Depremin Vurdugu Çiftçilere Barajlar Can Suyu Olacak

Kahramanmaras’ta etkili olan saganak yagislar sonrasi yüzde 80’lere ulasan barajlarin doluluk orani, depremin vurdugu çiftçilere can suyu olacak.

Depremin Vurdugu Çiftçilere Barajlar Can Suyu Olacak
Kahramanmaras’ta 6 Subat tarihli meydana gelen depremlerden sonra etkili olan saganak yagislar sehirdeki barajlarin birçogunu doldurdu. Barajlardaki doluluk orani yüzde 80’lere ulasirken yaz mevsimi öncesi çiftçilerin de yüzü güldü. Menzelet ve Kilavuzlu barajlari yüzde 80 seviyelerine, Sir, Kandil, Sarigüzel ve Adatepe barajlari ise yüzde 70 doluluk oranina çiktigi kaydedildi.

Barajlarin doluluk oranlarinin yaz mevsimi öncesi çiftçilerin yüzünü güldürdügünü ve üretimin daha da artacagini ifade eden Kahramanmaras Ziraat Odasi Baskani Mehmet Çetinkaya, depremden etkilenen çiftçilerin hasadinin olumlu olacagi umudunda olduklarini ifade etti.

Çetinkaya, “Üretim sezonu yerini hasada dogru alacak ve sayili günler kaldi. Deprem sonrasi olusan yagmurlar ve barajlarimizda doluluk oranlarini arttirdi. Barajlarimizin doluluk oranlari yüzde 80’lere ulasti. Deprem nedeniyle Ayvali Baraji yüzde 40 seviyelerinde deprem kaynakli yasadigimiz sikintilardan biri de Pazarcik ilçesindeki Kartalkaya Baraji. Baraj gövdesindeki çatlaktan dolayi suyu çatlak seviyesine kadar tutulup seviyenin üzeri de tahliye edildi. Sayet bu sikinti olmasaydi barajin dolulugu yüzde yüzlere ulasacakti. Diger barajlarimizda ise sikinti yok. Tarimin durmamasi adina barajlarin doluluk orani çiftçilerimize can suyu oldu. Yaz aylarinda su sikintisinin yasamayacagimiz anlamina geliyor. Nisan ayinda yagislarin bol olusu ve bugdaylarimizin sulanmadan yetismesine neden oldu. 40 günlük süre sonrasi hasat baslayacak ve kalitenin iyi olmasini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA