'Biyokütlenin Enerji Yolculugu' Masaya Yatirildi

Tarim ve Orman Bakanligi, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) Birlesmis Milletler Sinai Kalkinma Teskilati (UNIDO) is birligiyle yürütülen ve Küresel Çevre Fonu (GEF)-6 Programi kapsaminda fonlanan “Türkiye Ekonomisinin Yesil Büyüme Yolunda Kalkinmasini Desteklemek Amaciyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanimi Projesi” çerçevesinde yapilacak olan “Biyokütlenin Enerji Yolculugu 5. Teknik Egitimi”; Dogu Anadolu Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünün ev sahipliginde basladi.

'Biyokütlenin Enerji Yolculugu' Masaya Yatirildi
Dogu Anadolu Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Erdal Dasçi, projede gida ve yem olmayan ve hiçbir sekilde degerlendirilmeyen tarimsal artiklarin biyoenerji dönüsümünün saglanarak ekonomiye kazandirilmasi ve elde edilen enerjinin tarimsal gida sanayiinde kullanilmasi hedeflendigini belirterek, “Bu kapsamda enerji içerikleri 3700 ile 4300 kcal/kilogram arasinda degisen, çogunlukla aniz olarak yakilan tarimsal artiklar (findik zurufu, pamuk sapi, ayçiçegi sapi, çeltik kavuzu, bag ve budama artiklari, sera artiklari) projede kullanilacak ana ham maddeler olarak belirlenmistir. Bununla birlikte yörede bulunan ve resmi makamlarca gida, yem olmadigi ve herhangi bir ticari amaçla kullanilmadigi belgelenen artiklar da proje kapsaminda degerlendirilebilecektir“ dedi.

Iki gün sürecek olan ve Dogu Anadolu Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nde yapilan programin açilisina; Aziziye Kaymakami Abdulkadir Çelik, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ahmet Kiliç, ESKI Genel Müdürü Remzi Ertek, Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, Çay-Kur Bölge Müdürü Yakup Öztürk, ERVAK Baskani Erdal Güzel, Tarimsal Arastirmalar Politikalar Genel Müdür Yardimcilari Metin Türker, Bülent Sönmez ve Serafettin Çakal, Daire Baskanlari Suat Yilmaz ve Birol Karadogan, Birlesmis Milletler Kalkinma Örgütü Temsilcileri katildi.

Projede ülkemizdeki tarimsal sanayinin rekabet gücünü artirmak, genel enerji verimliligini güçlendirmek ve sera gazi emisyonlarini azaltmak için modern biyoenerji teknolojilerini uygulayarak sektörel dönüsümü tetiklemesi amaçlaniyor. Biyokütlenin Enerji Yolculugu 5. Teknik Egitimi Programi; kamu kurum ve kuruluslari, üniversiteler, arastirma enstitüleri ve özel sektör temsilcilerinin katilimi ile gerçeklestiriliyor.
Kaynak: İHA