Yeni Vecihi Hürkus'lar, Selçuk Bayraktar'lar Iste Bu Okulda Yetisecek

Savunma sanayii alaninda sektörün ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagi, yeni Vecihi Hürkus’lar ve Selçuk Bayraktar’lar, Ankara’nin Elmadag ilçesinde açilan Türkiye’nin havacilik ve uzay teknolojisi alanindaki ilk meslek lisesinde yetisecek.

Yeni Vecihi Hürkus'lar, Selçuk Bayraktar'lar Iste Bu Okulda Yetisecek
Savunma Sanayii Baskanligi ile TUSAS is birliginde ilk defa havacilik ve uzay teknolojileri alaninda lise düzeyinde egitim verecek lisesinin açilmasi için çalismalar tamamlandi. Ankara Havacilik ve Uzay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara’nin Elmadag ilçesinde açildi.

Milli Egitim Bakanli tarafindan yapilan çalisma çerçevesinde havacilik ve uzay teknolojisi egitiminin yayginlastirilmasi, egitim içeriklerinin gelistirilmesi ve zenginlestirilmesi amaciyla hazirlanan havacilik ve uzay teknolojisi alani ögretim programi Talim ve Terbiye Kurulunda kabul edildi.

Müfredat, Savunma Sanayi Baskanligi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAS ve TEI temsilcileri ile alan ögretmenlerinden olusan komisyon tarafindan hazirlandi.

Egitim binasi, pansiyon ve atölye kismi olmak üzere 3 ana yapidan olusan, yaklasik 25 bin metrekare üzerine kurulan okul hakkinda bilgiler veren Milli Egitim Bakan Yardimcisi Sadri Sensoy, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’in, savunma sanayii kuruluslarinda özellikle havacilik ve uzay teknolojileri alaninda nitelikli eleman yetistirilmesi amaciyla okulun açilmasi talimatini verdigini aktardi.

Bunun üzerinde Ankara Havacilik ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni açtiklarini söyleyen Sensoy, “Burada açilmasinin nedenlerinden bir tanesi bu bölgede savunma sanayii sirketlerinin çok fazla olmasi. Çocuklarin hem staj yapmasi açisindan kolayligi ve hafta içi çalismalarda da gidip is yerinde, sektörde çalismalari yerinde izlemesi açisindan bu bölgede kuruldu” dedi.

Sensoy, okulun 25 bin metrekarelik bir alanda kurulmasindan ötürü Türkiye’nin en büyük liselerinden biri oldugunu belirterek, okulun teknolojik anlamda son sistemlerle kuruldugunu kaydetti.



“1 yil hazirlik, 4 yil mesleki egitim verecegiz”

81 ilden ögrencilerin okulu çok rahatlikla tercih edebileceklerine vurgu yapan Sensoy, söyle devam etti:

“Okulumuzun müfredatini Savunma Sanayi Baskanligi, Roketsan, TUSAS, TEI gibi sektörün önde gelen kuruluslarindan olusan akademisyenlerden bir araya gelmis komisyon tarafindan hazirlandi ve Talim Terbiye Kurulu tarafindan da kabul edildi. Müfredata göre bir yil hazirlik okutacagiz, 4 yil da mesleki egitim verecegiz. LGS çerçevesinde bu okula ögrenci alacagiz. Yüzde 1’lik dilimden ögrencinin gelecegini düsünüyoruz. Akademik anlamda çok basarili ögrencilerin okumasi tercih edecegini düsünüyoruz.”

Okula tasarim ve imalat, itki sistemleri, elektronik sistemler olmak üzere 3 dalda 60 ögrenci alinacagini vurgulayan Sensoy, “Ögrencilerimize laboratuvarlarimizda, siniflarimizda sektörün ihtiyaci olan ögretim programlarini uygulayacagiz. Burasi bir proje okulu olarak hayata geçti. Ögretmenlerimizi seçerek alacagiz. Ögretmenlerimiz de sektörlerde, isbasi egitimlerine tabi tutarak bilgilerini güncellemelerini saglayacagiz” diye konustu.

Sensoy, Bakan Özer’in gerek bakan yardimciligi gerekse de bakanlik döneminde sanayi sektörünün ihtiyaci olan elemanlari yetistiren okullarin açilmasina öncelik verildigini dile getirerek, “Bu, havacilik alaninda olan ilk okulumuzdu. Bundan sonra denizcilik, deniz tasitlari ve deniz savunma alaninda bir okul açmayi planliyoruz. Bu alanda bizim uçak bakim ve onarim olarak meslekler liselerimiz vardi. Ilk defa bu okulla yapim ve imalat tasarim asamasina yönelik egitim veren bir okulumuz olumuz olmus oldu. Biz bu süreci devam ettirmeyi düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

Okul, 2023-2024 egitim ögretim yilindan itibaren ögrenci alimina baslayacak.
Kaynak: İHA