Hassas Burunlar Kiyasiya Yaristi

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü tarafindan ilk defa ’Uluslararasi Narkotik Dedektör Köpekler Sampiyonasi’ düzenlendi.

Hassas Burunlar Kiyasiya Yaristi
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü, kaçakçilikla mücadelede ulusal ve uluslararasi is birligini gelistirmek, bilgi ve tecrübe paylasiminda bulunmak amaciyla Köpek Egitim Merkezi’nde ilk defa ‘Uluslararasi Narkotik Dedektör Köpekler Sampiyonasi’ düzenledi.

Yarismaya Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Karadag, Romanya, Sirbistan ve Özbekistan olmak üzere 9 ülke katildi.

Açilis konusmasini Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Bekir Can Uslu’nun gerçeklestirdigi yarismada kura çekimlerinin yapilmasinin ardindan ’Kutu Aramasi Etabi’ gerçeklestirildi.



“27 sene önce 1 narkotik dedektör köpek ile bu yola çiktik”

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Bekir Can Uslu burada yaptigi konusmada “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü Türkiye’de yetkili olan bütün ülke, diger kolluk kuvvetlerimizle beraber is birligi içerisinde kaçakçilikla mücadele faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu önemli mücadelede personellerimizin en önemli yardimcilarindan biri dedektör köpeklerdir. Bakanlik olarak 27 sene önce 1 narkotik dedektör köpek ile bu yola çiktik. Bugün ise geldigimiz noktada teknik altyapisi ve beseri kaynagiyla kapasitesini kanitlayarak Dünya Gümrük Örgütü tarafindan bölgesel köpek egitim merkezi olarak ilan edilmis tesisimizde deneyimli egitmenlerimiz tarafindan yerli ve yabanci irklar, narkotik, çay, tütün, patlayici silah, mühimmat, canli insan, nakit ve asayis alanlarinda dedektör köpeklerimizi yetistiriyoruz” dedi.



“224 dedektör köpege ve 36 yavru köpege sahibiz”

Envanterlerine yeni bir köpek türü daha eklediklerini belirten Uslu, “Teknoloji köpeklerimizle burada bir is birligi içerisinde ülkemize kazandirmaya çalisiyoruz. Özellikle Türkiye’de önemli vergi kayiplarina sebep olan bilgisayar ve cep telefonu gibi kaçak esyalarin tespitinde de kullanilacak dedektör köpeklerimizi de yetistirecegiz. Ticaret Bakanligi bünyesinde toplam 224 dedektör köpege ve 36 yavru köpege sahibiz” ifadelerini kullandi.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü olarak kaçakçilikla mücadelenin sürdürülmesinde uluslararasi iletisimin ve is birliginin gerekli oldugunu aktaran Uslu, “Aralarinda katilimci ülkelerin de bulundugu paydaslarimizla ve gözlemci olarak da agirladigimiz uluslararasi kuruluslarla dedektör köpeklerin yetistirilmesi ve egitim tekniklerinin gelistirilmesi alanlarinda birçok ortak proje yürütüyoruz. Bu sampiyonayla karsilikli bir tecrübe ve bilgi paylasimi gerçeklestirerek iliskilerimizi de kuvvetlendirecegimize inaniyoruz” diye konustu.



"Türkiye çapinda 300 köpegimiz mevcut"

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü Köpek Egitim Merkezi’nde Kisim Amiri Cihan Karaagaç, yarismanin itaat asamasi ve arama asamasi olmak üzere iki etaptan olustugunu ifade ederek, "Itaat etabinda köpeklerin idarecilere uyma sosyalitesine bakilacak. Yarisma çerçevesinde verilen komutlari, yerine getirmesine bakacagiz. Ikinci etapta açik alanda kutulari arayacaklar. Açik alan ve kapali alan aramasi olacak. Çesitli narkotik maddeleri saklayip onlari aramalarini tabi edecegiz. Mevcut yaklasik 80 köpegimiz var. Tasra ile beraber Türkiye çapinda 300 köpegimiz mevcut. Yavruluktan itibaren egitimlerine basliyoruz. Köpek Egitim Merkezi’nde yaptigimiz üretim çerçevesinde köpeklerin sosyalitesine, oyun güdüsüne ve hirslarina bakiyoruz" seklinde konustu.

Toplam 9 ülkenin katilim sagladigi yarisma çerçevesinde 100 puan alarak üst siralarda yerini alan Türkiye, 14 aylik Alman kurdu ’Nobel’ ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü Köpek Egitim Merkezi Egitmeni Samet Olur ile birlikte yarismaya katildi.

Uluslararasi Narkotik Dedektör Köpekler Sampiyonasi, ‘Araç Aramasi Etabi’ ve ‘Itaat Etabi’ ile 11 Mayis’a kadar devam edecek.
Kaynak: İHA