaslarimiz bunun pençesine düsecek ve sagliklari bozulacaktir. Tabi arkasindan neler gelebilecegini, kriminal anlamda da konusmak dahi istemeyiz. Tedavisi de çok zor olugu için biz daha ziyade bagimli olmadan neler yapabiliriz diye düsünmek gerekir. Öncelikle bu oyunlarin serbest olmamasi lazim. Anne-babalar, sivil toplum kuruluslari ve buna bagli olarak medya, hepsi beraber el ele verip özellikle çocuklarimizi, gençlerimizi bu dertten kurtarmanin yollarina bakmaliyiz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA