Erzurum Valisi Okay Memis; 'Vakiflar Sosyal Devletin Temel Unsurlarindan Biridir'

Erzurum Valisi Okay Memis, Vakiflar Haftasi dolayisiyla yayinladigi mesajda, Vakiflarin sosyal devletin temel unsurlarindan biri oldugunu belirtti.

Erzurum Valisi Okay Memis; 'Vakiflar Sosyal Devletin Temel Unsurlarindan Biridir'
Kurumsallasmis yardim anlayisinin temsilcisi olan vakiflarin, köklü tarihsel gelenekleri ve sunduklari hizmetlerle kültürümüzün önemli degerlerinden biri olarak varliklarini günümüze kadar sürdürdüklerini dile getiren Vali Okay Memis, “Vakiflarin, islevlerinin vatandaslarimiza daha iyi tanitilmasi ve bu konuda toplumun her kesiminin duyarliliginin saglanmasi amaciyla düzenlenen “Vakiflar Haftasi” , bu yil 8-14 Mayis tarihleri arasinda kutlanacaktir. Ülkemiz tarihi açisindan baktigimizda vakiflar; geçmisin gelecege tasinmasi ve yasatilmasi bakimindan önemli görevler yüklenmis, tarihi çok eskilere dayanan ecdat kurumlaridir. Ne mutlu ki, buram buram tarih kokan Erzurum, Anadolu’ da kurulan vakiflarin miladi olmustur. Erzurum’un Pasinler ilçesinde 1048 yilinda ilk vakfin kurulmasiyla Anadolu’yu bu sistemle tanistiran Selçuklular, insanlara, hayvanlara, çevreye hizmet eden vakiflariyla dikkat çekmis ve nice faydalar sunmustur.

Vakiflar; insanin yalnizlik ve yabancilik çektigi modern dünyada ona yalniz ve yabanci olmadigini, yaninda oldugunu da hatirlatmaktadir. Milletimizin yardimseverlik, birlik, beraberlik ve dayanisma duygusunun, vakiflarin Anadolu’da hizla yayginlasip önemli hale gelmesinde etkisi büyüktür. Vakiflar, hangi amaçlarla kurulmus olurlarsa olsunlar, Islam ve Türk dünyasinda birbirinden önemli çok çesitli hizmetleri üstlenerek, günümüzde modern devletin yapmakta oldugu çok sayida kamusal görevi yüzyillarca basariyla yerine getirmislerdir” dedi.

Bugün, Türkiye ‘de birçok vakfin hem yurt içi hem de yurt disinda ihtiyaç sahiplerine yardimlar ulastirdigini dile getiren Vali Memis, açiklamasini söyle sürdürdü; “Vakiflar fakirin gülen yüzü, zenginin var olma sebebidir. Egitimden sagliga, kültürden sehircilige kadar birçok alanda geçmisten günümüze degerli hizmetler gerçeklestiren vakiflarin, ülkemizin gelisme sürecindeki yeri ve önemi büyüktür. Ülkemizin dört bir yaninda imar edilmis olan vakif eserlerimize sahip çikmak, çocuklarimiza bu eserleri tanitmak ve vakif bilincini onlara asilamak hepimizin temel görevi olmalidir.

Nitekim, birçok alanda faaliyet gösteren vakiflarimizin önemi, zor zamanlarda daha çok anlasilmaktadir. Kahramanmaras merkezli asrin depremi felaketinde,11 ilimizde vakiflarimiz, milletimizle ele ele, gönül gönüle vererek, yaralarin sarilmasinda önemli görevler üstenmis ve bu çalismalarini halen sürdürmektedirler.

Bu vesileyle, “Vakiflar Haftasi’ni” kutluyor, kültür hayatimizda çok önemli bir görevi yerine getiren vakiflarin yasatilmasina katki saglamis ve saglamakta olan hayirsever kisi ve kuruluslara tesekkür ediyor, en içten sevgi ve saygilarimi sunuyorum.”
Kaynak: İHA