'Çölyak Hastaligi Her Yasta Ortaya Çikabilir'

Gastroenteroloji Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, çölyak hastaliginin her yasta ortaya çikabilecegini, kesin sebebinin ise belli olmadigini söyledi.

'Çölyak Hastaligi Her Yasta Ortaya Çikabilir'
Çölyak hastaliginin genetik olarak duyarli kisilerde bugdaydaki gluten, arpa, çavdar, yulaf gibi besinlerde gluten isimli proteinlere karsi kalici alerji olarak olusan, kesin sebebi bilinmeyen ince bagirsak hastaligi olarak tanimlandigini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Klinigi’nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, 9 Mayis Dünya Çölyak Günü dolayisiyla bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Yolcu, çocuklari ve eriskinleri yasam boyu etkileyen, her yasta ortaya çikabilen bu hastaligin kesin sebebinin belli olmadigini söyledi.



“Genetik ve çevresel faktörler etkili”

Beslenmede gluten nedeniyle bugday ve bugday ürünlerine yer verilmedigi takdirde hastaligin görülmediginin altini çizen Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Pirinç ve misir bu hastalarin tüketebilecegi tahil grubu besinlerdir. Anne sütünün uzun süre verilmesi, anne sütü verilirken ek gidalara baslanmasi yararlidir. Viral enfeksiyonlar, sigara, gida katki maddeleri gibi çevresel faktörlerin hastaligin ortaya çikmasinda olumsuz yönde etkili olduklari düsünülmektedir” diye konustu.



“Anemi, yorgunluk ve karinda siskinlige dikkat”

Çogu hastada tipik belirtilerin görülmedigine dikkat çeken Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, söyle devam etti:

“Anemi, yorgunluk, gaz ve karinda siskinlik, rahatsizlik, kemik erimesi, infertilite artik daha sik görülür. Çölyak hastaliginin tanisi için özel kan tetkikleri yapilir. Bunlarda pozitiflik varsa, oniki parmak bagirsagindan biyopsi alinip degerlendirilir. Biyopside çölyak hastaligi ile uyumlu degisiklikler saptandiginda tani konulur. Uzun süre tani almayip tedavi olmayan çölyak hastaliginin yol açtigi diger problemler otoimmün hastaliklar, kemik erimesi, bagirsak lenfomasidir. Hasta kisinin gluten almamasi, eksik olan vitaminlerin verilmesi saglanir.”

“Diyet ömür boyu sürmeli”

Glutensiz diyet hakkinda da bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Glutensiz diyet bugday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gidalarin tüketilmemesidir. Misir, patates, pirinç, soya ununda gluten bulunmaz. Diyete uyulmasi ile yasam kalitesi ve sikâyetleri düzelir. Bu diyet ömür boyu sürmelidir. Birinci derece akrabalarinda çölyak olan, açiklanamayan ishal, siskinlik, gaz sikâyetleri, açiklanmayan demir eksikligi anemisi, vitamin E veya K eksikligi, osteoporoz, hipokalsemi, açiklanamayan karaciger testlerinde bozukluk olan kisilerde çölyak testleri yapilmalidir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA