Gülabibey Camisi'nde 5,5 Asirdir Ezan Sesi Yükseliyor

Erzincan’in Kemah ilçesinde Osmanli valilerinden Emir Gülabibey tarafindan 12 direk üzerine ahsap ile tas karisimli olarak yapilan ve 569 yildir ezan sesi yükselen tarihi Gülabibey Camisi ihtisamiyla görenleri hayran birakiyor.

Gülabibey Camisi'nde 5,5 Asirdir Ezan Sesi Yükseliyor
Erzincan’in Kemah Ilçe merkezinde yapildigi günden bu yana tarihi dokusunu kaybetmeden korunan Gülabibey Camisi ilçenin önemli ibadet merkezleri arasinda yer aldi. Tarihi cami, dönemin Osmanli valilerinden Emir Gülabibey tarafindan 1454 yilinda ahsap ve tas karisimli olarak yaptirildi. Kesme tastan yapilan caminin minaresi ise 25 metredir. Farkli tarihlere ait 3 kitabe bulunan camide, Sakal-i Serif’te bulunmaktadir. Sakal-i Serif her yil Ramazan ayinin 27. günü ziyarete açilmakta.

Tarihi dokusu korundu

Gülabibey Camii Imam Hatibi Mehmet Hançar, tarihi Camii hakkinda bilgiler vererek, “Akkoyunlu beylerinden Erzincan Valisi Gülabibey, 1454 Miladi yilinda kare planli olarak bu camiyi Gülabibey ismi ile yaptirmistir. Camimiz 12 direk üzerine ahsap ve tas karisimli olarak bina edilmistir. Daha sonra 1837 yilinda Çaba beylerinden Haci Bilal Aga tarafindan Avlu kismi ilave edilerek camimiz dikdörtgen seklini almistir. Avlu kismi yapilisinda ön tarafi komple açik, tabani tas döseme olarak bina edilmistir, ancak 90’li yillardaki tadilatinda avlu kismi ön tarafi tarihi dokusuna uygun olarak kapatilmis tabani tahta dösetilmis, sergi serilmis ve cemaatin hizmetine sunulmustur.

Camimize ait 3 tane Kitabe göze çarpmaktadir. Bunlardan bir tanesi giris kapisinin üzerinde bulunmaktadir. Bu kitabede kadim sanatlara özgü göze ve gönle hos gelen bir eser olarak Kemah’a Mescidi Aksa misali bir cami yapilmistir diye yazmaktadir. Diger kitabemiz Minare kapisi solunda, giris kapisinin saginda bulunmaktadir. Bu kitabede kadim eser olarak Gülabibey, Müslümanlarin feyizli ve ihlasli bir sekilde ibadet etmeleri için kadim sanatlarla donatilmis Kemah’a bir Camii Serif yaptirmistir. Ancak bu Cami Serifi yaptirirken isçilere dolgun yevmiye vermesinin emretmistir. Dolayisiyla ustalar dolgun yevmiyeleri kendileri alip, isçilere az yevmiye vererek isçilerin haklarini katlettiklerinden dolayi isçilere az para ödendiginden dolayi Vali Gülabibey hiddetlenerek Allah’in, Meleklerin, insanlarin laneti o ustalarin üzerine olsun mahkukat isleterek o kitabeye geçirmistir. Caminin güneydogu kösesinde bulunan 3. kitabe ise cami ile hiçbir alakasi olmadigi, tadilat sirasinda kaleden getirildigi, kalede bir konagin kitabesi oldugu tahmin edilmektedir.

Camimiz çesitli araliklarla 1997, 2011 ve 2018 yillarinda tarihi dokusunu koruyarak Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan tadilat yapilmis olup halen ayni Gülabibey ismi ile ibadete devam etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA