Antalya Haline Gelen Domates Miktari Artti, Fiyati Düstü

Antalya Ticaret Borsasi (ATB), Nisan ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi’ni açikladi. Domates miktar endeksi yillik yüzde 5,54 artarken, fiyat endeksi yüzde 4,10 azaldi. Sebze miktar endeksi yillik yüzde 14,86 azaldi, fiyat endeksi yüzde 21,59 artti. Meyve miktar endeksi yillik yüzde 2,14 artti, fiyat endeksi ise yüzde 48,83 artti.

Antalya Haline Gelen Domates Miktari Artti, Fiyati Düstü
Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerleri, 2023 Nisan ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi. Nisan ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 30,77, sebzede yüzde 1,23 artarken ve meyvede ise yüzde 9,09 azaldi. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) domateste yüzde 5,54 artarken, sebzede yüzde 14,86 azaldi, meyvede ise yüzde 2,14 artti.

Domateste miktar artti, fiyat azaldi

Nisan ayinda endekslerdeki yillik degisimler, miktarda domates için son 8 yilin ortalama üstünde, sebze ve meyve için ise son 8 yilin ortalamasinda gerçeklesti. Yillik fiyat endekslerindeki degisimler ise domates için 8 yilin ortalama altinda, sebze için son 8 yilin ortalamasinda ve meyve için ise 8 yilin ortalama üstünde gerçeklesti.

Nisan ayinda domates fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 4,10 olarak gerçeklesirken, miktardaki yüzde 5,54’lük artis, fiyattaki bu düsüsün temel nedenlerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 21,59 olurken, sebzenin yillik miktar endeksinin yüzde 14,86 azalmasi, bu ortalama fiyat artisinda önemli rol oynadi.

Meyve fiyati artti

Meyve fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 48,83 ile ortalama üstünde gerçeklesti. Meyvenin yillik islem miktarinda yüzde 2,14’lük artisa ragmen fiyatta artis gerçeklesti.

Nisan ayinda miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, domates için son 5 yilin miktarda ikinci en yüksek artisi ve fiyatta ise en düsük degeri olarak yansidi. Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi, Nisan ayinda yüzde 30,77’lik artis gösterirken, islem fiyat endeksinin aylik yüzde 7,24 düsmesinde etkili oldu.

Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi Nisan ayinda yüzde 13,23 artarken, islem fiyat endeksi ise aylik yüzde 18,27 azaldi. Son 5 yilin Nisan aylari dikkate alindiginda sebze miktar endeksi aylik en düsük artisi gösterirken, fiyat endeksi ise ikinci en düsük degere sahip oldu.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi Nisan ayinda yüzde 9,09 azalirken, islem fiyat endeksi yüzde 17,98’lik artis gösterdi. Son 5 yilin Nisan aylari dikkate alindiginda aylik degisimler, meyve miktar ve fiyat endekslerinde ortalama düzeyde gerçeklesti.
Kaynak: İHA