Kosova'nin Kuzeyinde Polis Ile Sirp Protestocular Arasinda Arbede

Kosova’nin kuzeyinde çogunlugunu Sirplarin olusturdugu bölgede Arnavut belediye baskanlarinin görevlerine baslamasina karsi çikan göstericiler ile polis arasinda arbede çikti.

Kosova’nin kuzeyinde Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok’da Arnavut belediye baskanlarinin görevlerine baslamasina karsi çikan Sirplar ile polis arasinda arbede çikti. Kosova polisine ait zirhli araçlara Sirp milliyetçi sembolleri çizen göstericiler, polise tas ve sise gibi çesitli nesneler firlatti. Polis ise Sirp göstericilere göz yasartici gaz ile karsilik verdi.

NATO’nun Kosova Baris Gücü (KFOR) bölgedeki gerginligin ardindan Kuzey Mitroviça’da devriye gezmeye basladi.



Kosova-Sirbistan arasindaki gerginlik

Kosova’nin kuzeyinde 26 Mayis’ta Sirplarin yogun olarak yasadigi belediyelerde etnik Sirplar ile Kosova polisi arasinda gerginlik yasanmis, polis Sirplar tarafindan boykot edilen ve seçimle göreve gelen Arnavut asilli yeni belediye baskanlarinin belediye binalarina girisine izin vermeyen göstericilere göz yasartici gazla müdahalede bulunmustu. Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic de Kosova’da yasanan gerginliklerin ardindan orduya savasa hazir olma ve Kosova sinirina hareket emri vermisti.

Sirbistan, 2008’de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova’yi kendi topragi olarak görüyor.
Kaynak: İHA