Karesi'de Ekolojik Ve Organik Tarim Özendirilecek

Karesi Belediyesi tarafindan Avrupa Fransa Ulusal Ajansina sunulan ve kabul edilen “Çevre Koruma Açisindan Faydali Mikroorganizmalarin Tarimsal Kullanimi” isimli projenin pilot uygulama faaliyeti gerçeklestirildi. Proje ile Karesi’de ekolojik ve organik tarim özendirilecek.

Karesi'de Ekolojik Ve Organik Tarim Özendirilecek
Avrupa Birligi destek programlarindan yararlanmak için projeler üreten Karesi Belediyesi, ‘Ortak Gelecek’ için uluslar arasi çalismalara imza atiyor. Avrupa Fransa Ulusal Ajansi’na sunulan ve kabul edilen Çevre Koruma Açisindan Faydali Mikroorganizmalarin Tarimsal Kullanimi isimli projenin pilot uygulama faaliyeti gerçeklestirildi.

Karesi Belediyesi Ek Hizmet Binasi Park Bahçeler Müdürlügünün sahasinda gerçeklestirilen pilot uygulama egitimine Balikesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Prof. Dr. Ergün Demir katilim sagladi. Uluslararasi ismi “FUNICE-Agricultural use of beneficial microorganisms in the aspect of environmental protection” olan 2020-1-FR01-KA202-079874 numarali projenin amaci; bitkisel ve hayvansal gidalarin ekolojik üretimi, organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri kullanimi, pestisit ve antibiyotiklerin kullaniminin azaltilmasi konusunda yenilikçi mesleki egitim modeli olusturmak olarak belirlendi.

Baskan Orkan: “7 proje basvurusu yaptik”

Çevre ve tarim konularinda yapilacak çalismalara katki sunmaya devam ettiklerini söyleyen Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan, "Belediyemize yeni birikimler kazandirmak için yurtdisi ortaklarimizla karsilikli paylasimi arttirmaya devam ediyoruz. Karesi Belediyesi, Avrupa Birligi destek programlarina bu dönem toplamda 7 tane yeni proje basvurusu yapmistir. Halihazirda aktif olarak su anda 3 tane projemizi basariyla yürütüyoruz" dedi.



Proje BAÜN ile ortak yürütülüyor

Projede Fransa’dan Association de Developement Rural Internatioal du Bas Segala koordinatör olup Türkiye’den Balikesir Üniversitesi ve Karesi Belediyesinin yani sira; Ispanya’dan FUE-UJI Üniversitesi ve GROWTH COOP S.COOP.AND, Polonya’dan ARID ve Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin Panstwowy Instytut Badawczy Zaklad Doswiadczalny Grodkowice isimli kurum ve kuruluslar yer aliyor. Projede yenilikçi ekolojik üretim modelleri ve ekolojik üretim için yeni mekanizasyon teknikleri hakkinda bilgilendirme yapan Prof. Dr. Ergün Demir, “Mikorizalar bitki kökleri ile toprak funguslarinin (mantar) ortak yasam biçimidir. Bu mantar türlerine ayni zamanda bitkilerin kasko sigortasi da diyebiliriz. Mikoriza mantarlari bitkinin daha fazla su ve besin maddesinden yararlanmasini saglar. Mikoriza’nin etkin olabilmesi için kök ile direkt temasinin olmasi gerekmektedir. Bu da genç bitkilerin büyüme-gelismeleri için mikoriza hayati öneme sahiptir. 2-3 yasina ulasmis çok yillik bitkilerde uygulanmasi hem çok pahali hem de özel alet ve ekipman gerektirir. Yeni dikimi yapilan fide ve agaçlarin dikim sirasinda uygulanmasi fide ve fidanin tutumunu arttirir, normale göre çok daha iyi gelismesini saglar” diye konustu.



Proje Karesili üreticilere katki saglayacak

Karesi Belediyesi Strateji Gelistirme Müdürü Özgür Aycil ise proje ile ilçede ekolojik tarimi gelistirme hedefleri oldugunu söyledi.

Aycil, “24 ay süren projemiz çiftçilere bitkisel ve hayvansal gidalarin ekolojik üretim, organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri, pestisit ve antibiyotiklerin kullanimlarinin azaltilmasi konusunda yenilikçi bir egitim modeli olusturduk. Projemiz ile yenilikçi ekolojik üretim modelleri, ekolojik üretim için yeni mekanizasyon teknikleri, insan ve hayvan sagligi gibi konularda Karesi’ye ve üreticilere önemli katkilar saglanacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA