20 Yil Önceki Uçak Kazasi Sonrasi Yasadiklarini Bir Türlü Unutamiyor

Trabzon’un Maçka ilçesinde 75 kisinin öldügü uçak kazasinin üzerinden 20 yil geçmesine ragmen kaza sonrasi olay yerine ilk giden kisi olan cami imami Sait Topçu o günü dün gibi hatirliyor. Topçu, uçak kazasi sonrasi yasadiklarini bir türlü unutamiyor.

20 Yil Önceki Uçak Kazasi Sonrasi Yasadiklarini Bir Türlü Unutamiyor
26 Mayis 2003 tarihinde Afganistan’da görev yapan Ispanyol Baris Gücü askerlerini tasiyan Ukrayna’nin UmAir Havayollari’na ait YAK-42 tipi uçak, yakit ikmali için Trabzon Havalimani’na inmek isterken, asiri sis nedeniyle Maçka ilçesi Atasu Beldesi’ndeki Pilav Dagi’na çarpmis, kazada 62’si Ispanyol asker, 13’ü Ukraynali mürettebat olmak üzere 75 kisi hayatini kaybetmisti. Kazanin üzerinden tam 20 yil geçerken uçagin düstügü bölgeye yakin bir yerdeki mahallede bulunan camide imamlik yapan Sait Topçu, olayin hemen ardindan uçaga ulasan ilk kisi olurken, uçagin düstügü yerde buldugu bir askere ait esyalari Ispanya’daki ailesine göndermis ve kendisine Ispanya Liyakat Nisani ünvani verilmisti.

Maçka Atasu Yunus Emre Merkez Camii imami Sait Topçu, 20 yil önce yasanan feci kazayi bir gün bile olsa unutamadigini ve o günü dün gibi hatirladigini söyledi.

”O gün çok dramatik bir gündü" diyen Topçu "26 Mayis 2003 tarihinde Ispanyol baris askerlerini tasiyan Ukrayna’ya ait YAK- 42 tipi uçak asiri sisten dolayi maalesef buraya çakildi. Burada 75 kisi hayatini kaybetti, bunlardan 62’si Ispanyol baris gücü askerleri 13 kisi de uçak mürettebatiydi. Sabah namazi okunduktan 1-2 dakika sonra bir patlama sesi oldu. Patlama sesinin oldugu yere dogru harekete geçtim arabamla buraya geldim. Ulastigimda uçak düsmüs ve insanlarin bir kismi yaniyordu. Yanan hostes vardi onu söndürdüm. Tamamen yanmisti, hostes oldugunu ayak parmaklari ojeli oldugu için anladim o derece yanmisti. Az ileri tarafta koltugunda oturur vaziyette pilot vardi. Sag ayagi kopmus tahminim kan kaybindan dolayi hayatini kaybetti çünkü baska darbe ve yara almamisti” dedi.



"Uçagin düstügü yere kisa sürede ulasilmasi için agaçlarla yön gösteren simgeler olusturdum"

Olay yerinde geldiginde hiçbir canli belirtisinin olmadigini ifade eden Topçu, “Hemen yetkililere itfaiyeye, jandarmaya haber verdim. Askerde aldigim egitim sayesinde bölgeye hemen ulasilmasi ve yörede farkli yollara girilmemesi için kavsaklarda ve yol ayrimlarinda agaçlardan yön gösteren ok isaretleri ve simgeler yaptim. Itfaiye, jandarma, ambulanslar Trabzon’dan buraya yaklasik 40 dakika gibi çok kisa zamanda ulastilar ancak müdahale edilecek hiç bir sey yoktu çünkü hepsi kazadan kisa bir süre sonra ölmüstü” diye konustu.



"Esimi çocugumu en son sen gördün diye bana sarilip agladilar"

Kaza sonrasi bölgeye gelen Ispanyol ailelerin aglayislari ve üzüntülerini hiç unutamadigini belirten Topçu, "Esini çocugunu kaybeden aileler ile kaza sonrasi Trabzon’da bir araya geldik. Duygu dolu anlardi. Buldugum esyalari büyük bir zarfa koydum aralarinda askerlerin künyesi olmak üzere hepsini Ispanya’ya gönderdim. Gönderdikten bir iki ay sonra Trabzonspor-Villarreal Avrupa maçi vardi, oradan bes aile geldi. Çocuklari ölen Ispanyol annelerine Türk Milleti adina bir bassagligi mektubu gönderdim. Mektuba adresimi, telefonumu yazdim. O bes aile maça gelince beni aradilar. Trabzon’da bir otelde bulustuk bana çok tesekkür ettiler. Orada duygu dolu anlar yasadik. Birçogu bana sarilarak son olarak esimi çocugumu sen gördün nasildi diye agladilar” seklinde konustu.



Askerlerin cenazelerinin tespitindeki kriz istifa getirdi

Bir askerin kimliginin tespitinde yasananlardan dolayi Ispanya’da kriz çiktigini ve üst düzey yetkililerin istifa etmek zorunda kaldigini da hatirlatan Topçu, “33 kisinin DNA testlerini Trabzon’da, digerlerini Ispanya’da yaptilar. Cesetler parçalandigi için karisti, kimisinin eli ayagi kopmustu. Ben de burada buldugum esyalari bir askerin esine göndermistim. O da Ispanyol Savunma Bakanligi’na dilekçe yazdi. ’Benim esimin cesedini nasil tespit ettiniz?’ diye. Ispanyol Savunma Bakanligi da ona ’Esinizin cesedini künyesinden tespit ettik’ dediler. Kadin benim gönderdigim künyeyi alarak Ispanyol televizyonlarina çikti ve Ispanyol Savunma Bakanliginin yalan söyledigini gösterdi iste bana Türkiye’de bir imam esimin künyesini gönderdi diye. O zaman Ispanya’da kriz oldu. Üst düzey yetkili kisiler istifa etmek zorunda kaldi. Ondan dolayi o dönemde çok gündeme geldik” ifadelerini kullandi.

Uçagin tekerlegi ve inis kolunu ormanda buldular

Kazanin ardindan komsularinin ormanda buldugu uçagin lastigi ve inis kolunu evinde sakladigini kaydeden Topçu, “Kaza sonrasi komsularimin ormanda buldugu uçagin lastik ve inis kolu gibi malzemeleri onlardan aldim. Pilav Daginda babasi ölen çocuklarin babalarina çizmis oldugu resimler babalarina duydugu özlemi yazan ifadeler var. Anneleri buraya anma törenine geldikleri zaman anitin oldugu bölgeye biraktilar. Bizde kaybolmasin diye onlari oradan aldik, onlar da bende duruyor” dedi.

Kaynak: İHA