Bu Caddedeki Eski Yapilar Mahallede Endise Olusturuyor

Eskisehir’de islek bir caddedeki eski ve bakimsiz olan binalar, depremden sonra bölge halkini tedirgin etmeye basladi.

Bu Caddedeki Eski Yapilar Mahallede Endise Olusturuyor
Tepebasi ilçesi, Mustafa Kemal Pasa mahallesi, Sivrihisar 1 caddesindeki 1990 yilindan önce yapildigi tahmin edilen eski binalar, depremden sonra vatandaslarda endise olusturdu. Rüzgârli havalarda eski binalardan dökülen siva çatlaklari kaldirimdan geçen yayalar için tehlike olustururken, zaman içerisinde bazi yapilarin kolonlarinda olusan hasar dikkatleri çekti. Bölgedeki vatandaslarin bir bölümü bulunduklari yapilarin saglam oldugunu iddia ederken, bir bölümü ise endisesini dile getirdi. Durumla ilgili rahatsiz olan vatandaslar ise, bakimsizligiyla gözlere çarpan eski binalarin en yakin zamanda yenilenmesi gerektigini söyledi.



“Yoldan geçen çoluk çocugun tepesine betonlar iniyor”

Mahallede çaycilik yapan Ibrahim Yücel, eski binalardan düsen siva çatlaklarinin çocuklarin kafasina düsebilecegini ve bununla ilgili çok endiseli oldugunu ifade etti.

Hasarlari yapilarla ilgili yapilacak çalismalarin muhtemel can kayiplarini engelleyebilecegine dikkat çeken Yücel, “Bu caddede gezemiyoruz, dükkânlara çay götüremiyoruz. Yoldan geçen çoluk çocugun tepesine betonlar iniyor, çok fazla hasarli ve metruk bina var. Hiç bakan, eden yok. Illaki birilerinin kafasina beton düsecek, ölecek. Allah korusun, bize düsse yine iyi ancak ufak bebeklerin üstüne de düsecek diye çok korkuyorum. Yani korku ve endise olusturuyor. Bunlarin denetimi yok. Baksalar, hasarli yerleri tespit edip bir an önce bosaltsalar, yasanabilecek can kayiplari önlenebilir. Ama önlem alinmiyor. Muhtemel bir depremde burada mutlaka hasar olusacaktir. Binalarin çogu eski ve bakimsiz, dolayisiyla sivalari dökülüyor. Onlara bile bakan yok. Ufak bir rüzgârda caddeye ve yayalarin üzerine parçalar düsüyor. Benim dükkânimin önüne de düstü, Allahtan asagida kimse yoktu. Birilerinin basina düsse ölecekti. Is yeri sahibi olarak bundan biz sorumlu olacaktik. Böyle bir durumda bu canlari nasil ödeyecegiz? Sonuçta biz de bir can kaybi yasansin istemiyoruz” dedi.



“Bu binalarin çogu ömrünü doldurmus”

Çevre esnafi Yekta Öztetik, bölgedeki binalarin depreme dayanikli olmadigini düsündügünü ve yenilenmesi gerektigini belirtti.

Sivrihisar 1 caddesindeki çogu binanin ömrünü doldurdugunu dile getiren Öztetik, “Su an bu tarafta gördügünüz binalarin bir kismi metruk, bir kismi da kullanissiz halde duruyorlar. Depreme dayanikli olduklarini düsünmüyorum, burada yenilenmesi gereken alanlar var. Bunlarin süreç içerisinde yenilecegini ve caddemize deger katacagini düsünüyorum. Buralarin bir an önce yenilenip, güzellesmesi, depreme dayanikli ve daha fonksiyonel bir hale gelmesi lazim. Çünkü bu binalarin çogu ömrünü doldurmus. Çarsimizin içini görüyorsunuz, insaata uygun yeni yerler kalmadigi için buralarin da insaata uygun hale getirilerek kentsel dönüsüm sürecinin hizlanacagini düsünüyorum. Bunlarin hepsi bir deprem durumunda etkilenecek binalar. 1999 depremi öncesinde yapilan binalarin insaat teknolojisi de ona göre oldugu için hazir beton ya da nervürlü demir kullanilmadigindan dolayi bu binalar pek saglam olmayabilir. Bu tarz binalar deprem açisindan daha büyük risk teskil etmekte ve kentsel dönüsüm çerçevesinde yenilenmesi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA