Türkiye'nin 5. Büyük Serbest Bölgesi Samsun'a Kurulacak
Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, su an Samsun’da mevcut bulunan serbest bölgenin yüzde 100 doluluk oranina ulastigini, Ticaret Bakani Mehmet Mus’un talimati ile 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkâni olusturmasi öngörülen Orta Karadeniz Serbest Bölgesi’nin Samsun’da kurulacagini söyledi.

"Bölgenin getirecegi imkanlar"
Samsun’da kurulacak serbest bölgenin ekonomik anlamda büyük gelismelere vesile olacagini söyleyen Dagli, "Ilimizde yerlesik firmalarimiz tarafindan 2022 yilinda 1 milyar 317 milyon 598 bin dolarlik ihracat gerçeklestirilmistir. Ilimizde ikinci serbest bölgenin kurulusu ekonomik anlamda büyük gelismelere vesile olacaktir. Önümüzdeki yillarda OSB’lerimizde yer tahsis ettigimiz firmalarin ve yeni serbest bölgemizin de faaliyete baslamasi ile birlikte her seneyi rekorla kapatacagimiza inaniyoruz. Samsun’da birçok sektörde yerli ve millî üretim durmaksizin devam edecek ve sehrimiz önümüzdeki yillarda daha da büyüyerek tam bir sanayi ve ticaret sehri olacaktir. Bizler de Türkiye’mizin yatirim, üretim, istihdam ve ihracat odakli büyüme stratejisi dogrultusunda Samsun’a yatirim yapmak isteyen tüm girisimcilerimizi bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edecegiz. Bu vesileyle; Sayin Cumhurbaskanimiza ve Sayin Ticaret Bakanimiza Orta Karadeniz Serbest Bölgesi’nin kurulusuna verdikleri destek için sükranlarimi sunuyorum. Ikinci serbest bölgemiz sehrimize, bölgemize ve ülkemize hayirli olsun" seklinde konustu.
"OSB’lerin bir kismi tamamen dolu, bir kismi da yüzde 90 doluluk oranini geçti"
Samsun dört ulasim aginin bir arada bulundugu konumu, gelismis altyapisi ve topraklariyla Karadeniz Bölgesi’nin en gelismis kenti oldugunu söyleyen Vali Dagli, "Sahip oldugu avantaj ve sundugu imkanlarla bölgenin sanayi ve tarim alaninda üretim, ticaret ve cazibe merkezi konumundadir. Serbest bölgesi, OSB’leri, sanayi siteleri, Lojistik Merkezi, Teknopark ve AR-GE merkezleri, büyük firmalari ve limanlariyla adeta bölgenin sanayi baskentidir. Ilimiz, 8’i sanayi ve 1’i de Tarima Dayali Ihtisas (TDI) olmak üzere 9 organize sanayi bölgesine(OSB) sahiptir. Mevcut OSB’lerin bir kismi tamamen dolu, bir kismi da yüzde 90 doluluk oranini geçmis durumdadir. Bafra, Havza, Kavak, Çarsamba ve Gida Ihtisas OSB alanlarindaki rezerv sanayi parsellerinin de yatirimcilarimiza tahsisini gerçeklestirdik. 150 hektar alanda faaliyet gösterecek Vezirköprü Karma OSB’nin kurulusunu da geçtigimiz Aralik ayinda tamamladik. Samsun’un büyüyen ekonomisi, genç ve yetenekli is gücüyle bölge ve ülke ekonomimize katkilar saglamasinda OSB’lerimizin yani sira serbest bölgemizin de önemli bir payi bulunmaktadir. Samsun’umuzdaki ilk serbest bölge 1996 yilinda 73,15 dönüm alana Yap-Islet-Devret modeliyle kurulmustur ve 25 yili askin süredir de faaliyetlerine basariyla devam etmektedir" ifadelerini kullandi.
Vali Dagli tarafindan yapilan basin açiklamasina ayrica Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Borsan Grup Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ölmez ve Ulusoy Yönetim Kurulu Baskani Dr. Eren Günhan Ulusoy katildi.
