Togg Kapilarini Basin Mensuplarina Açti, Teslimatlar Agustosta Hizlanacak

Türkiye’nin akilli cihazi Togg Tesislerinde üretim araliksiz devam ediyor. Togg Ceo’su Mehmet Gürcan Karakas, akilli cihaza yeni renklerin tasarlandigi müjdesini verirken, tesisin temmuz ayi sonunda tam kapasite ile çalisacagini ve 3 dakikada bir araç üretilebilecegini ifade etti. Ayrica Karakas, NFT üzerinde satisa çikarilacak olan Cumhuriyetin 100’üncü yilina özel 2 bin 23 adet özel seri akilli cihazin da 29 Ekim’de sahiplerine teslim edilmeye baslanacagini duyurdu. Basin mensuplarinin bir kismi fabrika içinde gezerken, diger kismi da Togg ile Bursa turu atarak akilli cihazi test etti.

Togg Kapilarini Basin Mensuplarina Açti, Teslimatlar Agustosta Hizlanacak
Türkiye’nin Otomobil Girisim Grubu (TOGG) tarafindan üretilen Togg’un Bursa Gemlik’teki tesislerinde üretim araliksiz devam ediyor. Tam kapasiteli ile çalistiginda yilda 100 bin araç üretecek olan tesis de su an günde 80 adet üretiliyor. Tam kapasiteye geçildiginde 3 dakikada bir araç banttan inmis olacak. Akilli cihaz olarak tabir edilen aracin açiklanan güncel fiyat listesi geçerliligini korurken, Avrupa’nin en temiz boyahanesine sahip tesislerde yeni renk çalismalari da devam ediyor.

Geçtigimiz günlerde talihlilerine Togg’un T10X modeli teslim edilmeye baslanirken, Cumhuriyetin 100’üncü yilina özel üretilen 2 bin 23 adet aracin da satisi NFT üzerinden 29 Ekim’de yapilmasi planlandi. Türkiye’de belirli asama kaydedildikten sonra 2024 sonu, 2025 basinda yurt disina açilmasi hedeflenen Togg, Avrupa pazarinda yerini almak istiyor.

Bursa Gemlik’te bulunan tesislerde basin mensuplarini agirlayan Togg Ceo’su Mehmet Gürcan Karakas ve ekibi fabrikadaki üretimi yerinde gösterdi. Robotlarla birlestirilen gövde, Avrupa’nin en temiz boyahanesinde boyandiktan sonra en detayina kadar kontrolleri yapilarak sahiplerine teslim ediliyor.

“Kapasiteyi 175 bin adete çikartacagiz”

Togg Ceo’su Mehmet Gürcan Karakas, IHA muhabirinin sorularini yanitladi. Karakas, tesisin kurulu kapasitesi yilda 100 bin araç üretecek düzeyde oldugunu belirterek, “Sedan coupeden sonra gelecek araçlardan sonra biz bunu 175 bin adete çikartacagiz. 100 bin adet demek, alt yapida 3 dakikada bir araç üretecek sekilde ekipmanlarimizi kurguladik. Yeni baslayan bir sirkette sifirdan yüze çikilamaz. Bu sürecin olgunlasmasi gerekiyor. Biz su an yolun ortasindayiz diyebiliriz. Biz su an günde 80 araç üretirken, her türlü kalite süreçlerini iki defa yapiyoruz. Diger taraftan ekibimize yeni kazandirdigimiz arkadaslarimizin da egitim süreciyle beraber bu süreç hizlanacak. Haftaya sorarsaniz bu rakam daha da yükselecektir. Bizim tam kapasiteye ulasmamiz temmuz sonunu bulacaktir” seklinde konustu.



Bataryanin her türlü testleri yapildi

Akilli cihazin en degerli parçalarindan bir tanesinin batarya oldugunun altini çizen Karakas, “En degerli parçalardan bir tanesi bataryadir. Hem maddi hem teknolojik açidan bataryalar önemlidir. Önümüzdeki dönemlerde enerjiyi depolayabilmek çok degerli olacaktir. Eski ligdeki içten yanmali motor ve sanziman neyse yeni nesil araçlarda da teknolojinin gelismesiyle batarya, bataryanin etrafinda akilli cihazlarin içerisindeki yazilimlar ve güç elektronigi çok önemlidir. Batarya özelinde lityum teknolojiyi kullaniyoruz. Bunun içerisinde nikel, mangan, kobalt orani 811 olan karisimi kullaniyoruz. Bu da birim hacme, en fazla menzili sigdirabilen bir teknolojidir. Biz bu teknolojiyi kullanirken, bizimle beraber yolunda basindan beri bu teknolojiyi, hücreyi gelistirecek. Bundan sonra modülü üretecek ve bundan paketi bizimle beraber üretecek is ortagi aradik. Bu Farasis’le beraber gerçeklestirecegimize karar verdik ve biz 2021’in sonunda yüzde 50 ortakli bir sirket kurduk. Biz onlarla beraber, her ayin 24 ve 25’inde burada hummali bir çalisma vardi. Ilk insaata baslama törenini yaptik ve 2024’ün sonunda da Togg’un bitisigindeki arazide Siro’nun yeni imalat fabrikasi da hayat geçmis olacak. Lityum bataryalar içerisinde hücrelerde ve modüllerde isinin dengelenmesi için iki önemli sey var. Birincisi sogutma ve isitma sistemleridir. Digeri de yazilim teknolojisinin sizde olmasi gerekiyor. Dolayisiyla bizim akilli cihazimizin bataryalarinda bunlarin teknolojisine vakifiz ve bunlari yönlendirip, sekillendirebiliyoruz. Zaten su ana kadar yaptigimiz testlerde de soguk ve sicak havalarda testlerini yaparak buralara geldik” dedi.



Yeni renkler tasarlaniyor

Türkiye’nin güzelliklerinden ilham alarak renklerin tasarlandigini ve yeni renklerin de gelistirildigini anlatan Karakas, “Renklerimizin her seyden önce formülü bize aittir. Bu renklerin hazirlanisindan birkaç yoldan hareketle yola çikti ve isimlendirirken de ülkemizi nasil temsil ederek düsüncesiyle bu adlar verildi.

Her seyden önce dünyada belirli renklerin daha fazla tercih edildigini ve hatta belli renklerin belli maksatla kullanildigini görüyoruz. Biz ilk yola çikarken, lacivertin ve turkuazin tonlarini içeren Gemlik tonu ile basladik. Daha sonra Anadolu atesi, bayragimizin rengi kirmizi ile devam ettik. Yeni renk çalismalari var. Her modeline bir lansman rengi üzerinde çalisiyoruz. Onlarla beraber en az bir muhtemel iki rengimiz daha gelecek. Onlarin çalismalarini tamamladiktan sonra açiklanacaktir. Bunun hazirlanis süreci bir boya formülü olusturmak degil. Nihayetinde boyama sürecinde plastik, metal aksamlarin belli bir süre güneste kaldiktan sonra, sogugu ve isiyi yasadiktan sonra birbirileriyle uyumlu olmasi gerekiyor. O çalismalari da is ortaklarimizla yapiyoruz. Bu süreç bazen 8 ay, bazen 12 ay sürüyor” ifadelerini kullandi.

“Avrupa’nin en temizi”

Ceo Gürcan Karakas sözlerine söyle devam etti: “Gövde biriminden otomatik olarak buraya transfer olan gövdeler, önce 17 tane havuza girip çikiyorlar. Oradan firinlardan geçtikten sonra boya kabinlerine geliyor. Bu boya kabinlerinin içinde kaliteyi arttirmak hem de esit sekilde dagilmasi için hem de kullaniminin optimizasyonu için robotlari tercih ediyoruz. Burada gördügünüz tesis dünyanin en modern tesislerinden bir tanesidir. Avrupa’nin en temiz tesisi diye rahatlikla söyleyebiliyoruz. Buradan çikabilecek olan çevreye bir ihtimal zarar verebilecek olan her seyi ölçebiliyoruz. Biz bunlari 800 derecede yakarak öyle disariya birakiyoruz. Uçucu tabir edilen maddeleri Türkiye normlarinin 9’da biri Avrupa standartlari normlarinin 7’de biri olacak sekilde burayi tasarladik ve çalistiriyoruz. Burasi gerçekten Avrupa’nin en temiz tesisi”

“Araçlarin testleri yapiliyor”

Aracin testlerini adim adim gerçeklestirerek yolculuklarina devam ettiklerini isaret eden Karakas, “Biz o testlerin hepsine hazirlanarak geliyoruz. Ilk çarpisma testimizi 2021’in haziran ayinda yaptik. Çarpisma testini yaptiniz, aracin içinde hangi parça ne kadar deformasyona ugruyor, ona bakiyorsunuz. Iç kabinin çok saglam olmasi gerekiyor. Biz oradan ürünlerimizi gelistirerek bir noktaya getirdik. Daha ilk andan itibaren çok basarili bir tasarimimiz var. Nihayetinde yine sertifikasyon testlerini geçmek için de bu testler yapiliyor. Bahsettiginiz NCAP bir enstitünün, kurumun oraya ortak olan ülkelerin üreticilerinin veya pazarlarinin ürünlerini alip test ediyor. Oraya bir araç gönderip de sunu bir test eder misiniz olmuyor. Orada ürettiginiz araci satiyor olmaniz gerekiyor. Orada satilmaya basladiktan sonra onlar gidip aliyorlar ve testini yapiyorlar. Biz de fiziksel olarak yurt disina açildigimizda bu test yapilabilecek ama biz haziriz” diye konustu.



“Ihracat 2024 sonu, 2025 basinda olabilir”

Yurt disina ihracat hususunda da açiklamalar yapan Karakas, “Yurt disina açilmamizi her seyden önce bir iki kritere bagladik. Birincisi kendi ülkemizde basarili olmamiz gerekiyor. Ikincisi birden fazla model olmasi lazim. Seçim basketine insanlar girebilmesi için farkli kitlelere hitap etmek gerekiyor. Kendi organizasyonunuzun Togg,’un uluslararasi isi yönetmeye hazir oldugu olgunluga ulasmasi lazim. Bunlarin hepsini birlestirdigimizde 2024’ün sonu, 2025’in basi olarak görüyoruz. Bu anlamda da planlarimizi hazirlamistik. Ülke adi vermek su an için çok dogru olmaz. Her halükarda Iskandinav ülkelerine olabilir. Elektrikli araçlarin pazarda daha fazla begenildigi, ön yargisiz kullanim sergiledigi pazarlara yönelmek istiyoruz. Orada edindigimiz tecrübelerden sonra Avrupa’nin iki büyük pazari olan Almanya ve Fransa’yi hedefliyoruz” dedi.



“En geç 2023’den sonra tüm araçlar elektrikli olacak”

Diger elektrikli marka ve modellerin Türkiye’ye gelmesini olumlu karsilayan Karakas, “Ne kadar çok elektrikli araç Türkiye caddelerinde trafikte olursa, o kadar hizli bir sekilde kullanicilarin beklentileri, alt yapinin gelismesi mümkün olurken, sürücüler de o hazzi tatmis olacak. Tüm dünyada bilinen üreticilerin hepsi 2028’den 2030’dan en geçi 2032’den itibaren tamamiyla elektrikliye geçecegini söylediler. Ister Togg ile ister Togg’suz dünya dönüyor ve dönüsüyor. Türkiye’de ne kadar çok farkli markalar gelirse ne kadar rekabet olursa o kadar çok herkes hazir olur. Biz de haziriz. Herkes hos geldi” ifadelerini kullandi.

“7 bölgede 27 servis noktamiz var”

Sarj istasyonlari ve servis konusuna da deginen Karakas, “Bakanliklarimizin, TSE’nin belirledigi kurallar var. 7 bölgede 20 noktada servisinizin olmasi lazim. Biz bunu ocak ayinda tamamladik. Daha fazlasini tamamladik. Bizim 7 bölgede 27 noktada servisimiz var. Bunlara ilaveten 8 tane mobil servisimiz var. Sorun oldugunda telefonla çagirabildiginiz sekilde hizmet verecekler. Baslangiç noktasi için oldukça iyi bir sayidir. Sene sonunda 30’u da geçecektir. Elektrikli araç, içten yanmali motorlardan çok farklidir. Birincisi çok daha az servis ihtiyacina sahip. Diger araçlari senede 2-3 kere servise götürecekken, bunu 2 senede bir kere gelecek. Baglantili olmasi nedeniyle, uzaktan araca baglanilarak bir hata sikinti varsa, onu tespit edip yazilimini gönderebileceginiz yapisi da mevcut. Yeni dünyada oyunun kurallari ve yapisi da farkli” seklinde konustu.



“Fiyat listemiz güncel Fiyatlari pazar belirler”

Fiyat güncellemesi ile ilgili de açiklamalar yapan Gürcan Karakas, “Bizim açikladigimiz fiyat listemiz güncel oldugu sürece geçerliligini koruyacak. Pazarda fiyat güncellemeleri tedarik zincirindeki degisimlerden kaynaklanabilir. Tüm dünyayi, üreticileri ilgilendire maliyet artislari ile ilgili olabilir. Dolayisiyla biz suna inaniriz, pazari yönlendirmek mümkün degil. Fiyatlari pazar belirler. Bu fiyatlar belirlendiginde dalgalanmalar olursa asagi ya da yukariya dogru biz bunlara uyacagimizi söyledik. Su saatte Aralik ayindaki fiyati belirleyemeyecegim gibi, fiyat listemiz güncel oldugu sürece fiyatlari asagi ya da yukari adapte edebiliriz. Ayni diger üreticilerin yaptigi gibi...” ifadelerini kullandi.

Özel seri araçlar 29 Ekim’de sahiplerine teslim edilmeye baslanacak Karakas, NFT üzerinde satilacak özel seri araçlar için de sunlari söyledi; “Deprem felaketi dolayisiyla yarim kalan özel seri araçlarimizin devami için de Cumhuriyetimizin 100’üncü yili nedeniyle 2023 adet özel seri planlamistik. Bunun ön satis haklarini dijital sanat NFT ile birlestirip NFT üzerinden yapmak istedik. Yarim kalan o yolculugumuzu 29 Ekim’de gerçeklestirecegiz. Detayli açiklamayi önümüzdeki haftalar da yapacagiz. Iptal edilen bir sey yok sadece ertelendi diyebiliriz. Ilk etapta 28 bin üretilecek aracin içinde, 2023 adet de bizim NFT ile ön satisi olacak olan araçlarimizin planlamalari var”

Tesiste çalisanlarin yüzde 27’sini kadinlar olusturuyor

Kadin istihdamina da önem verdiklerinin altini çizen Karakas, “Çesitliligin üretime ve çalisma ortamina pozitif katkisi oldugunu biliyoruz. Su an 2 bin 200 çalisanimizin içerisinde yüzde 27’ye yakin kadin çalisanimiz var. Bu kisisel hedefim altinda kaliyor. Yüzde 30’larin üzerinde olmasini istiyoruz. Bu bölümlere göre degisiyor. Su an üretim birimlerimizde 100’ün üzerinde kadin çalisanimiz var” diye konustu.

Togg hakkinda;

Togg, Türkiye’nin dogustan elektrikli ilk akilli cihazi T10X’i kullanicilarla bulusturmaya basladi.

Model adindaki ‘T’ Türkiye ve Togg’u, ‘10’ cihazin üzerine insa edildigi platformunu, ‘X’ ise SUV gövde tipini ifade ediyor. ‘Dogustan elektrikli’, ‘dogustan sürdürülebilir’, ‘dogustan dijital’ ve ‘dogustan yesil’ olan T10X, iki farkli donanim ve iki batarya seçenegiyle kullanicilara sunuldu.

160 kW / 218 Beygir güç ve 350 Nm tork üreten T10X RWD (arkadan itis), iki farkli batarya seçenegiyle 314 ve 523 kilometrelik menzillere sahip. T10X’in 52,4 kWh kapasiteye sahip batarya seçenegi 16,7 kWh/100 km (WLTP) enerji tüketimi degeri sunarken, 88,5 kWh kapasiteye sahip batarya seçeneginin tüketim degeri ise 16,9 kWh/100 km (WLTP).

T10X, hizli sarj ile 28 dakikadan daha kisa sürede yüzde 20’den yüzde 80 batarya doluluk seviyesine ulasabiliyor.

12,3 inç gösterge ekrani ve 29 inç bilgi-eglence ekranindan olusan 41,3 inç uçtan uca ekran deneyimi, 8 inç dokunmatik kontrol ekrani, araç içi sosyal kamera, yüksek hizli mobil internet ve wifi hot spot özelligiyle Snapdragon islemcili dijital kokpit, T10X’de standart olarak sunuluyor.

T10X standart olarak sundugu 7 adet hava yastigi, dayanikli ve saglam altyapiyi destekleyen ileri seviye sürüs asistan sistemleriyle her türlü yol sartlarnda güvenli bir sürüs sagliyor. Ayni zamanda uzaktan güncellemeler (OTA: over-the-air) ile sürekli kendini yenileyebilen sürücü destek sistemleri sayesinde sürüs güvenligi ve konforunu en üst seviyeye yükseltiyor.

T10X’in hem dis hem iç tasariminda “duygusal” Dogu ile “rasyonel” Bati kültürünün ögeleri bir arada yer aliyor. Akilli cihazin modern ve özgün tasariminda Anadolu topraklarinin köklü simgelerinden biri olan lale figürü öne çikiyor.

T10X’in dis renkleri, Türkiye’nin güzelliklerinden ilham aliyor. 29 Mart’ta tamamlanan ön siparis döneminde kullanicilar, “Gemlik”, “Anadolu”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” renkleri arasindan bir seçim yapti.

T10X’in çekilisle siparis hakki kazanan ilk talihlilerinin yüzde 50’si 50 yas alti, yüzde 80’i 55 yas alti kullanicilardan olustu. Kullanicilarin yüzde 80’i yüksek donanim tercih etti. Basvurularin dagilimi Türkiye’deki illerin araç sahipligi ortalamasina dogru orantili olarak gerçeklesti. Konya’dan gelen siparisler ise sehrin otomobil pazarindan aldigi payin iki puan üzerine çikti.

T10X’in güncel fiyatlari ise söyle:

V1 RWD Standart Menzil 953 bin TL

V2 RWD Standart Menzil 1 milyon 55 bin TL

V2 RWD Uzun Menzil 1 milyon 215 bin TL

T10X’in 0-100 km/s hizlanmasi 4,8 saniye olan, 700 Nm tork üreten çift motorlu 435 beygir gücündeki AWD (all-wheel drive) versiyonu ise 29 Ekim 2023 tarihinden itibaren teslim edilmeye baslanacak olan 100. Yil Özel Serisiyle birlikte yollara çikacak.

Togg Teknoloji Kampüsü

29 Ekim’de resmi açilisi yapilan Togg Teknoloji Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yani sira Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarim Merkezi, Prototip Gelistirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanici Deneyim Parki birimlerini de barindiriyor.

Kampüsün zemin güçlendirmesi için 44 bin beton kolon kullanildi. Bu rakam 1500 metrekare tabanli 7 tane 50 katli gökdelene karsilik geliyor.

Üretim hatlarinda toplam 250 robot var.

1,2 milyon metrekarelik alan üzerine insa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapali alana sahip.

Avrupa’nin en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bilesen” salimi ile Türkiye’deki yasal sinirin 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sinirin ise 7’de 1’i bir degerle Avrupa’nin en temizi.

Kagitsiz, dijital çalisma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip.

Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon.

Test pisti 1.6 kilometre uzunlugunda.

Togg Teknoloji Kampüsü insaatinda 9 bin kisi görev aldi, 3 milyon saatlik çalisma gerçeklestirildi.

Kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulastiginda toplam 4 bin 300 kisiye istihdam saglayacak.

Togg’da 9 ülkeden 2 bin 200’ü askin çalisan var. Toplam çalisanlarin yüzde 26’si kadin. Togg bu orani yüzde 30’a çikarmayi hedefliyor.

Mobilite Ekosistemi

Togg, blok zinciri, dijital ödeme sistemleri, harita bazli isler gibi girisimler, Meteoroloji Genel Müdürlügü, AvaLabs, Türk Hava Yollari, Paycell, Smart-iX, Etiya, Shell, Hopi, BlindLook, Trendyol gibi sirketlerle yaptigi is birlikleriyle bir deger agi örüyor. Bütün bunlar otomobilin A noktasindan B noktasina yolculuk yapilan bir araç olmaktan çikip, yeni bir hayat alani oldugunun ipuçlarini veriyor. Üstelik bunlar yarindan sonranin degil, bugünün ve yakin gelecegin teknolojileri olarak hayatimiza giriyor.

Örnegin Togg, Türk Hava Yollari Miles&Smiles ile yaptigi is birligiyle dünyada karayolunda statü mili kazandiran ilk mobilite markasi olacak. Is birligi çerçevesinde Türk Hava Yollari Yolcu Programi Miles&Smiles üyeleri, Togg mobilite ekosisteminin sunacagi firsatlari Mil ve statü Mil olmak üzere iki farkli Mile dönüstürebilecek.

Togg, Almanya’nin 12 inovasyon merkezinden biri olan Stuttgart’taki de:hub’da kullanici arastirmalari yaparak küresel kullanicilarin beklentilerine uygun mobilite çözümleri gelistirmek üzere, 2021 yilinda Avrupa ofisini açti. Es zamanli olarak da teknolojilerinin incelenecegi, test edilip deneyimlenecegi Kullanici Laboratuvari’ni (User Lab) Bilisim Vadisi’nde faaliyete soktu. Togg, Mayis 2023’te ise Ankara TOBB ETÜ’de Trutek Mühendislik ve Teknolojik Ürünler sirketini kurdu.

Yerli ve Milli

Togg milli bir proje. Fikri ve sinai mülkiyet haklari yüzde 100 Türkiye’ye ait olan ve bu bakis açisiyla da dogal olarak yüzde yüz yerli bir proje. Günümüzde yerliligi kullandiginiz parça sayilari degil, mülkiyet haklari belirliyor.

Togg, ilk akilli cihazi C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75’ini Türkiye’den sagladi. Bu oran deger olarak bakildiginda yüzde 51’e karsilik geliyor. Togg’un hedefi gelecek üç yil içinde yüzde 68’lik bir yerlilik oranina ulasmak.
Kaynak: İHA