Wagner Açiklamasi 'Askerlerimiz Bakhmut'tan Çekilirse Ukrayna, Rostov'a Kadar Ilerler'

Rus parali asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, askerlerin Bakhmut’tan çekilmesi durumunda Ukrayna ordusunun Rusya’nin sinira yakin Rostov bölgesine kadar ilerleyecegini söyledi.

Ukrayna’daki savasta aktif rol alan Rus parali asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanligi ve mühimmat destegiyle ilgili yeni açiklamalarda bulundu. Dün Ukrayna’nin dogusundaki Bakhmut kentinden çekilme kararindan vazgeçtiklerini açiklayan Prigojin, “Su ana kadar ihtiyacimiz olan mühimmatin yüzde 10’unu alabildik. Bakhmut’tan ayrilmayacagiz. Kenti birkaç gün daha savunacagiz. Savasacagiz ve bu sorunu sonra çözecegiz. Eger askerlerimiz çekilirse Ukrayna Silahli Kuvvetleri, Rostov’a kadar ilerler" dedi.

Kentin çevresinde savunma yapan Rus ordusunun da mühimmat yetersizligi sorunuyla karsi karsiya oldugunu belirten Prigojin, "Bugün Rus ordusunda 72. Tugay’a bagli bir birlik cepheden çekilerek mevzilerini terk etti. Cephe yaklasik 2 kilometre daha geriye çekildi" ifadelerini kullandi. Bakhmut’ta yasanan krizle ilgili Rusya Savunma Bakanligi’ni suçlayan Prigojin, "Sürekli entrikalar dönüyor. Bu nedenle Rusya Savunma Bakanligi yerine Rusya Entrika Bakanligi demek gerekir. Eger Wagner istedikleri mühimmati alabilseydi Slaviansk, Vugledar, Kramatorsk rahat edebilirdi" seklinde konustu.



“Mühimmat yoksa çekiliriz”

Ukrayna ordusunun Kiev kontrolündeki Zaporijya topraklarinda yeniden konuslanmaya basladigini ve karsi saldiri için harekete geçebilecegini ifade eden Prigojin, bazi birliklerin ise Bakhmut yönündeki mevzileri astigini belirterek, Rus hükümetine ve ordusuna kendilerine destek vermeleri çagrisinda bulundu. Bakhmut’tan çekilme kararinin ardindan yapilan “vatana ihanet” suçlamalarina da tepki veren Prigojin, "Eger mühimmat yoksa geriye çekilecegiz. Ciddi kayiplar vermemek ve askerlerin hayatlarini kurtarmak için geriye çekilecegiz" diye konustu.

Prigojin, Rus ordusu liderlerinin operasyonlara iliskin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i yanlis bilgilendirdigini öne sürerek, "Bütün görevler baskomutani (Vladimir Putin’i) kandiracak sekilde yapiliyor" seklinde konustu.

Ukrayna tarafindan Rus sinir kentlerine yapilan saldirilara iliskin konusan Prigojin, Rusya’nin kendi topraklarini koruyamadigini ifade ederek, "Bugün Ukrayna, Belgorod bölgesine basarili bir sekilde saldiriyor. Halk panik halinde olmasa da devletin neden kendilerini koruyamadigi konusunda endiseli" ifadelerini kullandi.

Wagner’in kurucusu Prigojin geçtigimiz hafta yaptigi açiklamada, mühimmat yetersizligi nedeniyle 10 Mayis’ta kritik noktadaki Bakhmut kentinden çekileceklerini duyurmustu. Prigojin, dün yaptigi açiklamada ise Rus ordusunun daha fazla mühimmat destegi saglamayi taahhüt ettigini belirterek, Bakhmut’taki operasyonlara devam edeceklerini ifade etmisti.
Kaynak: İHA