Sudan'da Taraflar 4-11 Mayis Tarihleri Arasinda Ateskes Için Prensipte Anlasti

Güney Sudan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Sudan Silahli Kuvvetleri (SAF) ve Hizli Destek Kuvvetleri’nin (RSF) 4-11 Mayis tarihleri arasinda bir ateskes için prensipte anlastiklari duyuruldu.

Sudan’da Sudan Silahli Kuvvetleri (SAF) ve Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar 15 Nisan’dan bu yana devam ederken, Güney Sudan Disisleri Bakanligi, taraflarin 7 günlük bir ateskes için prensipte anlastiklarini duyurdu.

Açiklamada, Güney Sudan Devlet Baskani Salva Kiir Mayardit’in SAF’in lideri Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile RSF’nin lideri Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo ile telefonda görüstügü aktarilarak, “Sudan Silahli Kuvvetleri (SAF) ve Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) 4-11 Mayis tarihleri arasinda bir ateskes için prensipte anlastilar” denildi.

Görüsmede ayrica, Devlet Baskani Mayardit’in taraflarin seçtikleri herhangi bir yerde yapilacak baris görüsmelerine temsilci atamalari konusunda da onay aldigi ifade edilen açiklamada, “Müzakerelere katilacak temsilcilerin de belirlenmesini kabul ettiler” denildi.

Devlet Baskani Mayardit’in görüsmede Sudan’in baskenti Hartum’da hizla kötülesen insani duruma dikkat çektigi aktarilan açiklamada, Devlet Baskani Mayardit’in el-Burhan ve Dagalo’ya bölgesel ve uluslararasi ateskes çagrilarina kulak verdikleri için tesekkür ettigi belirtildi.

Açiklamada ayrica, Devlet Baskani Mayardit’in, el-Burhan ve Dagalo’dan 7 günlük ateskeste temsilci belirlemeleri ve baris müzakerelerin baslamasi için bir tarih önermeleri çagrisinda bulundugu ifade edildi.

SAF ve RSF, geçtigimiz Pazar günü gece yarisindan itibaren 25 Nisan’dan bu yana devam eden ateskesin 72 saat daha uzatilmasini kabul etmisti.

Sudan’da 330 binden fazla kisi yerinden edildi

Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) tarafindan yayinlanan raporda, ülkede çatismalarin basladigi 15 Nisan’dan bu yana 334 bin 53 kisinin yani 66 bin 811 ailenin yerinden edildigi bildirildi.

Ülkenin 18 eyaletinin 14’ünde insanlarin yasadiklari yerleri terk ettigi belirtilen raporda, suana kadar 64 binden fazla kisinin ise komsu ülkelere göç ettigi ifade edildi.

Ne olmustu?

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor. Sudan’daki çatismalarda bugüne kadar 528 kisi hayatini kaybetti, 4 bin 599 kisi de yaralandi.
Kaynak: İHA