Ücretsiz Dogal Gaz Tüketimine Iliskin Sistem Kullanim Bedeline Dair Usul Ve Esaslar Resmi Gazete'de

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) dogal gaz tüketimine iliskin sistem kullanim bedellerine dair belirledigi usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayimlandi.

EPDK’nin “Dogal Gaz Tüketimine Iliskin Sistem Kullanim Bedelleri Hakkinda Cumhurbaskanligi Kararnamesinin Uygulanmasina” iliskin belirledigi usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayimlandi. EPDK Baskani Mustafa Yilmaz konuya iliskin açiklama yapti. Düzenlemenin ayrintilarina, usul ve esaslara dair bilgi veren Yilmaz, “Türkiye enerji sektörünün tarihi günler yasadigini belirterek, “Hep birlikte bir rüyanin gerçeklesmesine sahit oluyoruz. Ancak yolun daha çok basindayiz. Yerli dogal gaz sadece tüketicilerimizin yüzünü güldürmekle kalmayacak. Türkiye’nin enerjide bir ticaret merkezi, küresel bir enerji devi olmasinin da önünü açacak” dedi.

24 Nisan-31 Mayis tarihleri arasinda geçerli olacak bedelsiz dogal gaz faturasi uygulamasi ve akabinde 1 Mayis 2024’e kadar uygulanacak indirim ile ilgili tüketicilerin müsterih olmasi gerektigini hatirlatan Yilmaz, uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlerken tüm aboneler için gereken ayrintilari titizlikle ele aldiklarini vurguladi.

“40 milyar TL vatandaslarimizin cebinde kalacak”

19,7 milyon dogal gaz abonesini oldugunu belirten Yilmaz, Merkezi sisteme bagli mesken sayisi 2,8 milyon. Yaklasik 320 bin de ön ödemeli abonemiz var. Usul ve esaslari belirlerken ince eleyip sik dokuduk. Hiçbir abonenin hakkinin zayi olmamasi için gerekli bütün detaylari kapsayan bir düzenleme yaptik. Dagitim sirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaslarimiza hizmet verecek. Elbette biz de süreci yakindan takip edecegiz. Cumhurbaskanligi düzenlemeleri ile saglanan bedelsiz kullanim ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklasik 40 milyar TL vatandaslarimizin cebinde kalacak. Milletimize hayirli olsun” açiklamasini yapti.

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 4 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayis 2023 tarihine kadar olan ilk fatura tahakkuklarinda sistem kullanim bedelleri ve buna iliskin vergilerin tamaminin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacagini aktaran Yilmaz “Hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oraninda indirim yapilarak toplam ödenecek tutar fatura üzerinde 0 (sifir) Türk Lirasi olarak gösterilecek. 24/04/2024 tarihinden sonra hatali olarak tahakkuk ettirilen faturalar iptal edilecek ve varsa fazladan tahsil edilen tutarlar aboneye iade edilecek. Sirketler faturanin iptalinden itibaren en geç 3 is günü içerisinde aboneye nakden iade etmekle yükümlü olacak. Iade yükümlülügü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk faturada mahsuplasma, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için ise hesaba kredi yükleme suretiyle saglanabilecek. 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle dogal gaz faturalarinin tahakkuk ve tahsilati ertelenen konut, ibadethane ve cemevi abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk faturalarindaki tüketimlerinin otuz günlük kismi Bakanlik bütçesinden karsilanacak” dedi.

Yilmaz’in açiklamasinin devaminda sunlari kaydetti:

“24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayis 2023 tarihine kadar tahakkuk ettirilecek ilk bedelsiz faturayi müteakip 1/5/2024 tarihine kadarki tüketim faturalarinda, tüketimin 25 m3’e kadar olan kismi için indirim tutari hesaplanacak ve hesaplanan indirim tutari toplam fatura tutarindan düsülecek. Yapilacak hesaplamalarda; dogal gaz tüketiminden indirilecek 25 m’e kadar olan kisim “her bir sayaç esas alinarak” belirlenecek. Faturalandirma dönemi içerisinde sayaçtan ölçülen tüketimin 25 m’e ulasmamasi halinde 25 m’ten eksik kalan miktar sonraki dönemlerde indirime konu edilmeyecek.

Faturalandirma döneminin herhangi bir nedenle altmis günü asmasi durumunda, önceki faturanin bildirilmesinden itibaren geçen her bir ay için dogal gaz tüketiminin en fazla 25 m’e kadar olan kismi tüketim miktarindan indirilecek.

Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak tüketim indirim miktari, merkezi sisteme bagli toplam konut, ibadethane ve cemevi toplam sayisindan bireysel aboneligi bulunan daire sayisi düsülerek bulunan sayinin 25 m3 ile çarpilmasiyla hesaplanacak. Bu tüketime tekabül eden sistem kullanim bedelleri ile diger tutarlar merkezi isitma sistemi müsterisine tahakkuk ettirilecek faturada indirime konu edilecek. Merkezi sistem binalardaki bireysel aboneler kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasindan yararlanacak. (Örnegin 40 dairelik bir merkezi sistem binada 20 adet bireysel abonelik ‘mutfak veya sofben’ için varsa bu abonelerin dogrudan kendi faturalarinda indirim uygulanacak, geriye kalan bireysel aboneligi olmayan 20 daire için ise merkezi sistem aboneligi üzerinden en fazla 20x25 m3 olarak hesaplanacak sekilde indirim uygulanacak.)

Ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarinin 24 Nisan 2023 tarihinden sonraki ilk okunmasi sirasinda endeks degeri üzerinden hesaplanan tüketim miktari abonenin hesabina “alacak” olarak yansitilacak ve abonenin sonraki aliminda bu alacak karsiliginda bedelsiz olarak kartina kredi yüklenecek.

Ön ödemeli sayaç kullanan merkezi isitma sistemi müsterilerine alacak olarak yansitilan miktar veya tutarin tümü tüketici tarafindan yapilacak ilk dogal gaz kredisi alim isleminde, dagitim sirketi tarafindan bedelsiz kredi olarak yüklenecek.

Dagitim sirketleri en geç 31 Mayis 2023 tarihine kadar, bu Usul ve Esaslar kapsamindaki abonelerinden mekanik sayaç kullananlar için en az bir kere fatura düzenlemekle ve ön ödemeli sayaç kullananlar için en az bir kere okuma bildirimi birakmakla yükümlü olacak. Dagitim sirketleri 1/5/2024 tarihine kadar, ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarini ayda en az bir kere okumakla ve okuma bildirimi birakmakla yükümlü olacak”
Kaynak: İHA