Terk Edilmis Mermer Ocagi Rehabilite Edilerek Agaçlandirildi

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB), Antalya’nin Korkuteli ilçesinde yillar önce terk edilmis bir mermer ocagini sosyal sorumluluk ve örnek teskil etmek adina rehabilite ettirdi.

Terk Edilmis Mermer Ocagi Rehabilite Edilerek Agaçlandirildi
BAIB, Korkuteli’nde yillar önce terk edilen mermer ocagini rehabilete ettirdi. Maden sahasindan alinan mermerlerin olusturdugu basamak seklindeki alanlar kis aylarinda is makineleri ile toprakla kapatildi ve tohumlama yapildi. Ardindan bugün düzenlenen törenle rehabilite edilen alana sedir ve çam agaci fidanlari dikildi. Alanda dikilen fidan sayisi 250’ye ulasirken, tören öncesi rehabilitasyon alanina ormancilar tarafindan agaçlandirma için 50 kilo sedir, 30 kilo da kizilçam tohumu atildi. Fidanlarin toprakla bulusmasinin ardindan can suyu verildi.

Alana dikilen fidanlarin ve ekilen tohumlarin zarar görmemesi adina alan dikenli tel ile çevrildi. TIM Maden Sektör Kurulu ve Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Rüstem Çetinkaya, fidan dikim töreninde yaptigi konusmada, “Madencilik faaliyetleri geçicidir. Bugün burada madencilik faaliyeti sona eren ve Orman Bakanligimiza teslim edilen alanda, fidan dikim törenindeyiz. Madencilik faaliyetleri dünyanin her yerinde dogada geçici bir yara açmaktadir. Fakat bunun devaminda da rehabilitasyon sahasi tamamlanacaktir. Arkamizda gördügünüz alan da 10 sene sonra karsidaki ormanlar gibi olacak” dedi.

Baskan Çetinkaya, “Orman Bakanligi verilerine göre madencilik faaliyetleri, ormanlarin binde 3,9’unda gerçeklesiyor. Bir kismi sik dokulu orman alanlarinda iken bir kismi da orman vasfinda ama agaçlarin seyrek oldugu yerlerde. Orman Bakanligimiz ülkemizdeki 20-21 milyon adet olan agaç sayisini 23 milyon adete çikardi. Agaç varligi ciddi sekilde artiyor. Bakanligin, 2021 yilinda madencilikten elde ettigi gelir 2,2 milyar TL. Biz de agaçlandirmaya katki sagliyoruz. Rehabilitasyon sahalarina elestiri var. Türkiye’de birçok saha rehabilite edildi. Çalismalar sosyal medyadan paylasiliyor. Flora ve fauna geri dönüyor, habitat geri dönüyor. Dogal yasamin basladigini görüyoruz. Bu sosyal medyamizdan takip edilebilir” diye konustu.

Madencilik ile doga, çevre ve tarimin mutlaka karsi karsiya gelecegini ifade eden Baskan Çetinkaya, “Bizim tartismamiz gereken ikisinin nasil yapilabilecegidir. Çevre ya da maden demeden, ikisini birlikte götürmektir. Bizler en az toplumun diger kesimi kadar çevreci oldugumuzu iddia ediyoruz. Bu ve bunun gibi faaliyetleri yapacagiz. Madencilik de ülkemize lazimdir. Maden hayattir, hayat madendir” seklinde konustu.

BAIB Baskan Yardimcisi Mustafa Küçükyaman ise, iyi niyet göstergesi olarak Antalya, Burdur ve Isparta illerinde de rehabilitasyon yapilacagini açiklayarak, “Burada bir çalisma yaptik. Iade edilmis sahayi rehabilite ederek Bakanligimiza teslim ettik. Agaçlandirip, tohumlar ektik. Bizim tek derdimiz yer alti kaynaklarimizi ekonomiye kazandirmak. Istihdam saglayip, ihracat yaparak, ülkemize döviz kazandirmak. Zaten 2014 yili sonrasinda açilan ocaklarda rehabilitasyon yapmak zorunlu hale geldi” dedi.

Baskan Alimoglu ise, “Madenciler olarak, önce insan, sonra çevre, sonra da maden zihniyeti ile sürdürülebilir madencilik yapiyoruz. Doga kadar madencilik de olmazsa olmaz. Madencilerin istihdami, ihracati ülkemiz adina önemli. Rehabilitasyon çalismasi ülkemize hayirli olsun” ifadelerini kullandi.

Fidan dikim töreninin ardindan Türkiye Maden Sektör Kurulu Toplantisi, BAIB ev sahipliginde Antalya’da yapildi.

Korkuteli, Saklikent yolunun 8. kilometresinde bulunan rehabilitasyon alanindaki fidan dikim törenine; Ticaret Bakanligi Ihracat Genel Müdür Yardimcisi Tayfun Kiliç, Ihracat Genel Müdürlügü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Dairesi Baskani Ali Riza Oktay, TIM Maden Sektör Kurulu ve Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Rüstem Çetinkaya, Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Ibrahim Alimoglu, BAIB Baskan Yardimcilari Mustafa Küçükyaman ile Ramazan Keskin, BAIB Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Tekin, Ercan Akin ve Mahmut Alkan, BAIB TIM Delegesi Mehmet Özel, Antalya Orman Bölge Müdür Yardimcisi Mehmet Karabacak, Korkuteli Orman Isletme Müdür Yardimcisi Tuncay Ayhan ve sektör temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA