'TCG Anadolu' Çanakkale Bogazi'ndan Geçti

Dünyanin ilk silahli insansiz hava araci (SIHA) gemisi TCG Anadolu, Çanakkale Bogazi’ndan geçti. Çanakkale önlerinden Kilitbahir köyü dagindan bulunan ‘Dur Yolcu’ yazisi ile Kilitbahir Kalesi önünden geçen ‘TCG Anadolu’ gemisi kordonboyundaki vatandaslari selamladi. Vatandaslar da ellerinde Türk bayraklariyla izleyerek, bu tarihi anlari cep telefonlariyla görüntüledi.

'TCG Anadolu' Çanakkale Bogazi'ndan Geçti
Marmara Denizi’nden saat 15.00 siralarinda Çanakkale Bogazi’na giris yapan ‘TCG Anadolu’ saat 16.30 siralarinda 1915 Çanakkale Köprüsü altindan geçti. Bogazin manevra yapilmasi en güç noktasi olan Nara Burnu’nu dönen ‘TCG Anadolu’ saat 18.15 siralarinda Çanakkale önlerinde oldu. Kilitbahir köyü dagindan bulunan ‘Dur Yolcu’ yazisi ile Kilitbahir Kalesi önünden geçen ‘TCG Anadolu’ gemisine kordonboyunda vatandaslar ilgiliyle izledi. ‘TCG Anadolu’ kordonboyunda kendisini izleyen vatandaslari selamladi.

Çanakkale önlerinden geçisini tamamlayan ‘TCG Anadolu’, 1915 Çanakkale Zaferi’ne ithafen saat 19.15’te Sehitler Abidesi’ni selamlayarak Ege Denizine dogru yolculugunu sürdürecek.

Dünyanin ilk SIHA gemisi

’TCG Anadolu’, üzerine inis-kalkis yapacak SIHA’larla dünyanin ’ilk SIHA gemisi’ konumunda. Uçus güvertesinde 10 helikopter veya 11 SIHA konuslandirilabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SIHA tasinabilecek. ’TCG Anadolu’, üzerine inis kalkis yapacak SIHA’larla dünyanin ’ilk SIHA gemisi’ olacak. Gemideki silah sistemleri, savas yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kizilötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dagitim sistemleri yerli ve milli imkanlarla gelistirildi. Gemi, gerektiginde, dogal afet yardim görevleri çerçevesinde de kullanilabilecek. Bünyesinde yer alan tam tesekküllü hastane ve ameliyathane imkanlari sayesinde dogal afet yardimi, insani yardim ve mülteci tahliye harekatlarinda tibbi destek sunabilecek. ’TCG Anadolu’, 231 metre uzunluga ve 32 metre genislige sahip bulunuyor. Tam yük deplasmani en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor. Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasina sahip ’TCG Anadolu’nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank tasiyan 4 mekanize çikarma gemisi girebiliyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zirhli amfibi hücum araci (ZAHA), 6 zirhli personel tasiyici, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç tasiyabiliyor. Geminin uçus güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SIHA konuslandirilabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SIHA tasinabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipligi yapacak. Gemide, tam tesekküllü hastane imkani ve 2 ameliyathane de bulunuyor.
Kaynak: İHA