Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Bu Hastalik Trafik Kazasina Davetiye Çikarabilir'

Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Kasim Durmus, zamaninda ve gereken önlemler alinmazsa uyku apnesinin dikkatsizlige yola açarak trafik kaza riskini 2-7 kat artiracagini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Bu Hastalik Trafik Kazasina Davetiye Çikarabilir'
Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Kasim Durmus, uyku apnesi hastaliginin teshis ve tedavi yöntemlerine dair açiklamalarda bulundu. Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Kasim Durmus, uyku apnesinin, insomnia hastaligindan sonra ikinci siklikta karsilasilan bir hastalik oldugunu söyleyerek, “Uyku esnasinda solunum durmasi olarak tanimlayabilecegimiz uyku apnesi; son zamanlar da sikça duydugumuz bir uyku hastaligidir. Uykusuzluk diye bildigimiz insomnia hastaligindan sonra ikinci siklikta karsimiza çikmaktadir. Dil kökü, yumusak damagin veya asiri büyümüs bademciklerin hava yolunu tikamasi sonucunda horlama ile beraber en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandirilir. Eger zamaninda ve gereken önlemler alinmazsa uyku apnesi dikkatsizlige yola açarak trafik kaza riskini 6-7 kat artirmaktadir. Ayni zamanda ögrenme güçlügüne ve is kazalarinin sikiliginin artmasina da neden olmaktadir” dedi.



“Partneri sikayetçi olur”

Durmus, uyku apnesi olmadan sadece horlamanin olmasi hastada sorun olusturmayacagini fakat partnerinin bu durumdan sikâyetçi olabilecegini ifade ederek, “Ancak uyku apnesi eslik ediyorsa bu ciddi bir saglik problemidir. Türkiye’ de uyku apnesi görülme sikligi yüzde 2-4 arasinda degiskenlik göstermektedir. Bu durum bize uyku apnesinin sik karsilasilan bir saglik problemi oldugunu göstermektedir. Ayni zamanda obezite görülme sikliginin artmasi ile uyku apne sendromu görülme sikligi da artmaktadir” diye konustu.



“Test esnasinda besten fazla solunum durmus ise uyku apnesi hastaligi tanisi konulur”

Durmus, uyku apnesinin belirtilerini açiklayarak, “Gündüz uyku hali (agir hastalarda konusurken araba sürerken bile uyuklama), gece uykularinda huzursuzluk, horlama, özellikle sabahlari olan bas agrisi, unutkanlik, dikkat azligi, sik sik idrara kalkma, terleme ve tanikli olarak solunum durmasi belirtileridir. Sikâyetleri olan hastalarin mutlaka bir doktora görünmeleri gerekmektedir ve tanisi uyku testi (polisomnografi) ile konulur. Eger test esnasinda besten fazla solunum durmus ise uyku apnesi hastaligi tanisi konulur” seklinde konustu.



“Tedavisi hastaligin seviyesine göre degismektedir”

Durmus, uyku apnesinin tedavisi hastaligin seviyesine göre degismekte olduguna deginerek, “Uyku apnesi tedavisi hastaligin seviyesine göre degismektedir. Genel önlemler, pozitif hava basinci, agiz içi aparayler ve cerrahi tedaviler olmak üzere degismektedir. Tedavi planlamasindan varsa fazla kilolardan kurtarilmalidir. Kilo vermenin sadece diyetle gerçeklestirilmesi mümkün olmayip günlük aktivitelerinin artirilmasi ve bu yasam sitilinin rutin hale getirilmesi gerekmektedir. Normal kiloda olan hastalarda daha çok bir iskelet sistemi patolojisi üzerinde durulmalidir. Alkol, sigara ve sedatif ilaç kullanan hastalarda horlama sikayetleri ve uyku apnesi daha agir seyreder. Hastalarin mümkün oldugunca alkol ve sigara kullanmamalari ve sedatif etkiye sahip ilaçlardan uzak durmalari tavsiye edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

“Gün boyu uyku halinin günlük hayati etkilemesi cerrahi tedavi gerektirir”

Durmus, uyku apnesinin cerrahi tedavisinin ne zaman yapilmasi gerektigi hakkinda bilgi vererek, “Agir uyku apnesi olanlarda, oksijen satürasyonunun yüzde 90’nin altinda olmasi, gün boyu uyku halinin günlük hayati etkilemesi, hastada dikkat çekici anatomik problemin olmasi, ameliyatin yapilmasinda engel teskil edecek medikal problemin olmamasi cerrahi tedavi olmasi gereken durumlardir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA