Hersek Lagünü, Dünya Göçmen Kuslar Günü'nde Avrupali Ögrencileri Agirladi

Yalova’nin Altinova ilçesinde bulunan ve Cumhurbaskanligi tarafindan kesin korunacak hassas alan ilan edilen Hersek Lagünü, 9 Mayis Dünya Göçmen Kuslar Günü’nde Portekiz, Ispanya, Polonya, Sirbistan ve Italya’dan gelen ögrencileri agirladi.

Hersek Lagünü, Dünya Göçmen Kuslar Günü'nde Avrupali Ögrencileri Agirladi
Dogal yasami korumasi adina yapilirken Osman Gazi Köprüsü’ne kavis verdirilen doga harikasi Hersek Lagünü’ne yerli ve yabanci turistlerin ilgilisi her geçen gün devam ediyor. Türkiye’de bugüne kadar gözlemlenen 496 türün 253’ün kayit altina alindigi Hersek Lagünü, ziyaretçilerine essiz güzellikler sunuyor. Doga Koruma Milli Parklar Genel Müdürlügü ve Altinova Belediyesi’nin koruma çalismalariyla kus tür sayisinin her geçen gün arttigi lagünde sürekli kus sayimlari gerçeklestiren Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bübül, bu özel günden Avrupa’dan gelen ögrencileri agirlamaktan dolayi mutlu oldugunu söyledi.

9 Mayis Dünya Göçmen Kuslar Günü ile bir farkindalik olusturulmak istendigini anlatan Bülbül, “Küresel büyük gün olarak geçiyor. Biz de bunu ülkemizde kutluyoruz. Kus gözlemcileri, dogaseverler olarak. Bir farkindalik olusturmak, amaç bu. 2006 yilindan beri bütün dünyada es zamanli olarak kutlaniyor. Su anda bulundugumuz yer, gözlem kulesinin en üstü. Biz buradan göçmen kuslari basta leylekler olmak üzere, yirticilari, diger göçmen kuslara olsun, görebiliyoruz. Zaman zaman küçük orman kartallari, leylekler geçmektedirler” dedi.

Türkiye’deki 496 türü 253’ü lagünde görüldü

Hersek Lagünü’nun metrekareye düsen kus sayisi ve çesidi açisindan özel bir alan olduguna vurgu yapan Bülbül, “Yaklasik su yüzeyi 150 hektar. Diger sulak alanlara baktigimizda belki Türkiye’deki tüm sulak alanlarin içinde alan alarak gerilerde duruyor fakat kus çesitliligi olarak baktigimizda ilk 15’te yer aliyor. Türkiye’deki 496 tür bugüne kadar gözlemlendi. Bunun 253 türünü biz burada bizzat gördük, kayit altina aldik. Bu tabi bir sevinç. Bunun nedeni buranin göçmen kuslarin yolu üzerinde. En önemli sey de buranin korunmasi” ifadesini kullandi.

“Çok büyüleyici bir yer burasi”

Kardelen Ortaokulu Ingilizce ögretmeni Sibel Altinöz, Erasmus Projesi çerçevesinde yurtdisindan gelen ögrencileri Yalova’nin dogal güzelliklerini tanittiklarini söyledi.

Bu amaçla Hersek Lagünü’ne geldiklerini dile getiren Altinöz, “Misafirlerimiz Portekiz, Ispanya, Polonya, Sirbistan ve Italya’dan geliyorlar. Ögretmen ve ögrencilerle birlikte Hersek Lagünü’nü ziyarete geldik bugün. Çok begendim. Yalova’da böyle bir yerin olmasi çok önemli, yurt disindan gelen misafirlerimiz de çok begendiler. Diger arkadaslarimizi da buraya getirmeyi düsünüyorum. Çok büyüleyici yer burasi” diye konustu.

Öte yandan, büyük merakla Hersek Lagünü ve çevresindeki tesisleri dolasan yabanci ögrenciler, bölgeye hayran kaldi.

Bülbül, Altinova Belediye Baskani Metin Oral’a da bölgede yapilan çalismalardan dolayi tesekkür etti.
Kaynak: İHA