900 Leylek Yuvasina Ev Sahipligi Yapiyor

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’ndeki Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti yaklasik 900 leylek yuvasina ev sahipligi yapiyor. Leylek Ormani’nda yumurtadan çikan yavrular uçmak için gün sayiyor.

900 Leylek Yuvasina Ev Sahipligi Yapiyor
Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek Samsun Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’ne mart ve nisan aylarinda gelen leylekler, apartmani andiran ‘Leylek Ormani’na yerlesti. Leylekler, Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti sinirlari içerisinde Bafra Doganca Mahallesi mevkisinde agaçlarda olusturduklari kat kat yuvalariyla adeta leylek apartmanini andiriyorlar.

Leylek Ormani’na disilerinden önce mart ayinda gelen ve yuvalarini tamir eden erkek leyleklerden sonra nisan ayinda da disi leylekler geldi. Yumurtadan çikan leylek yuvalarinda 3-4 yavru göze çarpiyor. Leylekler ise onlari beslemekle ve büyütmekle mesgul. Yavrular 4 haftalik bakimin ardindan ilk uçus deneyimlerini yasayacaklar. Leylek Ormani diye de adlandirilan yerde bir gözlem kulesi bulunuyor. Ziyaretçiler buraya gelerek göç eden leylekleri gözlemleyebiliyor.

Leylek ormanini ziyaret eden Zeliha Kiliç, "Buraya Yozgat’tan geliyoruz. Ögretmen arkadas grubuyla geldik. Küçük bir gezi yapiyoruz. Arkadaslarin tavsiyesiyle Kus Cenneti’ni gezmek amaçli geldik. Burasi ilk duragimiz. Burada bu kadar yogun leylek görmek beni çok mutlu etti. Çok güzel bulduk. Normalde ilkbahar mevsiminde leylek görmeye basliyoruz ama bu kadar bir arada yogun bir sekilde leylek grubunu hiç görmemistim. Kendilerine özel bir alan olusturmuslar. Leylekler normalde de çok dikkatimi çeker. Çünkü yasam sekilleri, tekrar ayni yere geri gelmeleri, uçus sekilleri, çocuklara derslerde çok bahsedildi. V biçiminde uçmalari, kendi aralarindaki adalet sistemi çok güçlü. En öndeki leyleklerin durmadan yer degistirmesi, öndeki leyleklerin rüzgara karsi dayanikli olmaya çalismasi çok güzel bir sey. O yüzden leylekleri çok seviyorum. Bu manzara çok hosuma gitti" dedi.

Kaynak: İHA