Avukat Gizem Gül Uzun Açiklamasi 'Fahis Kira Artisinda 1 Ile 3 Yil Arasinda Hapis Cezasi Verilebilir'

Kayseri Baro Avukati Gizem Gül Uzun, yüzde 25 oranini geçerek fahis kira zammi yapan ev sahiplerinin 1 ile 3 yil arasinda hapis cezasi alabileceklerini söyledi.

Avukat Gizem Gül Uzun Açiklamasi 'Fahis Kira Artisinda 1 Ile 3 Yil Arasinda Hapis Cezasi Verilebilir'
Kiracilarin bu tür durumlarda ispat kolayligi açisindan dekontlarini sunmalari gerektigini söyleyen Avukat Gizem Gül Uzun, “Yakin zamanda Adalet Bakani Bekir Bozdag bir açiklama yapti. Emsal kira bedellerinin üzerinde fahis kira artisi yapan ev sahipleri hakkinda bir idari yaptirim yani idari para cezasi, adli para cezasi, ya da hapis cezasi uygulanabilecegini söyledi.

Idari para cezasi tabi ki bir kabahat olusturuyor ama adli para cezasi ve hapis cezasi ise Türk Ceza Kanunu’nda yer aliyor. Hapis cezasinin uygulanma ihtimalinin daha yüksek oldugunu söyledi.

Hapis cezasi olarak da 1 yil ile 3 yil arasinda bir süre ön gördü. Temmuz ayina kadar geçerli olan yüzde 25 artisin yine 1 yil daha geçerli olacagi belirtildi. Yani 1 yil içerisinde belirlenen kira bedelinin sadece yüzde 25 artis yapilabilecegi söylendi. Kiraci, kira sözlesmesi ile ev sahibinin belirlenen orandan fazla zam yaptigi hususunu ispatlayabilir. Ya da kira bedelini gönderdigi dekontlari mahkemeye sunabilir. Ticaret Bakanligi’na bu durumu bildirebilir, Cumhuriyet Savciligi’na bildirebilir ve ayni zamanda 112’yi arayarak da bildirimde bulunabilir. Kiracilarin kira bedelini mutlaka bankadan, mobil bankaciliktan havale yoluyla göndermesidir. Elden verme hususunda ispat zorlugu olusur. Yani dekont olmasi her zaman ispat kolayligi saglamaktadir” dedi.

Gizem Gül Uzun, ev sahiplerinin de kendilerine karsi islenen suçlarda kira bedelinin tespiti davasi açabilecegini söyleyerek, “Tabi kiracilarin bu tarz yasal haklari olmakla birlikte bazen kira bedelini ödemeyen kiracilar da oluyor. Bu yüzden de tahliye davasi gündeme geliyor ya da ev sahibine karsi islenen bir suç olabiliyor. Böyle bir durumda da ev sahibinin tahliye davasi açma hakki da var. Ya da kiraci kira bedelini çok düsük tutuyorsa emsallerine göre ev sahibinin de kira bedelini tespiti davasi açma hakki var. Eger taraflar arasinda bir anlasma varsa ve sözlesme süresi 5 yildan kisaysa bu durumda kira bedelinin tespiti davasi açilamaz. Bunun disindaki durumlarda eger kira bedeli emsallerine göre çok düsük kalmissa ve bir anlasma yoksa ev sahibinin de kira bedelinin tespiti davasi açma hakki bulunmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA