'Tosuncuk' Lakapli Mehmet Aydin'in Sag Kolu Osman Naim Kaya Türkiye'ye Getirildi

Çiftlik Bank davasinin bir numarali sanigi ’Tosuncuk’ lakapli Mehmet Aydin’in Uruguay’daki sag kolu olarak bilinen ve kirmizi bültenle aranan Osman Naim Kaya Türkiye’ye iadesinin kabul edilmesinin ardindan Brezilya’dan havalanan tarifeli uçakla Istanbul Havalimani’na getirildi.

'Tosuncuk' Lakapli Mehmet Aydin'in Sag Kolu Osman Naim Kaya Türkiye'ye Getirildi
Çiftlik Bank sistemiyle binlerce kisiyi dolandirip milyonlarca liralik vurgun yapan ‘Tosuncuk’ lakapli Mehmet Aydin’in islerini yürüttügü gerekçesiyle kara para aklama, vergi kaçirma, suç örgütü üyesi olma, dolandiricilik gibi suçlardan aranan ve hakkinda kirmizi bülten çikarilan Osman Naim Kaya’nin Türkiye’ye iadesi geçtigimiz günlerde kabul edildi. Uruguay’da yakalanan ve Türkiye’de getirilip yargilanmasi için çalisma baslatilan Kaya, Brezilya’nin Sao Paulo sehrinden havalanan tarifeli uçakla aksam Istanbul Havalimani’na getirildi.

Polis ekiplerince uçaktan alinan Osman Naim Kaya saglik kontrolleri ve diger islemler için Havalimani Emniyet Sube Müdürlügüne getirildi.

Kaya, buradaki islemlerinin tamamlanmasinin ardindan Vatan Emniyet Müdürlügüne götürüldü.

Uruguay’da ev hapsi aldigi gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilmemisti

Çiftlik Bank davasinda firari saniklari yakalama kararlarinin devam etmesine karar verilince sorusturma ve tutuklamalar kapsaminda Uruguay’da bulunan Osman Naim Kaya hakkinda da kirmizi bülten çikarildi ve Uruguay makamlari harekete geçti. Kaya, 2018’in Mart ayinda Uruguay’da tutuklandi. Kara para aklama suçundan yargilandi. Cezasinda indirimden yararlanma düsüncesiyle Osman Nuri Kaya, mal varliklarinin bir kismini Uruguay devletine iade etti ve buna karsilik 4.5 yil ev hapsi aldigi gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilmedi. Kaya’nin Uruguay yasalarina göre oradaki cezasini çekmeden iadesi mümkün degildi. Bu süreç geçtigimiz mart ayinda tamamlaninca yetkili kurumlar, Kaya’nin Türkiye’ye iadesi için tekrar basvurdu. Kaya’nin avukatlari da bu basvuruya itiraz etti. Bu itirazlar kabul görmedi ve bakanligin girisimleri neticesinde Uruguay, Kaya’nin Türkiye’ye iadesini kabul etti.

Tosuncuk’un mal varligi Osman Naim Kaya’nin üzerine kayitliymis

Çiftlik Bank skandalinin ortaya çikmasinin ardindan firari saniklardan adi ilk kez duyulan Osman Naim Kaya’nin asil mesleginin kaynakçilik oldugu ögrenildi. Yillar önce Bursa’dan Uruguay’a kaynakçilik için giden Kaya, burada kisa zamanda islerini gelistirdi. Milyonlarca liralik vurgun yapan Mehmet Aydin’in bu ülkeye kaçmasinin ardindan iki kisinin yollari ilk kez Uruguay’da kesisti. Kaya, Mehmet Aydin ile tanisip kisa sürede Aydin’in güvenini kazanip islerini yürütme firsati buldu. Bunun üzerine Mehmet Aydin mal varliginin bir kismini kendisinin kapali kutusu haline gelen Osman Nuri Kaya’nin üzerine kayit ettirdigi bilgisine de ulasildi.
Kaynak: İHA