Baskan Demircan Açiklamasi '22 Bin Liranin Revize Edilmesi Gerekir'

Demokratik Saglik Sen Genel Baskani Togan Demircan, Cumhurbaskani Erdogan’in Temmuz ayinda en düsük memur ayliginin 22 bin TL olacagini söylemesini sevinçle karsiladiklarini ancak bugünkü sartlarda bu miktarin da yeterli olmayacagini söyleyerek revizyon yapilmasi gerektigini belirtti.

Baskan Demircan Açiklamasi '22 Bin Liranin Revize Edilmesi Gerekir'
Demokratik Saglik Sen Genel Baskani Togan Demircan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in seçim öncesi yaptigi ’en düsük memur maasinin 22 bin lira’ olacagini ifade etmesini heyecanla karsiladiklarini ancak gelinen noktada bunun yeterli olmayacagini söyledi.

22 bin liralik miktarin revize edilmesi gerektigini söyleyen Demircan, ’siyasetten arinmis sendika’ olduklarinin da altini çizerek, izledigi yolun yanlis oldugunu isaret ettigi yetkili sendikaya da tepki gösterdi.

22 bin liranin bir hükmü olmadigini düsünüyoruz

Konut kirasinin 10 bin lirayi asmasi, giderlerin de artmasi sebebiyle en düsük memur maasinin 22 bin lira olmasinin yeterli olmayacagini söyledi.

Revizyon beklediklerini dile getiren Demircan, "Seçimler bitti, kamu görevlilerinde hakli olarak beklenti yüksek. Cumhurbaskanimizin seçim öncesi Temmuz ayinda en düsük memur ayliginin 22 bin TL olacagini ifade etmesi o gün bir heyecan olusturmustu; lakin memur bugün ayni heyecani tasimiyor. Ifade edilen rakamin yeniden revize edilmesi gerekmektedir. Yaklasik iki yildir tüm kesimlere kamu emekçilerinin içinde bulunduklari kötü durumu ifade ettik. Metropol kentlerde basta fahis kira fiyatlari ve geçim zorlugu nedeniyle kamu çalisanlarinin görev almak istemediklerini, kiyi il, ilçelerine atanan memurlarin istifa ettigini, kredi ve kredi karti borç batagini defaten dile getirdik. Bunlara ek olarak egitim giderleri, saglik giderleri, mutfak giderleri gibi zorunlu giderler eklendiginde samimiyetle söylemek gerekir ki kamu görevlilerinin durumu hakikaten içler acisi. Yine bunun disinda temsil makaminda bulunan sendikalara baktigimizda toplu sözlesme görüsmelerinde 3 puana, 5 puana imza atmalarini ise ret ediyoruz. Sendikalar temsil kabiliyetlerini kaybetmemeli. Muhataplara gerçek sorunlari çözüm önerileri ile sunabilmeli, sahsi ikballer ugruna pembe tablolar çizilmemeli. Bugüne baktigimizda yetkili sendika genel baskaninin halen 22 bin TL’ye yönelik beyanin gelistirilmesine yönelik çabasinin olmadigini görüyoruz. Konut kirasinin 10 bin liranin üzerinde oldugu bir ülkede 22 bin liranin bir hükmü olmadigini düsünüyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Siyasi parti lideri gibi konusan sendikalar..."

"Meslek örgütü gibi hareket eden sendikalardan, siyasi parti lideri gibi konusan sendikalara varana dek birçok çesitlilige sahibiz" diyerek bazi sendikalara da tepki gösteren Demircan, "Kamu çalisanlari üzerinde olusturmak istenilen bir algi ile “siyasetten arinmis sendikayiz” söyleminde bulunan sendika yöneticilerinin bir kismi bir siyasi olusumun sembollerini kullanirken, bir kismi eski milletvekilleri araciligi ile siyasetsiz sendika anlayislarini tescil etmekteler. Birisi üyesinden aldigi güç ile derebeylik yaparak iri iri cümlelerin arkasinda sendikacilik yaparken bir digeri sus pus sessiz sedasiz, sadece üye sayisina odaklanmis. Bu sendikalara üye olan arkadaslari da anlamak mümkün degil. Kendilerine konforlu bir çalisma hayati sunamayan, ekonomik sartlarinin oldukça zor oldugu, birçogunun yurt disi sevdasi ile dil kurslarina kayit oldugu bir kesimi gördükçe ve hatta sürekli kendi ücretlerini bir baskasinin ücreti ile kiyaslayan kesim sanirim oldukça mutlu, mesut. Sosyal medya platformlarinda yapilan paylasimlara en çok bu sendikalara üye olan arkadaslarin sitem ettiklerini de görüyoruz. O zaman, neden sorusu da aklimizi kurcaliyor" diye konustu.



"Memuru temsil etmesi beklenemez"

Açiklamalarinda, yetkili sendikaya tepkiyi sürdüren Togan Demircan, "Whatsapp guruplarinda memur arkadaslarimiz “indirim magazalarini” birbirleri ile paylasiyor. Ama yasasin sendikam diyor, seviyorum (!) diyor. Ama diger taraftan gram altin ile maas kiyasini yapiyor, çeyrek altin ile maas kiyasi yapiyor. Son zamanlarin egilim hesabi ise kamu isçi ücreti ile kendi ücretleri. Bugün yoksulluk sinirinin çok altinda, açlik sinirin üç bes kurus üzerinde aylik almanizin yegâne sebebi girtlaga kadar siyasete batmis sendikalardir. Egitimli bir kesimin bunu anlamasinin bu kadar zor olamamasi gerekiyor. Simdi yeni Çalisma Bakani ziyaretleri sonrasi açiklamalarina bakiyoruz. 4688 sayili yasanin revize edilmesi dillendiriliyor. Yasanin eksikleri oldugunu biz de kabul ediyoruz, revize edilmeli mi, evet. Lakin yetkili sendikanin talebi dayanisma aidati. Yani diyor ki herkes bize üye olsun. Kamu çalisanlarinin bunca sorunu varken yetkili sendikanin afacan çocuk edasiyla ele avuca sigmaz taleplerinin karsilik bulmayacagini düsünüyorum. Yetkili sendikanin ücret adaletsizliginin giderilme talebi temsil kabiliyetini yitirdiginin en net göstergesidir. Kamu çalisanlari için planlanan seyyanen zam teklifinden baraj uygulamalari sevdasina vazgeçen, toplu sözlesme masasinda oturma düzeni ile hemhal olan bir anlayisin memuru temsil etmesi beklenemez" dedi.

Kaynak: İHA