'Çölyak Hastaliginin Tek Tedavi Yöntemi Glutensiz Diyet'

Çölyak hastaliginda bilinen tek tedavi yönteminin glutensiz diyet uygulamasi oldugunu belirten Dyt. Tuba Yildirim, “Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamistir. Glutensiz diyette yiyecekleri hazirlama ve saklama asamasinda kullanilan malzemelerin gluten içeren besinler ile bulasa girmemesine dikkat edilmelidir” dedi.

'Çölyak Hastaliginin Tek Tedavi Yöntemi Glutensiz Diyet'
Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Dyt. Tuba Yildirim, çölyak hastalarinin beslenme süreci ile ilgili açiklamalarda bulundu. Dyt. Tuba Yildirim, “Çölyak hastaligi (gluten enteropatisi) bugday, arpa ve çavdarda bulunan gluten proteinine vücudun intolerans (tepki) göstermesi sonucu olusan sindirim sistemi hastaligidir. Çölyak hastaligi sürecinde gluten içeren besinler tüketildiginde bagirsaklarda iltihaplanma olur ve vücutta alerjik reaksiyonlar görülebilir. Hastaligin kesin tanisi ince bagirsak biyopsisi ile konulmaktadir” dedi.



“Çölyak hastaligindaki bu belirtiler göz ardi edilmemeli”

Dyt. Tuba Yildirim, çölyak hastaliginda görülebilecek belirtileri söyle siraladi:

“Yaygin görülen belirtiler: Siddetli karin agrisi, karinda sislik, asiri gaz olusumu, bas dönmesi, kusma, ishal, kabizlik, yorgunluk hissi, adet düzensizligi, kilo kaybinin görülmesi ve agizda yaralarin olusmasi.

Çocuklarda en sik görülen belirtiler: Karin bölgesinde agri, karinda sislik olusmasi, ishal, huzursuzluk durumu, istahin azalmasi ve istahsizlik, enfeksiyon sikliginda artis, kusma, kilo alamama, gelisme geriliginin görülmesi ve boy uzamasinin yavas olmasi.

Yetiskinlerde en sik görülen belirtiler: Karin bölgesinin öne dogru siskin olmasi, yasa göre ideal vücut agirliginin altinda olunmasi, istahsizlik, kas zayifligi, kansizlik, diskida anormallik ve sik diskilama, ishal, kusma, agiz içinde olusan aftlar, gaz sikâyetleri, eklem ve kemik agrilarinin sik görülmesi, ciltte kasintili döküntüler, halsizlik ve sinirlilik hali.”

“Çölyak hastaliginda bilinen tek tedavi yönteminin glutensiz diyet”

Çölyak hastaliginda bilinen tek tedavi yönteminin glutensiz diyet uygulamasi oldugunu söyleyen Yildirim, “Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamistir. Glutensiz diyette yiyecekleri hazirlama ve saklama asamasinda kullanilan malzemelerin gluten içeren besinlerle bulasa girmemesine dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandi.

Dyt. Tuba Yildirim, çölyak diyeti listesi planlanirken kullanilmamasi gereken besinleri de paylasti. Yildirim, “Bugday, yulaf, arpa, çavdar, kuskus, bulgur, irmik, makarna, sehriye, simit, kraker, süt/yogurt ile tüketilen bütün kahvaltilik gevrek, müsli ve yulaf ezmesi çesitleri, yasakli tahil çesitlerinden yapilan kek, pasta ve pogaça gibi hamur isleri, galeta ununa batirilmis balik veya et çesitleri, pane edilmis veya unlanmis sebze ve et yemekleri, yemek ve salatalar için gluten içerikli hazir soslar, misir gevrekli çikolata, bira, arpa ve malt içerikli bütün içecekler kullanilmamali” dedi.

Kaynak: İHA