Dünya Astim Günü Açiklamasi Vatandaslara Solunum Fonksiyon Testi

SAMSUN – Samsun Il Saglik Müdürlügü tarafindan meydanda kurulan stantta vatandaslara solunum fonksiyon testi yapilarak, akcigerlerinin saglik durumu hakkinda bilgi verildi.

Dünya Astim Günü Açiklamasi Vatandaslara Solunum Fonksiyon Testi
"Dünya Astim Günü" kapsaminda Samsun Il Saglik Müdürlügü tarafindan bir AVM’nin meydanina stant kuruldu. Stantta bulunan uzman hekimler isteyen vatandaslara solunum fonksiyon testi uygulayarak sonuçlari da kendilerine verdi. Astim süphesi olan hastalara gerekli bilgilendirme yapilirken, sigara kullanan kisiler ise tiryakilikten vazgeçmeleri yönünde uyarildi.

Yapilan etkinligin amaci hakkinda bilgilendirmede bulunan Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “Bugün Dünya Astim Günü için buralardayiz. Astim, akciger içi hava yollarinda mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarinin daralmasi sonucu ortaya çikan kronik bir hastaliktir. Astim, hastalarda tekrarlayan ve ataklar haline gelen nefes darligi, nefes alip verirken ortaya çikan hirilti, hisilti, islik sesi, gögüste baski hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bizler burada dogru tani için solunum fonksiyon testi yapiyoruz. Dogru tani için yapilanlarin degerlendirmesi amaciyla solunum fonksiyon testlerinin birinci, ikinci ve üçüncü basamak saglik kurum ve kuruluslarinda yapilmasi önemlidir. Yaptigimiz test sonucu hastalara bilgi veriyoruz. Eger bir problem varsa hastalara bir gögüs hastaliklari uzmaninin degerlendirmesi gerektigini söylüyoruz. Ya da bir yasam önerileri için küçük tavsiyelerde bulunuyoruz. Sigara kullaniyorsa, sigara biraktirma için tesvik etmeye çalisiyoruz. Diger yandan kronik bir hastaligi varsa onun için yönlendirme yapiyoruz. Bugün burada onlar için variz” dedi.

Teste tabii olan vatandaslar da kendilerine gösterilen ilgiden memnun olduklarini belirterek, saglik çalisanlarina tesekkür ettiler.
Kaynak: İHA