Çesmeli Turizmciler 'Yaza Merhaba' Dedi

Çesme Turistik Otelciler Birligi (ÇESTOB), 2023 yaz sezonu nedeniyle "yaza merhaba" kokteyli gerçeklestirdi. Izmir Il Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, "Ilimizin yabanci ziyaretçi sayisi, ilk 5 aylik süreçte 351 bin 750 kisiye ulasmistir. Bir önceki yila oranla yüzde 15,14’lük artis söz konusu. Müze ve ören yerlerimizi ziyaret eden turist sayisi 1 milyon 186 bin 41 kisidir. Burada da önceki yila oranla yüzde 32,46 oraninda artis görülmekte" dedi.

Çesmeli Turizmciler 'Yaza Merhaba' Dedi
Çesmeli turizmciler, "yaza merhaba" dedi.

Gerçeklestirilen kokteyle; Çesme Kaymakami Mehmet Marasli ve esi Arzu Güleryüz Marasli, Izmir Il Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran, Belediye Baskan Yardimcisi Yildirim Aktugan, sivil toplum kuruluslari temsilcileri, muhtarlar ve turizmciler katildi.

Kokteylde bir konusma yapan Çesme Kaymakami Mehmet Marasli, "Ülkemiz, yüzyilin felaketi diyebilecegimiz bir deprem yasadi. Çesmeliler de otelcisinden vatandasina, kamu görevlisinden personeline herkes ilçemizde konuk ettigimiz depremzede misafirlerimizi agirladik. Hala daha bazi depremzedeleri konuk etmeye devam ediyoruz. Ben de turizmcilere ve Çesmelilere tesekkür etmek istiyorum" dedi.



"Çesme’nin turizmde gelismesi için el birligi ile çalisacagiz"

Yeni sezonda Çesme’yi ziyaret edecek olan misafirlerin en iyi sekilde agirlanmasi dileginde bulunan Kaymakam Marasli, "Çesme’nin sezonu 2 ay diye ifade ediliyor. Önümüzdeki hafta okullarin kapanmasiyla beraber Çesme’de oldukça yogunluk olacaginin farkindayim. Çesme 12 ay turizmin yapilabilecegi bir yer. Çesme’nin sadece denizinden degil, rüzgarindan, tarihinden, sokaklarindan, termal sularindan ve özellikle yarimada ile Izmir’inden faydalanilabilecek bir yer. Bunu siz turizmcilere defaatle ifade ediyoruz. Izmir’in hemen hemen yarisi kadar yatak kapasitesine sahip bir ilçedeyiz. Misafirlerimizi restoranlarimizda agirlayip, eglence mekanlarimizda eglendirip, tüm yarimadayi ve Izmir’i gezdirebiliriz. Çesme, yilin 10-11 ayi turizm hizmeti verebilecek pozisyonda. Tüm yatimcilarimiza ve turizmcilere sezona bagli kalmamalarini talep ediyorum. Inanin, ilkbahar ve sonbaharda açik oldugunuzda, müsteriniz mutlaka gelecektir. Özellikle sunu belirtmek istiyorum; yabanci turist, ülkemize döviz getirecektir. Yabanci turist, Çesme’yi, Alaçati’yi çok iyi biliyor. Daha fazla tanitabilecegimizi, daha fazla turist agirlayabilecegimizi özellikle belirtmek istiyorum. Tanitimlarin, daha çok yabanci turiste yönelik yapilmasi gerektigini düsünüyorum. Yatirimlari da bu sekilde planlarsak, el birligiyle Çesme, zaten Türkiye’nin gözbebegi. Dünyanin da gözbebegi olabilecek bir statüye çikabilecegine inaniyorum. Kaymakamlik olarak, Çesme turizminin ve turizmcinin her zaman yanindayiz. Çesme’nin turizmde gelismesi için el birligi ile çalisacagiz" diye konustu.



"Geçtigimiz yil dünya genelinde 963 milyon turist seyahat etti"

Izmir Il Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta da yaptigi konusmada, "Dünya Turizm Örgütü raporuna göre, geçtigimiz yil dünya genelinde 963 milyon turist seyahat etmis, yani dünya nüfusunun yaklasik 8’de biri turizme katilmis ve bu alanda yapilan harcamalarin boyutu, 1 trilyon dolari geçmis durumdadir. ’Seyahat endüstrisi’ olarak tanimlanan bu dev sektör, yeni bir ivme kazanmis görünüyor. Bizler de bu pastadan azami pay almak için çalismalarimiza yogun bir sekilde devam ediyoruz. Bu amaçla turizmimizin gelismesine, turistik yatirimlarin yönlendirilmesine, sektörde sunulan hizmetlerin belli standartlara kavusturulmasina, sürdürülebilirligine ve ilin tanitimina yönelik çalismalarimiza agirlik veriyoruz" diye belirtti.



"Ilimizde yabanci ziyaretçi sayisi ilk 5 aylik süreçte 351 bin 750 kisiye ulasmistir"

Izmir turizmi hakkinda da bilgi veren Karaçanta, "Ilimizin yabanci ziyaretçi sayisi, ilk 5 aylik süreçte 351 bin 750 kisiye ulasmistir. Bir önceki yila oranla yüzde 15,14’lük artis söz konusu. Müze ve ören yerlerimizi ziyaret eden turist sayisi 1 milyon 186 bin 41 kisidir. Burada da önceki yila oranla yüzde 32,46 oraninda artis görülmekte. Turizm sezonunun basladigi bu dönemde rakamlardaki artis trendinin hizlandigini görüyoruz. Ilimizin tanitimi konusunda, Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimiz, destinasyon odakli tanitimda Izmir’e büyük önem vermektedir. Bu dogrultuda, çesitli ülkelerden davet edilen basin mensuplari, turizm yazarlari, tur operatörleri, sosyal medya fenomenleri ilimizde agirlanmis ve Izmir’in yurt disinda tanitimina yönelik etkin çalismalar yapilmistir. Izmir’de ilan edilen 19 adet turizm alan ve merkezinde planlama çalismalarinin oldugunu ve bu kapsamda Çesme Turizm Merkezine yönelik planlamalarin devam ettigini belirtmek isterim" seklinde konustu.



"Çesme, depremzedeleri otellerde agirlayarak Türkiye’ye örnek oldu"

Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran da, depremzedeleri otellerinde konuk eden turizmcilere tesekkür ederek, "Sizler birer kahramansiniz. Bu, sadece birer plaketle ödenebilecek borçlar degil; Çesme halki, Çesme’nin adini bir bayrak gibi göndere çekip, Türkiye’ye önder olup, bu ekonomik kosullarda, elektrik paralarinin bu kadar yüksek oldugu ve maliyetlerin bu kadar yüksek oldugu dönemde, gönlünüzün zenginligi ile o kis günlerinde odalarinizi ve mutfaklarinizi depremzedelere bilabedel açarak, maddi yardimlarda da bulunarak, 1970 depremzedeyi agirladiginiz için hepinize minnettarim ve tesekkür ediyorum. Çesme bu konuda Türkiye’ye önder oldu" diye kaydetti.



"Çesme’nin dünyaya tanitilmasi için çok mücadele ettik"

ÇESTOB Baskani Yakup Demir de, "Geleneksellesen yaza merhaba kokteylimizi, pandemi nedeniyle 2 yildir yapamamistik. Bu kokteyl ile bu sezona adim atmis oluyoruz. Iyi bir sezon yasariz diye düsünüyoruz. ÇESTOB, 25 yildir sizlerle. 25 yildir, dünyanin her tarafinda Çesme’yi tanitmak için çalisiyor. Çesme’nin, su içilebilir bir isim olmaktan çikip, sevilen ve dünyanin 60-70 ülkesinde destinasyon olarak görülen bir isim olarak anilmasi konusunda imzamizi attik. ÇESTOB’un bugünlere gelmesi kolay olmamistir. Özellikle Avrupa, Ingiltere, Rusya dahil, tüm destinasyonlarda, içten ve samimi ugraslarla, Çesme’nin dünyaya tanitilmasi için çok mücadele ettik" diye belirtti.



"Bin 970 depremzedeye Çesme otelleri yuva oldu"

ÇESTOB Baskani Demir, "Son üç yildir ciddi sikintilar yasiyoruz. Pandemi, arkasindan 280 ülkede hissedilen Kahramanmaras merkezli depremi yasadik. Deprem çok aci verdi. Deprem ile birlikte hepimiz yikildik. Depremzedelere yuva olmak için hemen depremin ilk 48 saatinde, Çesme’deki otellerin depremzedelere açilmasi yolunda, Belediye Baskanimizla birlikte karar aldik. 1970 depremzedeye Çesme otelleri yuva oldu. Bir aya yakin agirladik. Onlarin tüm ihtiyaçlarini karsiladik" diye açikladi.

Kaynak: İHA