EGIAD, Izmirli Gazetecilerle Bulustu

Alp Avni Yelkenbiçer baskanligindaki Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD), Ekonomi Muhabirleri Dernegi Izmir Subesi Baskani Murat Demircan nezdinde Izmirli gazetecilerle bir araya geldi. Toplantida, EGIAD projeleri, seçim süreci, Türkiye’nin sosya-ekonomik durumu degerlendirilerek beklenti ve öneriler sunuldu.

EGIAD, Izmirli Gazetecilerle Bulustu
Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD) Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, Ekonomi Muhabirleri Dernegi Izmir Subesi Baskani Murat Demircan nezdinde Izmirli gazetecilerle bulustu. Basin ve is dünyasi temsilcilerinin ortak çalismalar yürütmek için fikir alisverisinde bulundugu toplantinin açilis konusmasini gerçeklestiren EGIAD Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, öncelikle olarak kurum projelerinden bahsetti.

750 üyesi, 3 bin 500 üye sirketi ve bu sirketlerdeki 150 bin çalisan ile gücünü üyelerinden aldiklarini ve dernege son iki yilda 120 yeni is insaninin üye olduguna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Bu oran dernekler arasinda önemli bir basaridir. Gücümüzü üyelerimizden aliyor, yeni üyelerle yepyeni projelere imza atiyoruz. Z Kusagi temsilcileriyle birlikte hareket ederek bu dönemki çalismalarimizda “Bütünlestirme ve Büyütme” temasiyla ilerliyoruz. Dernegimiz çatisi altinda yeni ve eski kusagin birlesmesi ile köklü EGIAD projeleriyle yeni çalisma alanlarinin bütünlesmesi ve paydaslarla olan güven iliskilerinin derinlesmesini önemsiyoruz” dedi.

Yelkenbiçer, deprem kampanyasi, EGIAD Think Tank, girisimcilik, Izmir Girisimcilik Arastirma Raporu, paydaslarla iliskiler, uluslararasi iliskiler, Vivatechnology Fuari – Paris – Avrupa’nin en büyük girisimcilik ve inovasyon fuarina katilim, CES Las Vegas – dünyanin en büyük teknoloji fuarina katilim, dijitallesme, ESIAD ile birlikte bir çalisma grubuyla 2018’de düzenlenen Sanayi 4.0 Zirvesinin tekrari niteliginde bir zirve, Cumhuriyetin 100. Yili için Olten Filarmoni Orkestrasi ile Ahmet Adnan Saygun’da etkinlik planlamasi, ticaret köprüsü, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasina bagli MEXT Ziyareti, Gaziantep GIAD ile ortak komisyon çalismalari gibi basliklarda gerçeklesen faaliyetleri aktardi.

"Teamüllerimiz geregi tüm partilere esit mesafede duruyoruz"

Türkiye’nin seçim gündemine ve toplumsal beklentilere iliskin degerlendirmede de bulunan Yelkenbiçer, su sekilde konustu:

“EGIAD Türkiye’nin daha güçlü ve güvenli bir gelecege sahip olmasi için çalisiyor. Dogrunun ve daha iyinin ne olabilecegine dair düsünüyor, arastiriyor, çalismalar gerçeklestiriyor. Daha güçlü bir gelecek kurabilmek için fikirlerimiz farkli olabilir; ama amacimiz tek ve ortaktir, Türkiye’nin aydinlik gelecegidir. Iste bu nokta da bizi siyasete getiriyor; çünkü ülkemizin gelecegine yön verecek tartismalar siyasi arenada gerçeklesiyor. Biz EGIAD olarak siyasete girmiyor ve teamüllerimiz geregi tüm partilere esit mesafede duruyoruz; ancak gelecegimizi yönlendirecek kararlarla ilgili söz söyleme hakkimizi da sonuna kadar kullaniyor, bu anlamda tabii ki siyasi konulara da dahil oluyoruz.”

"Hep birlikte kalkinma odakli bir bakisin hakim olmasi gerektigini düsünüyoruz"

EGIAD Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, önerileri siraladi:

"Siyaset arasindaki çatismaci yapinin artik bitmesi gerektigini, birbiriyle rekabetin toplumu ve siyaseti asagi çekmesi degil, hep birlikte kalkinma odakli bir bakisin hakim olmasi gerektigini düsünüyoruz. Birçok alanda güven ihtiyacimiz oldugu gibi toplumdaki çatismalari dindirmek için, toplumsal barisi tahsis etmek için hukukun üstünlügünü en öncelikli çalisma alani olarak görüyoruz. Toplumsal cinsiyet esitligi, demokratik gelismislik kapsayici büyüme ve sürdürülebilir kalkinma hedeflerimiz bakimindan vazgeçilmez bir unsur. Kadinlarin; ekonomik, siyasi ve toplumsala hayatta erkeklerle esdeger düzeyde katiliyor olmalari, yoksulluk ve gelir adaletsizligi sorunlarini çözebilecegine inaniyoruz. 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesi Kanununun siyasete malzeme edilmesine siddetle karsi çikiyor ve Istanbul Sözlesmesi yasatir diyoruz. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan birinin depreme dayaniklilik oldugunu düsünüyoruz; fakat bunun rant ve gayrimenkul ekonomisiyle ele alinmasindan da oldukça rahatsiziz. Evet kentsel dönüsüm, deprem dirençli kentler için en önemli gereksinimlerden biri; fakat bunu planlarken daha yüksek katlar, kata büyük evler yerine, dogaya, çevreye uyumlu yeni kentlere ihtiyacimiz oldugunu düsünüyoruz. Bununla paralel ülkemizde barinma sorunun da kentsel dönüsüm planlarina göz ardi edildigini de üzülerek görüyoruz."

"Üniversitelerimiz siyasetten uzak olmali"

Yelkenbiçer, "Egitim sistemimizde firsat esitligi istiyoruz. Akademi özgür düsüncenin dogdugu yerdir. Üniversitelerimizin siyasetten uzak bir yapi içerisinde, kendi kendini yönetme ilkesine dönmeleri hususunu israrla talep ediyoruz. Yine egitimden devam edersek ilk, orta ve lise egitimimizin 21.yüzyil yetkinliklerine göre yapilandirilmasini, analitik düsünce, bilim ve teknolojiye yönelmesini istiyoruz. Ülkemizdeki kalkinmanin temeline insani alan politikalara ihtiyacimiz oldugunu düsünüyoruz. Dünyada ortaya çikan NEET kavraminin (istihdamda yer almayan gençler) önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu kavram ne istihdamda ne ögretimde ve ne de egitimde olan gençleri yani ev gençlerini temsil ediyor. Çok üzülerek ülkemizin bu konuda dünyada lider oldugunu ve her 3 gencimizden birinin evde oturdugunu, okuldan mezun olduklari halde is aramadiklarini, herhangi bir egitimde olmadigini söylemek isterim. Çok övündügümüz genç nüfuzumuzu evlere mahkûm etmenin gerçek beka sorunumuz oldugunu düsünüyoruz. Yönetisim alaninda sivil toplumun, is dünyasinin, özel sektörün ve kamunun uyumlu bir bütün gibi çalisabilecegi, fikir ve etkilesime açik, tabandan tavana dogru giden bir anlayis içerisinde islemesini zorunlu görüyoruz. Toplumun tüm tabakalarinda görevlerin liyakat esasina göre ve seffaf bir sekilde dagitilmasini istiyoruz. Sivil toplumun dinamizmden siyasetin faydalanmasi gerektigini düsünüyoruz. Kurumlarimizin yeniden seffaflik, liyakat, bagimsizlik ve hesap verilebilirlik ilkeleri esasinda organize edilmesini istiyoruz. Cumhuriyet’in tüm kazanimlarinin, devlet kademelerinin akilci ve verimli çalismasiyla mümkün oldugunu, namuslu ve çikar gözetmeyen yöneticiler kadar, onlara yol gösteren saglam kurallarla gerçeklestigini biliyoruz. Güçlü liderlerden çok, güçlü kurumlara ve çagin gerektirdigi kurallara ihtiyacimiz olduguna inaniyoruz" seklinde konustu.



"Öngörülebilir ve istikrarli bir yönetim seklinin tahsis edilmesini is dünyasi olarak acilen istiyoruz"

EGIAD Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, son olarak sözlerine söyle devam etti:

"Ekonomik olarak planlamanin, öngörülebilir ve istikrarli bir yönetim seklinin tahsis edilmesini is dünyasi olarak acilen istiyoruz. Tüm dünyada kabul görmüs ekonomik sistemlerin ve bilimsel yaklasimin ülkemiz için de geçerli oldugunu biliyoruz. Denemeler yapmaya veya kisa dönemli kararlara kirilgan ekonomimizin dayanmadigini görüyor, is dünyasinin önünü görmesi, yatirim ve istihdamin sürebilmesi için güvenilir ekonomik politikaya ihtiyaci oldugunun altini çiziyoruz. Toplumsal kalkinmanin en önemli itici güçlerinden birinin yesil dönüsüm ve dijital dönüsüm olacagini düsünüyoruz. Sanayi devrimini kaçiran ülkemizin yesil ve dijital devrimde öncü olarak, uluslararasi alanda rekabetçi avantaj olusturmasini politikalarla ve tesviklerle desteklememiz gerektigini düsünüyoruz. Egitim politikalarimizi yesil ve dijital öncelikli yaparak, düsünceyi desteklemeli, genç beyinlerimizi dönüsümde öncü liderler yaparak desteklememiz gerektigine inaniyoruz. Laik ve çogulcu demokrasinin hiçbir seviyede tartisilamayacagini, kuvvetler ayriligi ilkesinin günlük hayata yansimasi olan bagimsiz yargi ve denetim mekanizmalarinin korunmasini talep ediyoruz. Yasama, yürütme ve yarginin her birinin birbirinden bagimsiz olarak kendi sorumluluk alanlarinda güçlendirilmesini istiyor ve birbiriyle çatisma yasamadiklari bir sisteme ihtiyaç duyuyoruz. Son olarak da ülkemizdeki her canlinin onurlu yasam ve varligini sürdürme hakkinin garanti edilmesini, güvence altina alinmasini talep ediyoruz. Kadin-erkek, yabanci-göçmen, çocuk, hayvan, agaç-orman demeden bu talebimizi israrla her firsatta dile getiriyoruz."
Kaynak: İHA